Türkiye Diyanet Vakfı'na soruşturma

Güncelleme Tarihi:

Türkiye Diyanet Vakfına soruşturma
Oluşturulma Tarihi: Şubat 13, 2002 13:52

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, "bazı usulsüzlük" iddialarına ilişkin dosyaları, "zamanaşımı süresi" dolduktan sonra savcılığa gönderen Türkiye Diyanet Vakfı yöneticileri hakkında soruşturma başlattı.

Haberin Devamı

Devlet Denetleme Kurulu (DDK), Türkiye Diyanet Vakfı'nın işlemleriyle ilgili olarak yaptığı inceleme ve denetleme sonucunda bir rapor hazırladı. DDK, raporunu, 2443 sayılı Devlet Denetleme Kurulu Kurulması Hakkındaki Kanun uyarınca, 16 Temmuz 1998'de, Diyanet Vakfı'nın da aralarında bulunduğu ilgili yerlere gönderdi. Diyanet Vakfı, raporda adları geçen eski vakıf yöneticileri hakkında yaklaşık 3.5 yıl sonra, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulundu.

SORUŞTURMADAN AKLANMA

Dosyaları inceleyen Ankara Cumhuriyet Savcısı Abbas Özden, suçlamaların "zamanaşımına" uğradığını tespit ederek, takipsizlik kararı verdi.

Takipsizlik kararlarında, eski vakıf yöneticileri hakkında "hizmet nedeniyle emniyeti suiistimal" suçunu işledikleri iddiasıylasuç duyurusunda bulunulduğu, 1995 yılında işlendiği iddia edilen Türk Ceza Kanunu'nun (TCK) 510. maddesindeki "emniyeti suiistimal" suçunun, TCK'nın 102/4. maddesine göre 5 yıllık zamanaşımı süresine tabi olduğu belirtilerek, "TCK'nın 'zamanaşımının kesilmesi' hükmünü düzenleyen 104/1-2. maddeleri gereğince suç tarihinden bu güne kadar zamanaşımını kesen bir işlem yapılmadığı ve suçun şikayet tarihinden önce 6 Kasım 2000 tarihinde zamanaşımına uğradığı evrak kapsamından anlaşılmıştır" denildi.

Haberin Devamı

Başsavcılık yetkilileri, takipsizlik kararları dolayısıyla "soruşturma yapılmadan aklanma" olduğuna işaret ederek, dosyaları geç gönderen vakıf yöneticileri hakkında soruşturma başlatıldığını kaydettiler.

İDDİALAR

Takipsizlik kararlarına konu olan kişiler ve olaylar şöyle:

-Eski Türkiye Diyanet Vakfı Genel Müdürü, mütevelli heyeti üyesi Mehmet Kervancı, eski mütevelli heyeti üyesi Kemal Güran ile Dış Hizmetler ve Bağlı Kuruluşlar Koordinatörü Niyazi Baloğlu'nun, İhlas Sigorta A.Ş'den yüzde 10 hisse satın alınması için 20 milyar lira ödedikleri, bu nedenle, 1995 yılında emniyeti suiistimal suçunu işledikleri.
-Kervancı, eski Genel Müdür Yardımcısı ve İhale Komisyonu Başkanı Yunus Ömeroğlu, eski Levazım Müdürü Ömer Koç, eski Muhasebe Müdürü Muhsin Leblebicioğlu ve eski Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Müdürü Yusuf Erdoğdu'nun, konferans salonu çatısına projektör yerleştirilmesi işini doğrudan 310 milyon lira bedelle Ar Makine Firması'na vererek, emniyeti suiistimal suçunu işledikleri.
-Kervancı ve Baloğlu'nun, Azerbaycan'ın Kusur Şehri'nde Mustafa Kazdal'ın adlı hayırsever vatandaşın ödediği 150 bin dolar ile vakıf şirketi olan GİNTAŞ'a yaptırılan, ancak bitirilemeyen cami inşaatı için kaynak aktararak vakfı zarara uğrattıkları.
-Kervancı, Güran ve Baloğlu'nun Vakıflar Genel Müdürlüğü'nden izinalmadan vakıf adına İhlas Finans A.Ş'den hisse senedi aldıkları.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!