Güncelleme Tarihi:
Ankara Üniversitesinde (A.Ü) geliştirilen bir projeyle, hard disk sürücüleri, soğutucular, klimaların kompresör motorları, telefonlar, hibrid araçların motorları ile elektrik güç motorlarının üretiminde kullanılan mıknatıslar, artık Türkiye'de üretilecek.
A.Ü Mühendislik Fakültesi Manyetik Malzemeler Araştırma Grubunun başlattığı projeyle, özellikle sanayide kullanılan bor tabanlı mıknatısların üretilmesiyle Türkiye'nin dışa bağımlılığının azaltılması amaçlanıyor.
Manyetik Malzemeler Araştırma Grubu Başkanı Prof. Dr. Yalçın Elerman, yaptığı açıklamada, Ulusal Bor Araştırma Enstitüsü'nün (BOREN) 2006 yılında kabul ettiği araştırma projelerinden birini yürüttüklerini bildirdi. Türkiye'nin dünya bor sektöründe önemli bir yere sahip olmasına karşın, ülke içinde yeterince bor kullanılmadığını anlatan Elerman, bor üretiminin ancak yüzde 8'inin işlendiğini kaydetti. Elerman, “250'den fazla alanda kullanılan ve 'sanayinin tuzu' olarak adlandırılan bor ürünlerinin ülkemizde kullanımı, artan kapasite ölçüsünde gerçekleşmemiştir” dedi.
Türkiye'de bor elementinden kimya, seramik, cam ve deterjan başta olmak üzere bir çok sektörde yararlanıldığını ifade eden Elerman, bor ürünlerinin diğer ülkelerde ise yalıtım, otomotiv, mıknatıs ve tekstil endüstrisinde de kullanıldığını anlattı. Elerman, bor elementinin Türkiye'de daha etkin kullanımını sağlamak amacıyla başlattıkları proje çerçevesinde, bor tabanlı çeşitli manyetik malzemelerin geliştirilmesini amaçladıklarını söyledi.
Bor tabanlı manyetik tozlardan üstün özellik gösteren mıknatısların geliştirileceğini ifade eden Elerman, bu mıknatısların Manyetik Rezonans Görüntüleme, fırçasız doğru akım motorları ve hard disk sürücüleri, soğutucular, klimaların kompresör motorları, telefonların titreşim motorları, hibrid araçların motorları ile elektrik güç motorlarının üretiminde kullanıldığını söyledi.
DÜNYADA MIKNATIS ÜRETİMİ
Soğutma teknolojisindeki gelişmelere paralel olarak manyetik soğutucuların kullanılması ile çevreye zararlı gazların kullanımının önleneceğini kaydeden Elerman, bor tabanlı mıknatısların Türkiye'de üretilmesiyle bu alanda dışa bağımlılığın azaltılacağını ifade etti.
Dünyadaki kalıcı mıknatısların yüzde 41'ini Japonya, yüzde 41'ini ise Çin'in ürettiğini anlatan Elerman, ABD ve Avrupa'nın da yüzde 9'ar üretim oranına sahip olduğunu belirtti. Elerman, projeyle Türkiye'de birkaç yüz kilo dolayındaki kalıcı mıknatısların üretiminin artırılacağını bildirdi.