Oluşturulma Tarihi: Ocak 08, 2008 00:00
Denetim, vergi, yönetim danışmanlığı ve kurumsal finansman hizmetleri alanında faaliyet gösteren Deloitte, Türkiye’de 2007 yılında gerçekleştirilen 162 birleşme ve satın alma (M&A) işlemlerinin toplam hacminin 20.6 milyar dolara ulaştığını ancak bu rakamın 2008’de 15 milyar dolara gerileyebileceğini tahmin ediyor.
GLOBAL DALGANIN ETKİSİ: Deloitte Türkiye tarafından açıklanan "2007 Yılı Birleşme ve Satın Almalar Raporu"nda, küresel finansal piyasalardaki dalgalanmaların devam etmesi ve uluslararası krize dönüşmesi durumunda, 2006 yılında 19 milyar dolar değerinde birleşme ve satın alma gerçekleşen Türkiye’de tüm dünyaya paralel olarak yabancı sermaye girişi ile birleşme ve satın almaların da olumsuz yönde etkileneceğine dikkat çekiliyor. Deloitte Türkiye Kurumsal Finansman Ortağı
Başak Vardar, "Yabancıların ilgisi ile Türk şirketlerin artan satın alma iştahı bir araya gelince, birleşme ve satın almalar bu yıl da 20 milyar doları aştı. Böylece son beş yılın toplam işlem hacmi 75 milyar dolar olurken, bunun 70 milyar doları son üç yılda gerçekleşti" dedi. Raporda, 20 milyar dolarlık işlem hacminin 15 milyar dolar ile yüzde 77’sinin yabancı yatırımcılar, yüzde 12’sinin ise girişim sermayesi fonları tarafından gerçekleştirildiği belirtilirken, Körfez bölgesi yatırımcılarının ise 2007’de 2.1 milyar dolar ile toplam hacmin yüzde 10’unu yakaladığı ifade edildi.
ÜÇ YILDA 40 MİLYAR DOLARI BULUR: Deloitte, yabancı yatırımcıların ilgisinin devam etmesi için Türkiye’nin son yıllardaki büyüme hızının sürdürülmesi büyük önem taşıdığını belirterek, 2008 yılında elektrik sektörü, otoyol ve köprüler, Halkbank,
Milli Piyango, EGO ve Tekel ile özelleştirmelerin tekrar hız kazanacağını ifade etti. Raporda, önümüzdeki dönemde geçen yıllarda satılan şirketlerin tekrar el değiştireceğinin görüleceği belirtilerek, şu ifadelere yer verildi: "2008’de birleşme ve satın almaların hacminin 15 milyar dolar seviyesinde olacağı tahmin ediliyor. Ayrıca, birleşme ve satın almaların 2008-2010 yılları arasındaki üç yıllık dönemde toplam 35-40 milyar dolayında olacağı, bunun yüzde 75’inin yabancı yatırımcılar tarafından gerçekleştirileceği öngörülüyor. Sonuç olarak, büyümesini devam ettirmesi ve bu yatırım ortamını koruması durumunda, Türkiye’nin gelecek 10 yıl yabancı sermaye ile iç içe olacağı belirtiliyor."
En büyük işlem Oyak Bank olduRAPORDA, "2007’nin en büyük işlemi, 2.7 milyar dolarlık değeri ile ING’nin Oyak Bank’ı satın alması oldu. Ayrıca 2007’de en büyük beş işlem, toplam hacmin yüzde 40’ını oluşturdu. Bu, geçmiş yıllara göre Türkiye pazarında artık orta ölçekli işlemlerin oranının artmaya başladığını gösteriyor" denildi. Özelleştirme ve TMSF satışlarının, son beş yıldaki hacmin yüzde 40’ını oluşturduğuna dikkat çekilen raporda, en fazla işlemin finansal hizmetler, enerji ve gıda sektörlerinde görüldüğü vurgulandı.