Türkçe okullarda okutulmalı

Güncelleme Tarihi:

Türkçe okullarda okutulmalı
Oluşturulma Tarihi: Mart 11, 2007 14:20

Haberin Devamı

ALMANYA'nın Mainz kentindeki Johannes Gutenberg Üniversitesi'nde görevli Türkoloji Profesörü Hendrik Boeschoten (57), "Anadili iyi öğrenen bir çocuk, yabancı dili de çok daha rahat öğrenir" dedi. Prof. Boeschoten "Bugüne kadar verilen Türkçe dersleri böyle bir altyapı kurulması için yeterli değil. Çünkü belirli bir plana ve sisteme oturtulmamıştır. Türkiye'den gönderilen öğretmenler iki yada üç sene burada görevlerinin yapıp geri gidiyor. Oysa öğretmen ancak 3 yılda buranın şartlarına alışabilir. Bu öğretmenler uzun süreli olarak burada görevlerini sürdürmeliydi" dedi.

Türkçe derslerine önem verilmesini isteyen ve Türkçenin bazı okullarda yasaklanmasını çok vahim bir durum olduğunu belirten Boeshoten, insanların kültürlerini korumalarını, bunun yasaklanamayacağını belirtti. Alman profesör, "Dilini unutan toplumlar zamanla asimile olurlar. Bunun en güzel örneği Avusturalya'ya göç eden Hollandalılardır. Dillerini ve kültürlerini iki nesil sonra unutmuşlardır. Burada veliler birlikte hareket etmeli ve yerel yönetimlere baskı yapmalı yoksa Berlin'den Türkçe'yi desteklemesi beklenemez" dedi.

Haberin Devamı

Hollanda doğumlu Türkoloji Profesörü 57 yaşındaki Hendrik Boeschoten Türkiye'de geçirdiği bir tatil sonrası Türkoloji okumaya karar verdi. Hollanda'da ve Almanya'da Türk çocuklarının Anadil eğitimleri konusunda bir çok çalışmaya imza attı.

FRANKFURT

ALMANYA'nın Baden Württemberg Eyaleti'nde Türk çocuklarının eğitim durumunu araştırıp çözüm önerileri hazırlayan Türk Okul-Aile Birlikleri Dernekleri Federasyonu 140 maddeden oluşan bir deklerasyon yayınladı. Türkçe'nin okullarda ikinci dil olarak okutulmasının ana madde olarak talep edildiği deklerasyon eyalet hükümetleri, Alman politikacılar, Türk kökenli politikacılar, eğitim sendikaları, kiliseler, Almanya genelindeki konu ile ilgili yetkili kurum ve kuruluşlara dağıtıldı.

ACİL ÖNLEM ŞART

Almanya, Avrupa ve Kanada´daki dil bilimciler, bilirkişiler ve uluslar arası araştırmalardan elde edilen bilgiler ve "Pisa" ile "İglu" gibi uluslar arası araştırmalara dayanarak hazırlanan talepler hakkında bilgi veren Türk Okul-Aile Birlikleri Dernekleri Federasyonu Başkanı Güven Toymaz, "Türk çocuklarının eğitimi konusunda acil önlemlere ihtiyaç duyuluyor" dedi. Almanya'da politik ve maddi nedenlerden ötürü göçmen ailelerin çocuklarının eğitim sorunlarının yıllarca ciddiye alınmadığına değinen Toymaz "Bu ihmal sonucu Alman toplumu içinde paralel toplum örnekleri ortaya çıkmasından sonra uyum konusunda ciddi önlemler alınması gerçeği anlaşılmıştır" şeklinde konuştu.

GELECEĞE YATIRIM

Haberin Devamı

İki dilliliğin ancak anadilin iyi öğrenilmesi şartıyla gerçekleşebileceğini belirten Toymaz "Anadil, gençlerin sağlam kişilik oluşturabilmeleri ve kendilerine olan güvenlerini tam olarak sağlayabilmeleri için şart. Çift dilli eğitim geleceğe yönelik yapılan bir yatırımdır" dedi. Toymaz bu nedenle Türkçe'nin okullarda resmi dil olarak kabul edilmesini isterken "Türk asıllı gençlere okullarda anadillerini öğrenme hakkı tanınmalı. Türkçe, ders programına entegre edilmeli" şeklinde konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!