Türkiye’den öte AB kapısı kapalı

Güncelleme Tarihi:

Türkiye’den öte AB kapısı kapalı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 02, 2011 00:00

Avrupa Birliği, “Doğu Partnerlik” programıyla Batı eksenine çekmeye çalıştığı eski Sovyet cumhuriyetleri Azerbaycan, Gürcistan, Moldova, Ukrayna, Beyaz Rusya ve Ermenistan’ın yolun sonunda AB üyesi olamayacaklarını açıkladı.

Haberin Devamı

Polonya başkenti Varşova’da iki gün süren liderler zirvesinin sonunda kabul edilen nihai bildiride özellikle Ukrayna ve Gürcistan’ı hayal kırıklığına uğratan bir karar alındı. Eski Sovyet cumhuriyetlerinin “Doğu partnerlik” programına gösterecekleri uyum seviyesine göre farklı şekilde “ödüllendirilecekleri” belirtilse de, “AB’de serbest dolaşım hakkı verilebilir, fakat tam üyelik olamaz” dendi.

Ermenistan’dan Nabucco çıkışı

Zirvede en ilginç çıkışı ise Ermenistan Devlet Başkanı Serj Sarkisyan yaptı. Sarkisyan, Türkiye ve Azerbaycan’a önemli bir jeopolitik koz kazandıracak Nabucco boru hattına karşı çıkarak, “AB Güney Enerji Koridoru fikrini NABUCCO ile hayata geçirmek uğruna bölgede dengeleri altüst ediyor. Kimi ülke çok zengin, kimisi fakirleşiyor. Bu durum ilerde yeni bir savaşı tetikleyebilir” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!