Türkiye bir yönetmelik ile ilaçta 700 milyon dolar yatırım çeker

Güncelleme Tarihi:

Türkiye bir yönetmelik ile ilaçta 700 milyon dolar yatırım çeker
Oluşturulma Tarihi: Aralık 03, 2007 00:00

Kısa sürede çıkması beklenen Klinik Araştırma Yönetmeliği, Türkiye’nin dünya ilaç Ar-Ge pazarından 700 milyon dolarlık pay almasını sağlayacak.

Amerikan Merck Sharp&Dohme de, yönetmeliğin çıkmasının ardından Türkiye’deki klinik araştırmalarının çapını büyütmeyi planlıyor. MSD EMEAC Başkanı Stefan Oschmann, Türkiye’nin şu anda 30 milyon dolarlık ilaç araştırması çekebildiğini, yeni yönetmelikle bunun 700 milyon dolara çıkabileceğini söyledi.

TÜRKİYE’de birkaç haftaya kadar çıkması beklenen Klinik Araştırma Yönetmeliği’nden sonra uluslararası ilaç firmaları da yatırım planlarına başladı. Amerikalı ilaç firması Merck Sharp&Dohme (MSD), Türkiye’deki klinik araştırmalarının çapını büyütmeye hazırlanıyor. Dünya çapında Ar-Ge’ye 5 milyar dolar harcayan ilaç şirketi, yeni yönetmeliğin bürokratik engelleri kaldırmasıyla beraber klinik araştırmalarını Türkiye’ye kaydırmayı planlıyor.

700 MİLYON DOLAR PAY: MSD Avrupa, Ortadoğu, Afrika ve Kanada (EMEAC) Başkanı Stefan Oschmann, "Türkiye’de özel bir konumumuz var. Klinik araştırmalar yapıyoruz ama bugüne kadar mevzuat eksikliği yüzünden Ar-Ge yapılamıyordu. Mevzuatın izin verdiği üç dört ay araştırmaların sonlanması için yetmiyordu" dedi. Oschmann, Türkiye’nin şu anda 30 milyon dolarlık Ar-Ge yatırımı çekebildiğini dile getirerek, Türkiye’nin bu gelişmeyle 70 milyar dolarlık dünyadaki ilaç Ar-Ge pazarından 700 milyon dolarlık pay alabileceğini kaydetti.

10 BÜYÜK PAZARDAN BİRİSİNİZ: Türkiye’nin dünyanın en büyük on ilaç pazarından biri olduğunu belirten Stefan Oschmann,"Türkiye’nin yetişmiş eleman coğrafi konum ve gelişen ekonomi açısından çok büyük bir potansiyeli var Merck’ün hedef pazarları arasında ilk sıralarda yer alıyor. Hindistan ve Çin büyük yatırımları çekiyor gibi olsa da nitelikli büyüme Türkiye ve Rusya’da bekleniyor" diye konuştu. Oschmann, Türkiye’nin de içinde bulunduğu bölgenin Merck’ün cirosuna katkısının yüzde 20 olduğunu aktararak, gelecek beş yılda bu bölgedeki ülkelerin ciroya katkısının yüzde 50’ye çıkacağını da vurguladı.

SATINALMA YAPABİLİRİZ: Stefan Oschmann, genel olarak üretim merkezi açmaktansa yerli ortaklarla çalıştıklarını söyleyerek, şu anda kesinleşmiş projeler olmasa da stratejilerine uygun şirket bulurlarsa satın alma ve birleşmeyi düşünebileceklerini belirtti. Oschmann, sözlerini şöyle sürdürdü: "Olgun pazarlarda herkes maliyeti azaltmaya çalışıyor. Üretimi belli merkezlerde toplamayı hedefliyoruz. Türkiye’de bu nedenle üretim planı yok. İlaç şirketleri, Türkiye’yi üretim üssü olarak görüyor. Türkiye, araştırma merkezi olabilir. Ancak bunun için devlet politikası, özel sektör, kamu ve üniversite işbirliği gerekiyor. Gerekli altyapısı hazır olursa bütün firmalar Türkiye’yle işbirliği yapmak isterler. Bu noktaya odaklanmak lazım."

2007 ciro hedefi, 150 milyon dolar

GEÇEN
yıl Türkiye’de 120 milyon dolar ciro yapan Merck’ün 2007’yi 150 milyon dolarla kapatması bekleniyor. Türkiye pazarında 11. sırada yer alan MSD’nin 22.6 milyar dolarlık global cirosunun yüzde 61’i Amerika’dan, yüzde 22’si Avrupa, Ortadoğu ve Afrika’dan, yüzde 6’sı da Japonya’dan geliyor. Merck aldığı yeni bir kararla da Viyana’daki Avrupa merkezini Münih’e taşıdı.

Ar-Ge payımız 20 kat artabilir

MERCK
Türkiye Genel Müdürü Mete Hüsemoğlu ise, Merck’ün en büyük Ar-Ge yatırımlarının Polonya gibi ülkelere gittiğine işaret ederek, mevzuatın değişimiyle bunların Türkiye’ye gelebileceğini kaydetti. Rusya’nın ilaç Ar-Ge’sinden 1.5 milyar dolar kazandığını söyleyen Hüsemoğlu, Türkiye’nin ilaç Ar-Ge’sinden aldığı payı bir yılda 20 katına çıkarabileceğinin altını çizdi.

Hastane bazlı ürünler artacak

AMERİKAN
ilaç firması Merck Sharp&Dohme (MSD), gelişen özel hastane sektörüyle beraber hastane bazlı ürünlerini de artıracak. Hastane bazlı ürünlerini artıracaklarını dile getiren MSD Avrupa, Ortadoğu, Afrika ve Kanada (EMEAC) Başkanı Stefan Oschmann, Orta ve Doğu Avrupa ülkelerdeki hastane yatırımlarının arttığına dikkat çekerek, hastanelerdeki ivmenin ilaca da yansıyacağını vurguladı. İlaçta etik konusuyla ilgili bir soruyu da cevaplayan Oschmann, "Doktorla ilaç üreten firmalar arasında yakın ilişki çok şeffaf olmalı. Merck olarak bu konuda çok sıkı ve şeffafız" dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!