Türkiye Avrupa ticaretinin önemli parçası

Güncelleme Tarihi:

Türkiye Avrupa ticaretinin önemli parçası
Oluşturulma Tarihi: Ocak 16, 2008 09:58

AB istatistik kurumu EUROSTAT’ın yeni hazırladığı ve Avrupa işdünyasıyla ilgili ayrıntılı bilgilere yer verilen “Facts and Figures 2007” adlı yayını, Türkiye’nin AB ekonomisiyle ilişkisinin büyüklüğünü ortaya koydu.

AB istatistik kurumu EUROSTAT, Avrupa işdünyasıyla ilgili ayrıntılı bilgiler içeren “Facts and Figures 2007” adlı yayınını tanıttı. Yayında Avrupa ekonomisinin dünyayla ilişkileri ve konumu rakamlarla ortaya konulurken Türkiye’yle ilişkilerin rakamsal boyutu da sergilendi.

THY ARTIK BİR AVRUPA HAVAYOLU

Seçilen bazı ülkeler itibarıyla tarifeli yolcu trafiğinde Türk Havayolları 2005’e göre yüzde 20.8 oranındaki büyümeyle örnek alınan Avrupa havayolları içinde en hızlı büyüyen kuruluş oldu. Swiss International Airlines ise 2005’e göre Türkiye’den sonra en fazla büyümeyi sağladı ve yüzde 10.3 oranında büyüdü. Türk Havayolları yolcu sayısı itibarıyla da Avrupa’daki kuruluşlara yaklaştı. 2006’da Lufthansa 51.2, Air France 49.3, British Airways 36.1, SAS 25.1, Alitalia 24.1, KLM 22.4, Türk Havayolları 20.6, Swiss International Airlines ise 10.6 milyon yolcu taşıdı.

EUROSTAT ÇALIŞMASINDA TÜRKİYE

EUROSTAT’ın 2007 yılı yayınında Türkiye’nin Avrupa ile ekonomik ilişkisiyle ilgili şu bilgiler verildi:

“-İhracat: 2006 itibarıyla AB, ihracatının yüzde 4.3’ünü Türkiye’ye yapıyor. AB’nin en fazla ihracat yaptığı ülkeler sıralamasında Türkiye; ABD, İsviçre, Rusya, Çin’den sonra beşinci durumda bulunuyor.

-İthalat: AB’nin en fazla ithalat yaptığı ülkeler arasında da Türkiye; Çin, ABD, Rusya, Japonya, İsviçre, Norveç’ten sonra yedinci konumda. AB 2006’da ithalatının yüzde 3.2’sini Türkiye’den yaptı.

-Gıda: 27 AB ülkesinin işlenmiş ve konserve haline getirilmiş meyve ve sebze ürünleri ihracatı 2006’da 3.2 milyar euro, ithalatı ise 5.6 milyar euro idi. Bu ithalatın yarısı Türkiye, Çin ve Brezilya’dan yapıldı.

-Tütün: AB tütün ürünlerinin yüzde 9.3’ü Türkiye’ye, yüzde 8.4’ü Birleşik Arap Emirlikleri’ne, yüzde 7.1’i Japonya’ya ihraç ediliyor. Türkiye, AB’nin üye olmayan ülkelere tütün ihracatında ilk sırada bulunuyor.

-Hazır giyim: 2006’da tüm AB ülkelerinin hazır giyim eşyası ithalatının yarısından biraz fazlası (yüzde 51.5) Çin ve Türkiye’den yapıldı.

-Kimya: Aynı yıl ecza, kimya ürünleri, elyaf, lastik ve plastik ürünleri ihracatında Türkiye, Avrupa’nın en fazla ihracat yaptığı dördüncü ülke oldu.

-Demirli metaller: ABD ve Türkiye demirli metaller ihracatında AB’nin ana pazarları. AB demirli metal ihracatının dörtte birini iki ülkeye yapıyor.

-Metal ara malı: AB 2006’da, üye olmayan ülkelere yaptığı kazan, metal konteyner ve buhar jeneratörü ihracatından 1.9 milyar euro ticaret fazlası sağladı. AB’nin bu kalemlerdeki ihracatında temel ülkeler ise Rusya, Türkiye ve ABD diye sıralandı.

-Makine-ekipman: AB-27’nin makine ve ekipman ihracatında Türkiye 2006’da beşinci sırada yer aldı. Sıralama ABD, Çin, Rusya Federasyonu, İsviçre ve Türkiye biçiminde gerçekleşti. AB makine ve ekipman ihracatının yüzde 4.3’ü Türkiye’ye yapıldı.

-Ulaştırma ekipmanı: AB-27’nin 2006 ulaştırma ekipmanı ihracatında ABD yüzde 30.8, Çin yüzde 6.2, Türkiye 5.7, Rusya Federasyonu yüzde 4.8, İsviçre yüzde 4.3 oranla yer aldı.

-Nükleer enerji: World Nuclear Association’a göre Rusya ve Ukrayna’dan sonra Bulgaristan, Fransa, Romanya, Slovakya, Finlandiya ve Türkiye yeni nükleer reaktör inşa etmeyi planlıyor. Avrupa dışında yeni nükleer santral planlayan ülkeler çoğunlukla Asya’da bulunuyor.

-İnternet bankacılığı: Bankacılık, hisse alım-satım gibi mali hizmetler için internet kullanımı sıralamasında ise Türkiye, Makedonya, Bulgaristan, Romanya en alt sıralarda yer aldı."
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!