Türk-Yunan çipura savaşı

Güncelleme Tarihi:

Türk-Yunan çipura savaşı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 12, 2007 00:00

Türkiye ile Yunanistan’ı 1996 yılında, bölgede karaya oturan Türk bandıralı bir gemi nedeniyle savaşın eşiğine getiren Kardak kayalıkları, yeniden hareketlendi. Bu kez sebep, Türk ve Yunanlı balıkçılar arasındaki ’çipura savaşı’.

Genelkurmay Başkanlığı internet sitesinde, 7 Aralık’tan düne kadar Yunan Sahil Güvenlik botlarının, Kardak çevresinde 7 kez Türk karasularını ihlal ettikleri belirtildi. Yunan medyası ise, Türk Sahil Güvenlik botlarının, cuma, pazar ve önceki gün bölgede avlanan Yunan balıkçı teknelerine ’Yunan karasuları’ içinde tehlikeli şekilde yaklaştığını yazdı. Gazeteler, bunun üzerine iki Yunan Sahil Güvenlik botunun Kardak’a gittiğini, pazar sabahı bölgede bir Türk helikopteri görüldüğünü de iddia etti.

KİLOSU 50 EURO

Türk ve Yunanlı balıkçıların teknelerinden birbirlerine hakaret ve küfürler savurduğu olaylar nedeniyle bir açıklama
/images/100/0x0/55eb2751f018fbb8f8aec79b
yapan Kilimli Adası Balıkçılar Derneği Başkanı Yorgos Kaçoturhis, "Kardak civarındaki Yunan karasularında avlanmamızı kimse engelleyemez" diyerek, bölgeye gitmeye devam edeceklerini söyledi. Türk ve Yunan Sahil Güvenlik Botlarının Kardak civarında dolaşmaları ise, Türk ve Yunanlı balıkçıları henüz sindirmedi. Onlar resmen ilan edilmemiş "çipura savaşı"nı yaşıyorlar. Bunun nedeni de, Kardak bölgesinden aralık ve ocak aylarında geçen büyük çipura sürüleri. Trol avcılarından kaçan balıklar Kardak çevresine sığındığından, bu iki ay içinde, Ege’nin iki kıyısında da lezzetleri ile ünlü, Atina’da kilosu 50 Euro’dan satılan iri ’Kardak çipuraları’ndan günde 1 ton avlamak mümkün. Bu nedenle, balıkçıların ’çipura savaşı’ da hemen her yıl bu dönemde ’mini gerginlikleri’ beraberinde getiriyor. Yakında savaşa Kilimlili balıkçıların yanısıra, yine Yunanistan’ın Leros Adası’ndaki balıkçıların da katılması bekleniyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!