Güncelleme Tarihi:
Avrupa Birliği Komisyonu, 2007 yılında gümrüklerde ele geçirilen taklit ürünlerle ilgili istatistiklerini yayımladı. Komisyon verilerine göre geçen yıl AB'nin dış sınırlarında taklit ürünlere yönelik olarak 43 bin el koyma operasyonu gerçekleştirdi, 79 milyon ürüne el konuldu. AB Komisyonu'na göre 2006’da 128 milyon olan bu sayının düşmesinde, ele geçirilen taklit sigara, CD ya da DVD sayısındaki azalma etkili oldu.
Amerika'nın Sesi Radyosu'nda ayrıntıları yayınlanan rapordaki tespite karşın 2007’de ele geçirilen taklit ürünlerde ilk sırayı yüzde 34'ün üstünde oranla sigara, ikinci sırayı yüzde 22 ile tekstil ürünleri aldı. Raporda, Türkiye'nin taklit ürünler konusunda birçok ülkeyi geride bıraktığı belirtilirken gıda maddesi ve içecek, kozmetik ve kişisel bakım ürünleri ile tekstilde ön plana çıktığı belirtildi. AB Komisyonu istatistiklerine göre Türkiye, gıda maddeleri ve içecek alanında sahte ürünlerin ana kaynağı olarak gösterildi. Bu alanda ele geçirilen malların yüzde 45.92'sinin geldiği Türkiye'yi Çin izledi. Ele geçirilen taklit ürün konusunda 2006'ya göre yüzde 264'lük artışın kaydedildiği kozmetik ve kişisel bakım ürünleri alanında ana kaynak olarak yüzde 32.11'le Gürcistan gösterilirken yüzde 28.68'le Türkiye ve yüzde 15.86'yla Çin bu ülkeyi izledi. Tekstil alanındaki taklit ürünlerin ana kaynağı Çin olurken, spor giyim ve hazır giyimde Türkiye bu ülkenin ardından 2'nci sırada yer aldı. Giyim aksesuarlarında ise Türkiye, Çin ve İtalya'nın ardından 3'üncü sırada yer aldı. Türkiye, daha düşük yüzdelerle olmakla birlikte, ayakkabı, elektrikli ürünler ve sigara sektöründe de AB tarafından hazırlanan listede ilk 10'da bulunuyor.
AB’nin taklit ürünlerin artmasından en fazla kaygı duyduğu alanlar arasında yer alan ilaç sektöründe ana kaynak olarak İsviçre, Hindistan ve Birleşik Arap Emirlikleri başı çekiyor. İlaç alanında ele geçirilen taklit ürünlerdeki artış oranı yüzde 51 olarak belirlendi.
AB Komisyonu’nun vergilendirmeden sorumlu üyesi Laszlo Kovacs, Çinli yetkililerin taklit ürünler konusunda artan işbirliğinden memnun olduğunu bildirirken AB gümrüklerinde ele geçirilen malların yüzde 57.92'sini Çin kaynaklı ürünler oluşturdu. Kovacs, “Taklit ürünler sağlığımız ve ekonomimiz açısından ciddi bir sorun olmayı sürdürüyor” dedi.