Yaşar ANTER/BODRUM (Muğla), (DHA)
Oluşturulma Tarihi: Kasım 25, 2008 11:19
MUĞLA’nın Bodrum İlçesi'nde şarap bayramına katılan Fransa’nın İstanbul Başkonsolosu Christine Moro, “Akdeniz çanağında birçok medeniyete ve uygarlığa ev sahipliği yapan Türkiye, Avrupa’dan ayrı olarak düşünülemez. AB yolunda ciddi adımlar atan Türkiye’nin çağdaş ve modern yüzü her zaman umut veriyor, AB yolunda çok sabırlı ve iyi niyetli olan bir Türkiye’den AB asla vazgeçmez” dedi.
WOW Resort Otel’de Fransa’nın Bodrum Fahri Konsolosu ve Deniz Ticaret Odası Bodrum Şubesi Başkanı Gündüz Nalbantoğlu’nun verdiği kokteylde, Fransızların dünyaca ünlü Primeur şaraplarının tanıtıldığı Beaujolais Nouveau Şarap Bayramı kutlandı. Beaujolais Nouveau Şarap Bayramı, ABD'den Avustralya’ya kadar şarap kültürü gelişmiş ülkelerde her yıl Kasım ayının üçüncü pazartesi günü kutlanıyor.
Fransa’nın İstanbul Başkonsolosu Christine Moro’nun eşi Louis Moro ile yeraldığı kokteyle, Bodrum’da yaşayan 50 Fransız aile katıldı. Fransa’dan özel olarak getirilen Primeur şarapları ve şarküteri ürünleri konuklara ikram edildi. Fransız şarabının tanıtımını yapan Moro, 2'nci Dünya Savaşı’nda Alman işgalinden kaçan Fransız gazetecilerin, tarafsız bölge ilan edilen Lyon'a sığındıklarında, Beaujolais şarapları çıktığında fabrikalardaki şenliğe tanık olduklarını ve işgalden sonra Paris’e döndüklerinde bu tarihi sürgün anısını bayram haline getirip gazetelerinde yayınladıklarını ve böylece şarap bayramının doğduğunu anlattı. Moro, “Bu geleneğin yaratıcısı Fransa’nın Beaujolais bölgesi olduğu için Primeur Şarapları, Beaujolais Nouveau adıyla anılıyor. Dünyanın birçok ülkesinde ve üç yıldır da İstanbul, Antalya ve Bodrum’da kutlanıyor ve bu şarabın 1988 yılından bu yana Türkiye’de de üretiliyor olması sevindirici” dedi.
BODRUM’U İLK OLARAK FRANSIZ TURİSTLER KEŞFETTİ
Türkiye ve Fransa arasındaki ekonomik ve siyasal gelişmeler üzerine çalışmalar yaptığını, bir yıl önce İstanbul'da göreve başladığını söyleyen Moro, DHA muhabirinin sorularını yanıtladı. Türkiye’yi uzun yıllar merak ve ilgiyle izlediğini, gelişmeleri yakından takip ettiğini belirten Moro, “Türkiye’de özellikle görev yapmak istedim. Çünkü Türkiye, Fransa için gerçekten çok önemli ve değerli bir ülke. Fransız turistler de Türkiye’yi ve Bodrum’u çok seviyor. Bodrum’un binlerce yıllık tarihini keşfetmek, incelemek için gelen ilk turistler Fransızdı. Birçok arkeolog araştırma için geldiği Bodrum’a yıllarca tatil amaçlı geldi. İstanbul ve Anadolu’nun tarihi ve kültürel geçmişine hayran olan Fransız turistler, özellikle kültür turizmi için Türkiye’yi tercih ediyor. Yaklaşık 150 yıl önce ilk Fransız turistlerin Bodrum’u keşfettiğini biliyorum. Bodrum Fransız turistlerin gözdesi olmaya devam edecek” dedi.
FOÇALILARIN ATALARI MARSİLYA’DA YAŞIYOR
Fransa ile Türkiye arasındaki en önemli bağlardan birinin Foça olduğunu belirten Başkonsolos Moro, “M.Ö. 6'ncı yüzyılda Pers istilasından kaçarak bugün Fransa’nın en önemli şehirlerinden biri olan Marsilya’yı kuran Foçalıların ortak Akdeniz kültürümüzün en iyi göstergesi olduğuna inanıyorum” dedi.
TÜRKİYE FRANSA’DA DAHA İYİ TANITILACAK
Türkiye’de yaklaşık 7 bin Fransız'ın yaşadığını ve bu sayının hızla arttığını kaydeden Moro, “Son yıllarda iki ülke arasında gelişen kültürel, siyasi ve ekonomik ilişkiler sayesinde daha fazla Fransız akademisyen, arkeolog, turist ve işadamı Türkiye’ye gelmeye başladı. Türkiye’nin tarihi ve coğrafi konumundan dolayı farklı sosyal grupları ve gelenekleri bir arada tuttuğunu biliyorum. İkili ilişkilerin geliştirilmesi için her yıl 100 bin kişinin üzerinde Türk’e vize veriyoruz. Önümüzdeki yıl Fransa’da Türk Mevsimi isimli şenlik düzenleyerek, Türkiye’nin daha iyi tanıtılmasını sağlayacağız. Fransa ve Türkiye arasındaki yakınlaşmayı hızlandırmak için ne gerekiyorsa yapacağım. Türkiye’ye iki misli fazla Fransız turist geleceğine inanıyorum” diye konuştu.
TÜRKİYE AB’DEN AYRI DÜŞÜNÜLEMEZ
Fransa’dan Türkiye’ye binlerce turist gelmesine rağmen, Türkiye’nin Fransa’da yeteri kadar tanınmadığını ifade eden Moro, “Fransa’da bir yandan Türkiye’yi ve Türkleri daha iyi ve doğru tanıtırken, bir yandan da iki ülke arasındaki ekonomik ve siyasal ilişkileri daha güçlendirici etkinlikler ve projeler üretme gayreti içerisindeyiz. Dünya tarihinin en önemli medeniyetlerine ve uygarlıklarına ev sahipliği yapan, Akdeniz çanağında önemli bir yeri olan Türkiye’nin, Avrupa'dan ayrı bir konumda düşünülmesi mümkün değil. Ancak Türkiye’nin AB yolunda sabırlı, ısrarcı ve kararlı olması gerekir. Türkiye’nin AB yolundaki çabalarının boşa gitmeyeceği kanısındayım” dedi.
Fransa’nın Bodrum Fahri Konsolosu Gündüz Nalbantoğlu ise 3 yıldır İstanbul ve Antalya’da yapılmakta olan ve bu yıl ilk kez Bodrum’da düzenlenen şarap bayramının gelecek yıldan itibaren geleneksel hale getirileceğini ve her yıl kutlanacağını söyledi. Kutlama, bayrama katılan konukların Başkonsolos Moro ve Fahri Konsolos Nalbantoğlu ile Fransız ve Türk bayrakları ile hatıra fotoğrafı çektirmesi ile sona erdi.