Güncelleme Tarihi:
“BİLGİSAYARIN ALTINA KİTAP KOYUN”
Ofiste çalışan insanlarda daha fazla bel boyun ağrıları oluyor. Bunların başlıca sebepleri nelerdir?
Maalesef artık herkes bilgisayarla çalışıyor ve bilgisayarlar çoğu zaman göz hizasından aşağıda oluyor ve bu sebeple boynun şekli değişiyor. Dolayısıyla düz bakacağımız yerde aşağı doğru bakıyor ve lüzumsuz bir şekilde boynumuzu zorluyoruz, omuzlarımızı öne doğru çekiyoruz. Sonra kamburlaşarak sırttaki kaslar da sertleştiriyoruz ve bu da ağrı yapıyor.
Buna çözüm bulmak ise çok kolay aslında; bilgisayarlarınızın altına kalın kitaplar koyarak göz hizasına getirin. Böylece boynunuzu rahatlatmış olacaksınız.
Bel ağrısına sebep olan duruş bozuklukları neler?
İnsanlar otururken destekli oturmuyorlar. Bu destek olmadığı sürece yukarıdan baskı olur. Sandalyenin yüksekliği de çok önemli. Diz kalçadan aşağıda olmalı, otururken de elin dirsekten daha alçakta durması lazım. İyi bir sandalyeye yatırım yapın. Ancak insan vücudunun hareketi sevdiğini unutmamak lazım. Sabit durmamak, ayağa kalkıp yürüyüş yapmak lazım ofis içinde. Eklemler oturdukça hiçbir şey yapmıyor ve bu da eklemlerde baskı oluşturuyor. Hareket ettirdikçe adeta eklemleri yağlıyorsunuz.
İşleyen demir gerçekten ışıldıyor o zaman...
Kesinlikle. İşyerinde bel sırt ve boyun sorunları bu nedenlerden dolayı çok oluyor. Mesela masanın yüksekliği de çok önemli. Masa da çok yüksekte olmamalı.
Ben de ofiste sabit çalışan biri olarak örneğin sol el bileğim devamlı olarak ağrıyor. Böyle ağrılar neden oluyor?
Masanız muhtemelen yüksek olduğu için, el bileğinizde çok önemli sinirlerde baskı olursa uyuşmalar başlar. Belki dirsekte de sinir sıkışması var. Boyun, omuz, dirsek, el buralarda mekanik sorunlar olursa eli de etkiliyor. Bilgisayarın mouse'u için yumuşak aksesuarlar kullanabilirsiniz ama kesinlikle yumuşak olmalı.
Bu tür ağrıları azaltmak için ofiste nasıl tavsiyeler verebilirsiniz?
Masa, sandalye yüksekliği, arada sırada kalkıp hareket etmek, boyun egzersizleri, sırt egzersizleri önemli. Ayrıca gece uyurken nasıl uyuyorsunuz bu da önemli. Kendisine uygun bir yastık seçmeli kişi. Küçük yastıkta da sorun olabilir kendisine büyük gelen yastıklarda da sorun yaşayabilir insanlar. Spor, yürüyüş, hareket, beslenme önemli. Bol bol su içmek faydalı. Çok şekerli yiyecekler tüketilmemeli. Çiğ sebze çok önemli çünkü içinde vitamin, lif var ve
uyku yapmıyor. Mekanik sorun varsa omurgada onlar çözülmeli. Bunların hepsine bakarsak o zaman çok daha kaliteli bir yaşam sürdürebilir.
Bel, boyun ağrısı yaşayan bir kişi bunun omurgayla ilgili bir sorundan mı kaynaklanıyor yoksa duruş bozukluğundan mı kaynaklandığını nasıl anlayabilir?
Anlayamaz. Boyun ağrılarının örneğin çok çeşitli sebepleri de olabilir. Belde iltihaplı durumlar olabilir, tümör olabilir vs...
Peki bel fıtığı ve boyun fıtığı olan insanlarda tedavide egzersiz ve kilonun önemi ne boyutta?
Her şey kilo değil, her şey egzersiz değil. O sorunun sebebi nedir önce onu anlamak lazım. Mesela bazı kazalar, yaralanmalarsonucu omurganın biyomekaniği değişiyor. Vücut bunu kompanse etmek için belli bir bölge daha çok çalışmaya başlıyor ve yukarıdaki diskler daha fazla yıpranıyor. Yıprandığı için zedeleniyor ve burada da bir hareket yapınca fıtık çıkabiliyor. Bunun asıl nedeni işte bir kalçanın iyi çalışmaması. Sağ ve sol dengeli çalışırsa sorunlar azalır.
Boyun fıtığı neden çıkıyor?
Yine benzer sebeplerden. Belli bir bölge daha fazla çalışırsa sorun olur.
TÜRKİYE
Peki kayropraktik ne kadar güvenilir?
Genel kayropraktik için şöyle söyleyebilirm. Batı Avrupa ve Amerika başta olmak üzere 89 ülkede uygulanan, ameliyatsız bir tedavi biçimidir. Dünya Sağlık Örgütü'nden tanınmış bir sağlık mesleğidir. 4 yıl üniversite eğitiminin ardından 4 yıl da kayropraktik eğitimi alınıyor ve toplam 8 yıl okuyoruz.
Bel, boyun ağrısı yaşayan bir hastanın sorununu kayropraktik uzmanı nasıl çözüyor?
Şimdi kayropraktikte 250 tane değişik yöntem var. Bunların yaklaşımı hepsinde biraz farklı. Bazıları bir tek omura tedavi veriyor, bazıları bütün omurgaya bakıyor, bazıları benim kullandığım gibi skolyoz filmi çektiriyor ve alet kullanıyor. Sonuçta hepsinin çözmek istediği şey eksen bozukluğudur. Burada 4-5 hafta hiçbir netice alınmazsa, nöroşirurji ya da ortopediye yönlendiriliyor. MR çekiliyor ve klinik bulgularla beraber kötü olursa ameliyat olunuyor.
İnsanların haftada kaç seans almaları gerekiyor?
Her yöntemde değişik oluyor. Ben haftada 1-2 defa görüyorum hastalarım. İyileşme görünce haftada 1, iki haftada 1'e indiriyorum. Amaç öncelikle ağrıyı azaltmak buna semptomatik tedavi diyoruz. Ardından düzeltici tedaviye başlıyoruz. Omurgadaki eğrilikleri yavaş yavaş normal bir pozisyona getirdik. O daha uzun sürüyor. Sonra kontrol fazına giriliyor. Bu süreden sonra sağlıklı olduğu için hastanın omurgasını kontrol ediyoruz. Bir tek sağlığa kavuşturmak değil, sağlıkta kalmak için kayropraktik her şeyi yapmaya çalışıyor.