Oluşturulma Tarihi: Mayıs 13, 2001 00:00
Türkiye'nin çocuk işçi çalıştırmada dünyada dördüncü sırada bulunduğu bildirildi.
Hak-İş'e bağlı Özçelik-İş Sendikası tarafından İLO (Uluslararası Çalışma Örgütü) ve UNİCEF (Birleşmiş Milletler Çocuk Fonu) verileri doğrultusunda yaptığı araştırmaya göre, Türkiye'de 12-19 yaş grubundaki her üç çocuktan biri çalışarak, aile bütçesine katkıda bulunuyor.
Araştırmaya göre, Türkiye, çocuk çalıştıran ülkeler arasında dünyada Kenya, Bangladeş ve Haiti'den sonra dördüncü sırada yer alıyor. Türkiye'de 843 bin 944 çocuğun çalıştığı işyerinin hiç bir yerde kaydı bulunmazken, 18 bin 178 çocuğun çalıştığı işyerlerinin durumu hakkında da bilgi bulunmuyor. Sadece 150 bin 902 çocuğun çalıştığı işyerlerinin ticaret odaları ya da meslek kuruluşlarında kaydı geçiyor.
YÜZDE 77'Sİ TARIMDA...
Özçelik-İş Sendikası'nın araştırmasına göre, ekonomik işlerde çalışan çocuk işçilerin yüzde 77'si tarım, yüzde 11'i sanayi, yüzde 7'si hizmet ve yüzde 5'i de ticaret sektöründe çalışıyor. Yine araştırmaya göre, Türkiye'de 12-19 yaş grubundaki her üç çocuktan biri imalat, hammadde sanayi ve çeşitli hizmetlerde emek harcarken, çalışan çocukların yarısı okumak istemelerine karşın, bu olanağı elde edemiyorlar.
İLO'nun BM ile 1992 yılında ortaklaşa aldığı karar uyarınca, Avrupa ülkelerinde çocuk işçi çalıştırmayı önlemek amacıyla uygulanan sosyal destek merkezleri Türkiye'de de yaşama geçirilecek. Bu doğrultuda ilk örnek İzmir'de uygulamaya konuldu. 15 yaşın altında olan ve okul yerine çalışma mekanlarında yaşamını sürdüren çocukların eğitim sürecine dahil edilmesini öngören proje ile 15-18 yaş grubundaki çocukların çalışma koşullarının düzeltilmesi ve sosyal hayatlarının aktif hale getirilmesi amaçlanıyor. (aa)