Türkiye büyümede Hindistan’ı geçecek gıdada darbe yiyecek

Güncelleme Tarihi:

Türkiye büyümede Hindistan’ı geçecek gıdada darbe yiyecek
Oluşturulma Tarihi: Haziran 04, 2008 00:00

OECD ve FAO’nun "2008-2017 Tarımsal Görünüm" başlıklı raporuna göre Türkiye 2017’ye kadar en fazla büyüyen 3 ülke arasında yer alarak Hindistan’ı bile geride bırakacak. Bu yıl yüzde 5.4, gelecek yıl 5.7 büyüyeceği tahmin edilen Türkiye, 2017’ye kadar yıllık ortalama büyümesini yüzde 5.5 olarak sürdürecek. Ancak, toplam harcamalar içinde yüzde 30 payı olan gıdadaki enflasyon Türkiye için ağır yük getirecek.

OECD ve FAO’nun "2008-2017 Tarımsal Görünüm" başlıklı raporuna göre Türkiye, 2017’ye kadar en fazla büyüyen 3 ülke arasında yer alacak. Büyüme rakamı 2014’e kadar Hindistan’ın altında, sonraki yıllarda ise üzerinde olacak. Ancak, Türkiye en büyük darbeyi harcamalarının yüzde 30’unu oluşturan gıdadaki enflasyondan yiyecek. Bu yıl yüzde 5.4, gelecek yıl 5.7 büyüyeceği tahmin edilen Türkiye 2017’ye kadar yıllık ortalama büyümesini yüzde 5.5 olarak sürdürecek.

Nüfus artış hızı düşecek

2017’ye kadar nüfus artış oranları tahminlerinin de yer aldğı rapora göre kalkınma rekortmeni ülkelerde nüfus artış hızı düşüşleri yaşanacak. Kalkınma ve nüfus rekortmenlerinden Hindistan’da bu yıl yüzde 1.50 olan nüfus artış hızı, 2017’de yüzde 1.22’ye düşecek. Çin’de ise yüzde 0.63’lük artış hızı arada küçük yükselişler kaydetmekle birlikte 2017’de de aynı düzeyde olacak. En çarpıcı nüfus artışı düşüşlerinden biri de Kore’de yaşanacak. Kore’de binde 36’lık nüfus artış hızı 2017’de binde 9’a inecek. Türkiye’de ise bu yıl yüzde 1.28 olacağı tahmin edilen nüfus artış oranı 2017’de yüzde 1.01’e kadar inecek.

Gıda enflasyonu tetikler

OECD ve FAO’ya göre gıda fiyatlarındaki artışın ülkelere etkisi de değişiklik gösterecek. En büyük darbeyi alan OECD ülkeleri ise Türkiye ve Polonya olacak. Bu da Türkiye’de yapılan gıda bileşenlerinin tüketici fiyat endeksine oranının diğer ülkelere nazaran daha fazla olmasından kaynaklanacak. Amerika’da yüzde 10 olan bu oran OECD ülkelerinde ortalama yüzde 16’ya ulaşıyor. Türkiye’de ise yüzde 30’u buluyor. Oranın büyük oluşu gıda fiyatlarının enflasyona etkilerinin de artmasına neden oluyor.

Temel ihtiyaçlar zor karşılanır

Gıdanın enflasyona olan etkisi konusunda Türkiye en kötü durumdaki ülke değil. Kenya’da yüzde 51 olan bu oran Haiti’de yüzde 52’ye, Malawi’de yüzde 58’e, Bangladeş’te ise yüzde 62’ye yükseliyor. Bu ülkelerde artan gıda fiyatları satın alım gücünü olumsuz etkileyecek. Bu da en temel ihtiyaçların bile karşılanabilmesini zorlaştıracak.

Yeni politikalar üretmek gerek

BİRLEŞMİŞ Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki-Mun, açlık sorunuyla mücadelede hükümetlerin yeni politikalar üretmek durumunda olduklarını belirterek, "dünyanın daha fazla gıda üretimine ihtiyacı var. Talep artışı doğrultusunda, 2030’da dek gıda üretimini yüzde 50 oranında artırmak gerekiyor" dedi. BM Gıda ve Tarım Örgütünün (FAO) Roma’daki zirve toplantısında konuşan Ki-Mum "Yaşanan kriz eski politikaları yeniden gözden geçirmeyi zorunlu kıldı. Gıda politikalarında bir atılım gerçekleştirilmesi kaçınılmaz. Hükümetler bu olgu doğrultusunda yeni gıda politikaları geliştirmek durumunda. Krizi, ancak işbirliğiyle aşabiliriz. Çözüm için hemen harekete geçilmesi gerekiyor. Çünkü 2015’te dünya nüfusu 7.2 milyar olacak."

YTL değer kaybedecek

OECD’nin bugünkü reel faiz oranlarını baz alarak yaptığı varsayıma göre Dolar birçok para birimi karşısında değer kaybedecek. Buna karşın euro uzun dönemde stabil kalacak. Yen ise düşük enflasyon oranları ile gücüne güç katacak. Yüksek büyüme-yüksek enflasyon ülkeleri olan Türkiye, Brezilyai Hindistan ve Güney Afrika’da ise orta vadede yerel para birimleri değer kaybedecek

Açlık kabul edilemez

İTALYA Cumhurbaşkanı Giorgio Napolitano dünyanın açlık sorununa bir an önce çözüm bulması gerektiğine değinerek, "Dünyada yaklaşık bir milyar insan yeteri düzeyde beslenemiyor. Çözüm için tüm dünyanın birlikte çözüm üretmesi gerekiyor" dedi. Papa 16’ncı Benedikt de FAO zirvesi için kaleme aldığı mesajda "Üretim ve kaynaklar açısından her türlü imkana sahip olan bir dünyada, açlık ve kötü beslenme kabul edilebilir bir olgu değil" dedi.

Gıda fiyatları düşüş eğilimine girer

EKONOMİK İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı (OECD) Genel Sekreteri Angel Gurria, şu an zirvede olan dünya gıda fiyatlarının bir süre sonra düşülş eğilimine gireceğini söyledi. Buna rağmen fiyatların, geçen on yıla göre gelecek on yılda yüzde 10-50 oranında daha yüksek olacağını tahmin ettiklerini belirten Gurria, "Petrol fiyatlarında spekülasyondan dolayı dramatik düşüş beklemiyoruz. Belki biraz düşüş görebiliriz" dedi. Gurria, Paris merkezli teşkilatın yıllık toplantısında gıda fiyatlarının şu anki seviyede kalmasını da kesinlikle beklemediğini ifade etti. Uzun süreli düşük gıda fiyatlarının yaşandığı bir dönemin ardından özellikle pirinç, mısır ve buğdayda, geçtiğimiz aylarda rekor fiyatlara ulaşıldı, bazı ürünlerin fiyatları son 30 yılın en yüksek seviyesine kadar yükseldi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!