Türkiye’de 1.5 milyon faili meçhul olay var

Güncelleme Tarihi:

Türkiye’de 1.5 milyon faili meçhul olay var
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 31, 2008 00:00

Prof. Dr. Sevil Atasoy, esrarengiz birçok olayı başarıyla çözen, olay yeri inceleme ve delilden suça gitme konusunda Türkiye’nin önde gelen dedektiflerine sahip Konya Emniyeti’nde bir konferans verdi.

Suçun oluşmadan önlenmesinin önemine değinen Prof. Atasoy, Türkiye’de çözülememiş tam 1.5 milyon faili meçhul olay olduğunu söyledi.

KRİMİNALİST Prof. Dr. Sevil Atasoy, Konya Emniyet Müdürlüğü kadrosunda görevli personele ’Olay Aydınlatılmalarında Delilin Önemi’ konulu bir konferans verdi. Türkiye’de 1.5 milyon faili meçhul olay olduğunu, dünyada olduğu gibi Türkiye’de de suçların arttığını, suç ve suçlularla mücadelede suçun oluşmadan önlenmesinin büyük önem taşıdığını belirten Prof. Atasoy, "Suç önlenemezse mutlaka aydınlatılmalıdır. Bunun için olay aydınlatmalarında delilin önemi ortaya çıkmaktadır" dedi. Olay yerinden alınan delillerin, polis kriminal laboratuvarlarında araştırılarak olayların çözümlenmekte olduğunu ancak bunun yeterli olmadığını vurgulayan Prof. Atasoy, "Tanık beyanları da olayı yanlış yöne sevk edebilir. Suçun maddi iz ve delilleri kesin sonuç verir" diye konuştu.

’Olay yerinde sakın aksırmayın’
/images/100/0x0/55eae0fbf018fbb8f89c8271


Olay yerindeki görevlilerin delil bulunan yerde aksırma, yemek yeme, dokunma gibi hareketlerine dikkat etmeleri gerektiğine dikkat çeken Prof. Atasoy, Konya polisinin delilden fail yakalama konusunda başarılı olduğunu belirtti. Atasoy, DNA konusunda da bilgi verirken şunları söyledi: "DNA ile artık insanların yakın bir zamana kadar robot resimleri çizilebilecek. DNA, bir hücrenin içerisindeki yapı taşı özelliklerinin incelenmesi ile tıpkı marketteki barkot sistemi gibi kayıt altına alınmak suretiyle insanların birçok özellikleri ve kimliğine ilişkin kesin bilgileri içermesi ve olay yerinde bulunması ile olayın kısa sürede çözümünde etkili olur." DNA bankası kurulması gerektiğini belirten Prof. Sevil Atasoy, "Bu konu ile ilgili 2006 yılında kanun tasarısı Meclis’e sunulmuş fakat sonuç alınamamıştır. Bugün birçok ülkede DNA bankaları kurularak suçların kısa sürede aydınlatıldığını görmememiz mümkündür" diye konuştu. Konferans sonunda, Emniyet Müdür Yardımcısı Kenan Özgür, Prof. Dr. Sevil Atasoy’a teşekkür ederek şilt verdi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!