Türkçe harekátı

Güncelleme Tarihi:

Türkçe harekátı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 06, 2002 02:11

Yüksek Öğretim Kurulu, gelecek yıldan itibaren ÖSS sınavında Türkçe’nin ağırlığını artırma kararı aldı. Üniversiteli olmanın yolunu Türkçe ve matematik soruları açacak.

YÜKSEK Öğretim Kurulu (YÖK), bu yıl üniversiteli olmak için yarışacak 1.5 milyondan fazla gencin yanı sıra halen ilk ve ortaöğretimde okuyan 14 milyon öğrenciyi de yakından ilgilendiren bir reform hazırladı. Üniversiteye girişte uygulanan sınav sistemi değiştiriliyor.

ANAHTAR DERSLER

Üniversiteye girişte Türkçe’nin ağırlığı artacak. 2003-ÖSS'den itibaren, tüm ‘‘ağırlıklı’’ puanların hesaplanmasında Türkçe ve matematik ön plana çıkacak. Üniversiteli olmanın yolunu Türkçe ve matematik açacak. Mevcut uygulamada, adayların yerleştirilmek için Türkçe teste ağırlık vermediği tıp, mühendislik, eczacılık, diş hekimliği gibi alanları kazanmak için artık ‘‘Türkçe’’ şart olacak.

2003'TE GEÇERLİ

YÖK, üniversiteye giriş sisteminin yanı sıra ilk ve ortaöğretim düzeyinde Türkçe ve matematik eğitim-öğretiminin önem kazanmasına da neden olacak bu reformu, bugün toplanacak Genel Kurulu'nun görüşüne sunacak. Yeni puan hesaplama sistemi 2003-ÖSS'de start alacak.

Reform, ÖSS sisteminde radikal kararlar içeriyor. Reformun, en önemli bölümü ise puan hesaplama yönteminde yapılan değişiklik. Üniversiteye yerleştirmede esas alınan üç puan türü olan, ‘‘Sözel Ağırlıklı ÖSS Puanı’’, ‘‘Sayısal Ağırlıklı ÖSS Puanı’’ ve ‘‘Eşit Ağırlıklı ÖSS Puanı’’nın hesaplanmasında Türkçe ve matematiğin ağırlığının artmasını sağlayacak yeni sistemin getireceği yenilikler özetle şöyle:

Böylece, liselerin fen alanından mezun olup da, üniversitelerin tıp, mühendislik gibi ‘Sayısal’ puana göre öğrenci alan programlarına yerleşmek isteyenlerin puanları hesaplanırken, ‘‘Türkçe’yi Kullanma Gücü Standart Puanı’’ da kullanılacak. Bu standart puan belli bir katsayı ile çarpılarak, öğrencinin sayısal puanına eklenecek.

Yine, tarih, felsefe, sanat tarihi gibi sözel puana göre öğrenci alan programlara yerleşecekler için esas olan Sözel-ÖSS Puanı hesaplanırken de, artık ‘‘Türkçe’yi Kullanma Gücü Standart Puanı’’ ve ‘‘Matematiksel İlişkilerden Yararlanma Gücü Standart Puanı’’ etkili olacak. Bu puanların, belli katsayılarla çarpılarak ÖSS-Sözel Puanı'na eklenmesiyle Sözel-ÖSS Puanı elde edilecek.

YENİ PUANLAMA

Halen, matematik ve Türkçe ile ilgili standart puanların esas alındığı Eşit Ağırlıklı- ÖSS Puanı hesaplamasında ise, bu puanlarla çarpılan katsayı değişecek. Mevcut uygulamada, öğrencinin çözdüğü soru sayısı esas alınarak hesaplanan her iki standart puan 0.8 ile çarpılıp ve çıkan sonuç toplanarak Eşit Ağırlıklı-ÖSS Puanı elde ediliyor.

6 standart puan türü

Yeni ÖSS puan hesaplama sistemi, altı standart puan grubuna dayanıyor. Üniversiteye yerleştirmede kullanılmak için ‘‘Sayısal Ağırlıklı-ÖSS’’, ‘‘Sözel Ağırlıklı-ÖSS’’ ve ‘‘Eşit Ağırlıklı-ÖSS’’ olmak üzere üç ayrı ‘‘ana puan’’ türü hesaplanıyor.

Bu üç ana puanın hesaplanmasında, ‘‘Sözel’’ ve ‘‘Sayısal’’ bölümler ile altı ‘‘alt’’ bölümden hesaplanan standart puanlar kullanılıyor. 6 puan türü şöyle:

Sözel Standart Puan, Türkçe’yi Kullanma Gücü Standart Puanı, Sosyal Bilimlerdeki Temel Kavram ve İlkelerle Düşünme Standart Puanı, Sayısal Standart Puan, Matematiksel İlişkilerden Yararlanma Gücü Standart Puanı, Fen Bilimlerindeki Temel Kavram ve İlkelerle Düşünme Standart Puanı.

Katsayılar değişiyor

ÖSS puanları hesaplanırken, testlerle ilgili standart puanlar, katsayılar ile çarpılıyor. Buna göre, ana puanların hesaplanmasında kullanılan standart puanlar ile çarpıldığı katsayılar şöyle:

SÖZEL AĞIRLIKLI-ÖSS PUANI: Sözel Standart Puan x 1.8 + Sayısal Standart Puan x 0.4

SAYISAL AĞIRLIKLI-ÖSS PUANI: Sözel Standart Puan x 0.4 + Sayısal Standart Puan x 1.8

EŞİT AĞIRLIKLI-ÖSS PUANI: Türkçe’yi Kullanma Gücü Standart Puanı x 0.8 + Sosyal Bilimlerdeki Temel Kavram ve İlkelerle Düşünme Standart Puanı x 0.3 + Matematiksel İlişkilerden Yararlanma Gücü Standart Puanı x 0.8 + Fen Bilimlerindeki Temel Kavram ve İlkelerle Düşünme Standart Puanı x 0.3.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!