Güncelleme Tarihi:
1963'ten beri sürdürülen tıbbi mücadele sayesinde cüzzamlı sayısı 11 binden iki bine düştü.
Her Yıl Ocak ayının son haftasında gerçekleşen Dünya Cüzzam Haftası nedeniyle Cüzzamla Savaş Derneği ve ilaç sektöründen Novartis’in birlikte düzenlediği ‘‘Kronik Hastalıklarda Toplumsal ve Sosyal Destek’’ konulu panelde, dernek yetkilileri, 2000'li yıllara girdiğimiz şu günlerde cüzzam hastalığının tamamen kontrol altına alındığı müjdesini verdi.
Artık tedavisi mümkün
1940'lı yıllara kadar tedavisi olmayan cüzzam için 1981 yılında Dünya Sağlık Örgütünün önerisiyle standart tedavi olarak üç ilaç bulundu. Lamprene ve Rimactane adlı ilaçlar Novartis Araştırma Laboratuvarları'nda geliştirildi ve cüzzam, tedavisi mümkün olan herhangi bir hastalık olarak anılmaya başlandı. Cumhuriyet döneminde ülkemizde 11 bin olarak saptanan cüzzamlı hasta sayısı bugün tedavi edilmiş ve kontrol altına alınmış 2 bin 500 hastaya düştüğü belirtildi.
1963 yılında Ankara Tıp Fakültesi'nde Doç. Dr. Etem Utku'nun başlattığı cüzzamla savaş, Sağlık Bakanlığı, Temel Sağlık Hizmetleri, Ankara ve İstanbul'daki cüzzamla savaş dernekleri, İstanbul ve Ankara Tıp Fakülteleri Lepra Araştırma merkezlerinin ve gönüllü kuruluşların yıllardır süregelen çalışmalarıyla, bugün cüzzam, erken tanı ve modern tedavi ile korkulacak bir hastalık olmaktan çıkma noktasına gelmiş durumda.
25 milyon kutu ilaç bağışı
İTÜ Maçka Sosyal Tesislerinde Dünya Cüzzam Haftası nedeniyle Novartis'in ve Cüzzamla Savaş Derneği'nin düzenlediği, Prof. Dr. Türkan Saylan, Sosyal Hizmetlerden Sorumlu Devlet Bakanı Hasan Gemici ve konuyla ilgili yetkili isimlerin katıldığı panel bu nedenle büyük ilgi gördü.
Dünyada sadece 24 ülkede varlığını sürdüren cüzzamı tamamen ortadan kaldırmak için Dünya Sağlık Örgütü'nün yürüttüğü kampanyaya Novartis'in, 30 milyon dolar değerinde 25 milyon kutu ilaç bağışlayacağı, şirketin kampanyaya desteğinin önümüzdeki beş yıl da devam edeceği bildirildi.