Güncelleme Tarihi:
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın başkanlığında Başbakanlık'ta saat 10.00'da başlayan toplantı 1 saat 40 dakika sürdü.
Başbakanlık Merkez binadaki toplantıya, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hilmi Özkök, Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, Adalet Bakanı Cemil Çiçek, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt, Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Ali Tuygan, Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Ertuğrul Apakan, Genelkurmay Başkanlığı Plan ve Prensipler Başkanı Korgeneral Hilmi Akın Zorlu ve Genelkurmay Başkanlığı Harekat Başkanı Korgeneral Bekir Kalyoncu katıldı.
Toplantı sonunda Lübnan’a gönderilecek Türk asker sayısı ile PKK ve terör sorunları konusunda açıklama yapılması bekleniyor.
Bu arada Askeri kaynaklar, Lübnan’da görevlendirilecek 15 bin askerden oluşacak BM Barış Gücü’nde Türk asker sayısının 800 ile 1200 civarında düşünüldüğünü söylediler.
MUHAREBE DEĞİL KORUMA
Türk askeri Lübnan’a gitmesi durumunda "barışı tesis" için muharebe görevi üstlenmeyecek. Bunun yerine "barışı koruma" görevini yürütecek. Sıcak çatışmaya girmeyecek olan Mehmetçik, çoğunlukla Lübnan’ın İsrail’in saldırıları sonucu kullanılmaz hale gelen yerleşim yerlerinin yeniden yapılanmasında etkin rol üstlenecek.
Lübnan’da görev alacak Türk askeri de Ankara Mamak’ta bulunan ve "Barış Gücü" olarak bilinen 28. Mekanize Piyade Tugayı’ndan olacak. Bu tugaydaki askerler barışı korumak için her türlü eğitimi alıyor ve uluslararası güçtekiler ile görev yaptıkları ülkelerde halkla yakın irtibat kurabilmek için iyi derecede yabancı dil öğreniyorlar.
Hükümetin Lübnan’a asker gönderebilmesi için bir tezkere hazırlayıp bunu TBMM’ye göndermesi ve TBMM’nin de Türk askerinin yurtdışında görev yapabilmesi için bunu kabul etmesi gerekiyor. Mehmetçik uluslararası alanda Afganistan, Somali, Bosna-Hersek, Kosova ve Arnavutluk ve Kongo Demokratik Cumhuriyet’inde görevler üstlenmiş durumda.