Güncelleme Tarihi:
Avrupa Birliği (AB) dışişleri bakanları bu hafta sonu Brüksel’de bir araya geldiklerinde, bizler meslektaşlarımıza Türkiye’nin dünya sahnesinde artan rolü ve nüfuzunu tanımalarını isteyeceğiz. İngiltere ve Finlandiya Türkiye’nin AB üyesi olmasını destekliyor. Ancak üyelik süreci yavaş ilerliyor.
Bizler AB’nin, sahip olduğu güçlü ilişkilerden fayda sağlayacağı için Türkiye’nin üyeliğini bekletmemesi gerektiğini düşünüyoruz. Sadece masada bir sandalye sahibi olarak Türkiye AB’nin güvenlik ve refahına tam katkıda bulunabilir.
Balkanların batısında ve Ortadoğu’da, Türkiye “yumuşak güce” sahip olan önemli bir güç ve nüfuzlu bir oyuncu konumunda. Türkiye Irak’ın politikası ve ekonomisinde öneme sahip olduğu gibi nükleer programı hakkındaki uluslararası endişeleri gidermek adına İran’ı AB ile işbirliği içinde ikna edebilir. Ayrıca, Türkiye Afganistan ve Pakistan’ın önemli bir müttefiki. Kısaca, AB ile Türkiye’nin bir araya getirilen gücünün potansiyeli çok yüksek.
YATIRIMCILAR İÇİN DEV FIRSAT
Dış politikada olduğu gibi ekonomik açıdan bakıldığında, Türkiye’nin AB üyeliği ekonomik krizden çıkmak için ticaret ve yatırım yapan Avrupa’nın karşılıklı çıkarı. G20’nin üyesi olan Türkiye, Avrupa’nın yüzde 1’lik ortalamasına kıyasla bu yıl yüzde 5’ten fazla büyüme göstermesi beklenen güçlü bir ekonomiye sahip.
Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı, 2050 yılında Türkiye’nin en güçlü ikinci ekonomi olacağını tahmin ediyor. Avrupa’daki Türk girişimciler şimdiden 500 bin kişinin çalıştığı 51 milyar dolar değerinde iş yürütüyor. AB içinde var olan Türk ekonomisi, ihracatçılar ve yatırımcılar için yeni fırsatlar oluşturduğu gibi bizleri Asya ve yakın doğudaki piyasalara ve enerji kaynaklarına bağlıyor.
Bu sebeple, Türkiye’nin AB üyeliğinde ekonomik ve güvenlik konusu her zamankinden daha önemli. Türkiye’nin sunduğu stratejik ve ekonomik faydalar derin ve geniş kapsamlı olacak. İş uygulamalarının geliştirilmesi, sınır güvenliği, eğitime erişim ve sosyal eşitlik, bizim çaba gösterdiğimiz amaçlar.
Eğer bizler tüm bu faydaların semeresini alacaksak, Türkiye erişim sürecine tekrar hayat vermek zorunda. Bizler temel insan hakları üzerindeki önemli alanlarda ilerleme görmek istiyoruz. Ekonomik forum devam etmeli ve AB’nin tek pazar kuralları uygulanmalı. Biz, en kısa zamanda üyeliğinin değerlendirileceği kriter olan rekabet faslının açılması için Türkiye’nin reformlarını takip etmesi adına cesaretlendiriyoruz.
TÜRKİYE İLE BAĞLAR GÜÇLENDİRİLMELİ
Türkiye, süregelen Kıbrıs sorununa çözüm bulmak için verilen çabalara bağlılığını sürdürüyor. Bu amacı gerçekliğe dönüştürmeli ve 36 yıldan beri bölünmüş olan adayı bir araya getirmeliyiz. Gerekli adımların atılabilmesi için Kıbrıs’ın liderleri devlet adamlığı ve cesaretlerini ortaya koymalı. Ancak ödül harika olacak. Bir uzlaşma, sadece adaya değil, Türkiye’ye, AB’ye ve tüm doğu Akdeniz bölgesine çok büyük ekonomik ve güvenlik faydaları sağlayacak.
AB, değişen dünyaya kayıtsız kalamaz. Yeni üye adaylarına karşı kepenkler indirilemez. Üyelik erişimi konusunda kısa dönemde elde ettiğimiz tecrübeler, genişlemenin değişime hız kazandırabileceğini, hem üye ülkeye hem de AB’ye karşılıklı faydalar getirebileceğini gösterdi. AB altı ülkeden 27 ülkeye genişledi. Mevcut üyeler, yeni üyelerin getirdiği değişiklikleri benimsedi. Yeni üyeler de benzer şekilde AB’nin norm ve değerlerini kabul etti.
Türkiye’nin AB üyeliğinin destekçisi ve karşıtı olanların öne sürdükleri tartışmalar birbirinin aynı: Türkiye coğrafi önemi yüksek, büyük nüfusa ve gelişen ekonomiye sahip çok kültürlü bir ülke. Türkiye, AB üyeliği yolunda gereken standartları elde etmek için ilerleme kaydederken, AB de Türkiye ile ekonomik, güvenlik ve kültürel bağlarını güçlendirmeli. AB, Türkiye’nin üyeliği halinde daha da güçlü olacak.
Birlikte, parçalarımızın toplamından çok daha fazlası olacağız.
* Finlandiya Dışişleri Bakanı Alexander Stubb ve İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague’un Financial Times’da “Turkey can be a boon in Brussels” başlığı altında yayımlanan mektuplarının Türkçe çevirisidir.
Hürriyet'i Facebook'ta takip etmek istiyorsanız:
http://www.facebook.com/#!/HurriyetPlanet
Hürriyet'i Twitter'da takip etmek istiyorsanız:
http://twitter.com/HurriyetPlanet