Güncelleme Tarihi:
Kompozitör Merlet, konservatuvarda seçkin öğrencilerin icra ettikleri eserleri dinledikten sonra bu eserleri değerlendirdi ve daha da geliştirebilmeleri için öneri ve öğütlerde bulundu.
Çağdaş klasik müzik alanında yaptığı çalışmalardan dolayı Fransa Devlet Şeref Nişanı ''Chevalier des Arts et des Lettres-Sanat ve Edebiyat Şövalyesi" ödülüne layık görülen Merlet, Türkiye'deki müzik eğitimini överken dünya çapında besteciler yetiştirildiğini söyledi. Uluslararası birçok önemli ödülü bulunan Merlet, İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Kompozisyon Ana Sanat dalında yapılan çalışmaların uluslararası nitelikte olduğunu söyledi.
Konservatuvar hocalarından Doç. Dr. Begüm Çelebioğlu da, “Michel Merlet gibi üstün besteci ve müzik hocalarının konservatuvar öğrencilerine yaptığı katkı çok önemlidir. Bundan sonra bu tür uluslararası nitelikte sanatsal çalışmalara daha fazla ağırlık vereceğiz” dedi.
Fransa dışında ABD, Japonya ve Çin'de Master Class programlarına katıldığını belirten Merlet, bu programlar konusunda şu bilgileri verdi:
“Genellikle 'üstad' bir kompozitör veya uzman bir besteci, öğrencilerin yorumladıkları ya da kaydettikleri eserleri dinlerken sanat disiplinine uygun icra edilip edilmediğini kontrol eder ve eğer bir eksiklik görürse daha iyi yorumlaması için tavsiyelerde bulunur. Deneyimli bu sanat adamları aynı zamanda icra edilen bestelerin bazı pasajları çalınırken takınılan tavır, hâl ve hareketler konusunda da öğrenciye yol gösterir ve yapılabilecek hatalar konusunda da uyarılarda bulunur.”
Merlet, “Çağdaş klasik müzik, romantizm ve barok dönemlerinde olduğu gibi kalıp ve stillerle sınırlı değildir. Stil, teknik, içerik, ifade ve biçimde geleneksel kurallarla kalıpların dışına çıkıp bu değerler karşısında her türlü sınırın zorlandığı bir başkaldırı dönemidir. Gershwin, Debussy, Stravinski, Schönberg, Ravel, Bartok, Berstein, Kabalevsky ve Rahmaninov gibi daha birçok ünlü besteci kalıplar içindeki müziğin kurallarını değiştirip farklı tekniklerle çok önemli eserler kazandırdılar. Yani 20’nci yüzyıl besteci ve yorumcuları herhangi bir akıma bağlı kalmadan, birbirinden etkilenmeden, kendi kültürlerinin kökenlerine inerek birbirinden değerli bağımsız eserler yarattılar” dedi.
Doç. Dr. Begüm Çelebioğlu, Prof. Dr. Emel Çelebioğlu, Michel Merlet |
“İSTANBUL İLHAM VERİYOR”
İstanbul'a hayran kaldığını da belirten tanınmış müzik adamı Merlet ile İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuvarı’ndaki Master Class programından sonra akşam Baltalimanı’nda Boğaz Köprüsü’ne bakan bir restoranda buluştuk. Merlet, “İstanbul Boğazı bir doğa harikası, güzelliği baş döndürüyor, insanı adeta sarhoş ediyor, beste yapma ilhamı veriyor. İstanbul geçmişle bugünün, bugünle geleceğin iç içe girdiği muhteşem bir şehir. Gece yarısından sonra kaldığım otelin penceresinden aşağı baktığımda araçlar, insanlar adeta bir sel gibi. Şafak vakti uyanıp aynı yerden bakıyorum değişen bir şey yok. Hiç mi uyumuyor bu şehir diye düşünmekten kendimi alamıyorum. Paris'te, Londra'da, New York’ta, Tokyo'da saat 02.00 den sonra yollar bomboş, sokaklar tenha burası 24 saat yaşıyor. Tek kelimeyle müthiş" demekten kendini alamadı.