“Türkçe için yasa çıkarılsın”

Güncelleme Tarihi:

“Türkçe için yasa çıkarılsın”
Oluşturulma Tarihi: Aralık 06, 2006 11:18

MUĞLA Üniversitesi Eğitim Fakültesi Türkçe Eğitimi Bölüm Başkanı Doç. Dr. Mustafa Volkan Coşkun Türkçeyi korumak için kanun çıkarılması gerektiğini söyledi. Türkçenin dünyanın en eski ve en büyük dillerinden biri olduğunu belirten Coşkun, tabelalarda yabancı kelime kullanılmasının yasaklanmasını istedi.

Son yıllarda işyeri tabelalarında gözlenen yabancı dil hakimiyetinin üzüntü verici olduğunu belirten Doç. Dr. Mustafa Volkan Coşkun, Türkçenin yavaş yavaş ikinci plana atıldığını ve özünden uzaklaştırıldığını söyledi. Doç. Dr. Mustafa Volkan Coşkun “Türk dili çok eski bir edebi dil. En eski Türkçe yazılı ürün, M.Ö. 5'inci yüzyılda gümüş bir kaseye yazılmış olan metindir. Bu durumda Türk dilinin geçmişi Batılı ülkelerden daha da geriye gidiyor” dedi.

Türkçe'nin dünyanın en büyük dillerinden biri olduğunu belirten Coşkun UNESCO'nun yaptığı araştırmaya göre Türkçenin, dünyanın beşinci büyük dili olduğunun ortaya çıktığını belirtti. Türkçenin tarih içinde başka milletler tarafından da konuşulduğunu kaydeden Coşkun, “Mesela, M.S. 350 yıllarında, bir Çinli kadın, eşine Türkçe aşk şiiri yazmıştır. Böyle etkileyici bir dil olmasına rağmen, 13. yüzyıllarda aydınlarımız Türkçe yerine Farsçayı tercih eder duruma geldi. O dönemde Türk dilini düştüğü durumdan kurtarmak için, Karamanoğlu Mehmet Bey, Türkçeden başka dil kullanılmasını yasaklayan bir yasa çıkardı. Günümüzde Fransa, kendi dilini korumak için kanun çıkardı. Biz de yabancı dilde yazılan tabelalardan kurtulmak amacıyla yasa çıkarmalıyız. Türk Dil Kurumu, yasa çıkarılması için çalışmalar yapıyor ve Türkçenin gücünü algılatabilmek amacıyla konferanslar düzenliyor” dedi.

Bilimsel alanda diğer dillerin kullanılabileceğini kaydeden Doç. Dr. Mustafa Volkan Coşkun “İngilizce ve diğer yabancı diller, bilimsel araştırmalar ve uluslararası ilişkilerde araç olarak kullanılabilir ama hiçbir zaman amaç olmamalı. Aslında yapılacak iş, ailede, ilköğretim kurumları ve liselerde Türkçeyi sevdirmek ve Türkçe sevgisini gönüllere nakşetmek. Duygu ve düşünce dünyamızı besleyerek aramızda sağlıklı iletişim kurmamızı sağlayan Türkçemizdir. Biz de üniversitemizin desteğiyle, Muğla Üniversitesi Eğitim Fakültesi Türkçe Eğitimi Bölümü olarak, Türkçe bilincini arttırmak amacıyla, her yıl konferans ve paneller düzenliyoruz” diye konuştu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!