Türkiye 15 yıl sonra Rusya'ya döndü

Güncelleme Tarihi:

Türkiye 15 yıl sonra Rusyaya döndü
Oluşturulma Tarihi: Mart 15, 2009 15:32

Türkiye'nin 15 yıl aradan sonra silah sistemlerinde ilk defa Rusya'yı tercih etmesine neden olan Kornet tipi anti-tank füze sistemlerinin ilk parçası bu yıl sonuna kadar teslim edilecek.

Haberin Devamı

Kornet nedir?

NATO kaynaklarında AT-14 Spriggan olarak geçen Kornet tanksavarlar lazer güdümlü ve 5 bin 500 metre menzillidir. Daha önce Suriye’ye de satılan bu sistem, İsrail Merkava Mk4 tanklarının Lübnan savaşında saf dışı bırakılmasında rol oynadığı kabul ediliyor. Türkiye daha önce Fransa ile Eryx tipi tank-savar üretimine başlamıştı ama konu tahkime götürülmüştü.

Türkiye'nin ABD ve İsrail dışında bir başka ülkeden silah sistemi alması, bu ülkenin de Rusya olması askeri ve savunma sanayisindeki büyük değişikliği simgeliyor. Türkiye'nin bu değişiminin farkında olan Rusya da Kornet tipi anti tank füze teslimatının ilk bölümünü bu yıl sonuna kadar gerçekleştirmek üzere çalışmalarına büyük hız verdi. Nisan 2008'de düzenlenen Savunma Sanayii İcra Komitesi (SSİK)'da 80 lançer 800 füzelik ihaleyi kazanan Rusya 2009 sonuna kadar teslimata başlamayı planlıyor. Sistemin geri kalanı ise 2010 yılına kadar teslim edilecek. Rusya, SSİK'da İsrail’in favori gösterilen Rafael Spike füzelerini ve Amerikan Rayteon Tow ürünlerini elemişti.

Haberin Devamı

Değişimin diğer işaretleri

Rusya, Uzun Menzilli Hava Savunma sistemi ihalesine S-400, orta menzilli savunma sistemi ihalesine BUK-M2, alçak hava savunma sistemi ihalesine TOR-M2 füzelerini aday gösterdi. Rusya, ATAK adıyla bilinen birinci Taaruz Helikopteri ihalesine de Ka-52 model Erdoğan helikopteri ile katıldı.

Türkiye, Rusya’dan daha önce ne aldı?

1995 yılında Süleyman Demirel’in Cumhurbaşkanlığı döneminde Rusya’nın 65 milyon dolarlık Eximbank kredi borcuna karşılık 19 adet Mi-17 helikopter alındı. Türkiye geçmişte çeşitli tarihlerde BTR-80 tipi personel taşıyıcı ve Güneydoğu’da halen kullanılan piyade tüfeği, ağır makinalı tüfekler, keskin nişancı tüfeği ve mühimmatını satın aldı. Silah ve mühimmat için 40 milyon dolara yakın bedel ödendi. Türkiye, Rusya’nın 1993 yılında önerdiği S-300 hava savunma füzelerini ise reddetmişti.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!