Turkcell 3G’ye 321 milyon Euro verdi Avea, ’Daha her şey bitmedi’ dedi

Güncelleme Tarihi:

Turkcell 3G’ye 321 milyon Euro verdi Avea, ’Daha her şey bitmedi’ dedi
Oluşturulma Tarihi: Eylül 08, 2007 00:00

Cepte 3G olarak adlandırılan 3’üncü nesil lisansları için açılan ihaleye Turkcell dışında teklif veren olmadı. Turkcell dünkü ihalede 3G lisansı için 321 milyon Euro teklif etti.

Avea, ihale sürecinin Rekabet Kurulu, Danıştay ve Bakanlar Kurulu onayıyla devam edeceğini hatırlatarak, ’Daha her şey bitmedi’ dedi.

CEP telefonundan görüntülü iletişimi sağlayacak Üçüncü nesil Mobil İletişim Sistemleri (3G) ihalesine katılan tek firma olan Turkcell, en geniş en yüksek frekans imkanı sağlayan A tipi lisansı 321 milyon Euro teklifle kazandı. Şartname alan ancak son anda ihaleye katılmayan Avea ve Vodafone yetkilileri daha önce yaptıkları açıklamalarda "Serbest rekabet koşulları sağlanmamıştır. Numara taşınabilirliği 3G’den önce yapılmalı" ifadelerini savunmuşlardı. Tek teklif verilmesi nedeniyle iptal edilebileceği söylentileriyle başlayan ihale dün Telekomünikasyon Kurumu’nda yapıldı. İhaleye şartname alan Turkcell, Vodafone, Avea ve France Telecom’dan sadece Turkcell katıldı. İhaleye Turkcell Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Emin Karamehmet ile Turkcell’in diğer üst düzey yöneticileri de katıldı. Kurum Başkan yardımcısı Ertuğrul Karaçuha’nun komisyon başkanlığını yürüttüğü ihalede, Turkcell kapalı teklif usulüyle A tipi lisans için KDV hariç 311 milyon Euro teklif etti.

CÖMERT DAVRANMANIZI BEKLİYORUZ: Turkcell’den başka firmanın katılmadığı ihalede, komisyon başkanı Karaçuha fiyatı artırmak için Turkcell yöneticilerine, "Avrupa’nın önde gelen şirketlerinden birisiniz. Buradan elde edilen gelir hazineye aktarılacak. Elde edilen gelir millete yol su elektrik olarak dönecek. Daha cömert davranmanızı bekliyoruz" dedi. Bunun üzerine Turkcell Genel Müdürü Süreyya Ciliv fiyatı 10 milyon Euro daha artırdıklarını söyledi. Karaçuha, "komisyonunuz hatırına" diyerek yeni bir artırım teklif etti, bunun üzerine Ciliv, "10 milyon Euro ciddi bir rakam. Teklifimiz KDV ile birlikte 510 Milyon Dolar tutarına yaklaşıyor. Bu nedenle yeni bir artırımda bulunmayacağız" yanıtını verdi.

B, C VE D İPTAL: Karaçuha, başka bir katılımcı firma olmadığı için A tipi lisansı Turkcell’in kazandığını ve Telekomünikasyon Kurulu’nun (TK) onayından sonra ihalenin kesinlik kazanacağını belirtti. Karaçuha, ayrıca B, C ve D tipi lisanslar için teklif olmadığından dolayı bu lisansların ihalesinin iptal edildiğini söyledi. TK’nın onay kararını verirken, Telekom Teknik Elemanlar Derneği’nin Ankara 9. İdari Mahkemesine ihalenin yapılmasına ilişkin kararın yürütmesinin durdurulması istemiyle açtığı davanın sonuçlanmasını bekleyebileceği öğrenildi. TK’nın ihalede bulunmayan rekabet koşulunu ise dikkat alıp almayacağı merak ediliyor.

321 MİLYON EURO PEŞİN: Turkcell Genel Müdürü Süreyya Ciliv, ihalenin ardından yaptığı açıklamada ödemenin peşin yapılacağını belirterek bunun için kaynaklarının bulunduğunu söyledi. Ciliv, şunları söyledi: "Üç senedir bu teknolojiyi vatandaşımıza, müşterilerimize sunmak için sabırsızlandık. Nihayet bu teknolojiyi sunma fırsatı elimize geçti. İletişim dünyasında son 10 yılın en yeni teknolojisi. Türk insanını da bu teknolojiden mahrum bırakmak istemedik. Bu teknoloji sayesinde Türkiye’nin dört bir yanından mobil ortamda sabit ya da hareket halindeyken kullanıcıların hızlı şekilde internete bağlanabilecek. Artık cep telefonlarından görüntülü görüşme yapabilecek. Mobil TV gibi yeni uygulamalar da gelecek."

Avrupa’da numara taşınabilirliğini uygulamayan tek ülke de Türkiye

3G ihalesine teklif vermekten on anda vazgeçen Avea, dün bir yazılı açıklama yaparak gelişmeleri değerlendirdi. Avea açıklamasında şu değerlendirmeler yapıldı:

Avea olarak yaptığımız NGN (Yeni Nesil Şebeke) altyapı yatırımları ile çekirdek şebekemizi üçüncü nesil (3G) iletişimine hazır hale getirdigimizi tüm kamuoyuna duyurmuştuk. Bu zamana kadar yapılan açıklamalarda, Avrupa ülkeleri arasında 3G’ye geçmeyen tek ülkenin Türkiye olduğu söylendi. Ancak bakıldığında Avrupa ülkeleri arasında Mobil Numara Taşınabilirliği’ni uygulamaya koyamayan tek ülke de Türkiye. Öte yandan süreçler dikkate alındığında, Avrupa genelinde Mobil Numara Taşınabilirliği’nin 3G’den ortalama 2 yıl önce uygulamaya geçtiği görülüyor.

Tüm bunlara ek olarak, şu anda Mobil Numara Taşınabilirliği’ne karşı hakim durumdaki operatör tarafından açılmış bir dava var ve bu yasal süreç henüz sonuçlanmadı. Dolayısıyla tüketicinin seçme hakkı elinden alındığı gibi, serbest rekabet ortamı da oluşmamış durumda. Abonelere veri iletişiminde önemli kolaylıklar ve yeni teknolojiler getirecek 3G hizmetlerinin, Mobil Numara Taşınabilirliği uygulamasına yönelik çalışmaların tamamlanması sonrasında başlamasının tüketici menfaatlerine olacağına dair inancımız sürüyor. Bu zamanlama gerçek rekabet ortamının oluşması açısından da önem taşıyor.

Avea olarak tüm açıklamalarımızda yaptığımız çağrımızı yineleyerek, tüketici menfaatleri doğrultusunda Mobil Numara Taşınabilirliği’ni süratle hayata geçirmek adına tüm operatörleri dayanışma içerisinde olmaya davet ediyoruz.

Bazı konularda geri kaldığımızı düşünüyoruz

SÜREYYA Ciliv, ihaleye diğer firmaların katılmamasından dolayı konunun yargıya gitmesi ihtimali ifade edilerek, diğer operatörlerin ihaleye katılmamasını nasıl değerlendirdiğine ilişkin soruyu yanıtlarken, "Diğer firmalar hakkında bir yorum yapmak istemiyorum. Biz kendi işimize bakıyoruz. Yapacak çok işimiz var. Bazı konularda geride kaldığımızı düşünüyoruz." yanıtını verdi. Ciliv, uygulamanın ne zaman başlayacağının sorulması üzerine, ihale sürecinin tamamlanması gerektiğini, onaylar verildikten sonra 3-6 ay arasında uygulamanın başlayabileceğini kaydetti.

3G olmasa da 2.5G ile yolumuza devam ederiz

GÜNEY Kore dışında dünyada henüz 3G lisansından para kazanabilmeyi başaran operatör olmadığını söyleyen Avea CEO’su Cüneyt Türktan, "Şu anda 2.5G olarak da adlandırılan EDGE teknolojisine sahibiz. Ve bu teknoloji ile mobil hızlı internet iletişimi hizmeti verebiliyoruz. Şu anda Türkiye nüfusunun yüzde 94’üne EDGE ile mobil hızlı internet erişimi sunuyoruz. 3G için yaptığımız yatırımlar mevcut altyapımızın kalitesini artırmaya da yardımcı oldu. 3G ihalesinin ne olacağını izleyeceğiz. Bu ihalenin daha Telekomünikasyon Kurulu, Rekabet Kurulu, Danıştay ve Bakanlar Kurulu süreçleri var. Bu süreçler içinde, rekabet şartları oluşmadığı için ihale iptal de edilebilir. İptal edilmezse, gelecekte numara taşınabilirliği sağlandıktan sonra, bu ihalede satılamayan frekanslar yeniden ihaleye çıkacaktır. O zamanki şartları değerlendirir ve kararımızı veririz" dedi.

Dosya hazırdı, 3’e 5 kalaya kadar kapıda rakipleri izledik

3G ihalesinde teklif verme süresinin geçtiğimiz perşembe günü saat 15.00’te dolduğunu hatırlatan Cüneyt Türktan, "Dosyamız hazırdı. Arkadaşlarımız, ihale salonunun kapısında rakipleri beklediler. Eğer Vodafone veya Orange teklif verseydi, biz de dosyamızı ihale komisyonuna verecektik" dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!