Güncelleme Tarihi:
Edirne Arama Kurtarma Derneği (EDAK), Balıkesir’in Gönen İlçesi’nden Gönen Deprem Arama Kurtarma (GÖNDAK) Antalya’dan K7, Yalova’dan K77 adlı sivil savunma ekipleri ile Yunanistan’ın Selanik, Atina ve Volos kentinden katılan Helen Kurtarma ekibi üyeleri Yunanistan’ın Volos Kentinde 1’inci uluslararası deprem ve kurtarma tatbikatı için bir araya geldi. Türkiye’nin çeşitli illerinden gelen 57 kişilik Türk Ekibi EDAK binası önünde toplandı. Perşembe günü birer otobüs, kamyonet ve minibüsten oluşan konvoyla Edirne’den yola çıkan Türk ekibi 12 saat süren yolculuğun ardından Cuma günü saat 16.00’da Volos’a ulaştı.
Ekip üyeleri, Volos Şehir Stadyumu bahçesinde hazırlanan alana 40 çadırdan oluşan kamp kurdu. Yunanistan ekibinin saat 23.00’te kamp alnına ulaşması ile çadır sayısı 85’e ulaştı. Birlikte yenen akşam yemeği ardından ekiplere Türk ekibinin lideri Serhat Ceylan ve Helen Kurtarma ekibinin lideri Sakis Sotirakis, tarafından tatbikat konulu bilgi verildi.
Cumartesi günü başlayan tatbikatta ekipler saat 11.30’da kamp alanından hareket ederek Volos’a 8 kilometre uzaklıkta bulunan Aqria köyünde hazırlanan tatbikat alanına geldi. Yunan ve Türk ekipleri alanda bulunan tatbikat için yıkılmış 2 binada saat 12.30’da çalışmaya başladı. Senaryo uyarınca belden aşağısı enkazın altında kalan Elenı Madıkıs, adlı kadına ilk müdahaleyi yapan Türk Kurtarma ekibinden Dr. Faruk Altaner, Dr. Tolga Temel, Dr. Tayfun Tomruk ve Hemşireler Baksen Büyükyeğen, Halide Aydın ve Nurfen Sıragezen, Madikis’e deprem sonrası karnına düşen beton bloklar yüzünden nefes alamadığı için oksijen maskesi taktı. Koluna serum bağlanan Madikis’in üzerindeki beton bloklar daha sonra ayırıcı adı verilen araçla kaldırıldı. 2 saatlik çalışmanın ardından bulunduğu yerden çıkarılan yaşlı kadın yine senaryo gereği bulunduğu yerden çıkarılarak sedye ile hastaneye kaldırıldı.
ORTAK TATBİKAT
Türk ekibin çalıştığı enkazın yanında da Yunanlı ekip yoğun çalışmaya girdi. Senaryo uyarınca üzerine bina yıkılan otomobilin içinde sıkışan iki kişiyi kurtarmak için ter döken Yunanlı ekip önce aracın üzerinde bulunan beton tavanı testereler ile kesti. Açılan delikten binanın içine giren Yunanlı araca ulaştıktan sonra içeride bulunanların sağlık durumunu kontrol etti. Heyecanlarını yenmeleri için enkazın altında sıkışanlarla bir süre sohbet eden ekibin doktor ve hemşirelerden oluşan sağlık ekibi daha sonra yanlarında bulunan demir testeresi ile otomobilin kapılarını keserek kazazedeleri bulundukları yerden çıkardı. Tüm detayların düşünüldüğü tatbikatta, çalışmalar esnasında yaşabilecek artçı sarsıntılar da unutulmadı. Artçı sarsıntıların ekiplere çalınan düdüklerle haber verilmesi ardından çalışmalarda kullanılan jeneratör, matkap ve testereler durduruldu. diğer ekip üyeleri ellerinde bulunan hassas dinleme aygıtları ile enkaz altından gelebilecek sesleri dinledi. Tatbikatın ilk günü enkaz altında kalan son kişinin de matkaplarla delinen tavandan içeriye giren sivil savunma ekipleri tarafından kurtarılması ile sona erdi.
TATBİKATTA KAZA
Tatbikatın 2'inci gününde Türk ve Yunan ekibi kamp yerine 1 kilometre uzaklıkta bulunan tatbikat alanına doğru yola çıktı. 15 dakika süren yolculuk ardından yıkık binaya gelen ekipler ilk günden farklı olarak birlikte çalıştı. Enkazın altında kalan yaralılar 3 saatlik çalışma ile kurtarıldı. Tatbikatın son gününde Türk Sivil Savunma görevlilerinden Levent Yahşibyli adlı tatbikatta kullanılan demir levyenin boynuna çarpması sonucu baygınlık geçirdi. Tatbikat alanında bulunan ambulansla hastaneye kaldırılan Yahşibeyli tedavinin yapılmasının ardından aynı gün taburcu edildi. Tatbikat bitiminde kamp yerine dönen Türk ve Yunan ekip yapılan çalışmaların değerlendirdiği kısa brifingin ardından birbirlerine Türk ve Yunan bayrakları hediye etti.