Türk yolcular korku dolu dakikaları anlattı

Güncelleme Tarihi:

Türk yolcular korku dolu dakikaları anlattı
Oluşturulma Tarihi: Mart 17, 2001 00:00


İstanbul-Moskova seferi sırasında kaçırılarak Medine Havaalanı'na indirilen Rus yolcu uçağından operasyonla kurtarılan Türk yolcular, yaşadıkları korku dolu dakikaları anlattılar.
Haberin Devamı

Başbakanlığın talimatıyla bu sabah Suudi Arabistan'a gönderilen THY'ye ait uçakla İstanbul'a getirilen 47 Türk yolcu, Türkiye'ye döndükleri için sevinçli olduklarını belirterek, böyle bir olayı bir daha kimsenin yaşamamısı dileğinde bulundular.

İstanbul'a dönen uçakta, kaçırılma olayını anlatan Moskova'daki Ramstore Marino Mağazası Müdür Yardımcısı İbrahim Zumluoğlu, olayda bütün yolcuların perişan olduğunu söyledi.

Türkiye'ye döndüğü için son derece sevinçli olduğunu belirten Zumluoğlu, "Korsanların ellerinde 1 bıçak ve 1 balta vardı. Terör estirdiler. Uçak Medine'ye indikten sonra operasyon sırasında adeta Suudi kurtarma timlerinin saldırısına uğradık. Çok düzensiz ve eğitimsiz bir operasyondu" şeklinde konuştu.

Türk yolculardan Mehmet Akyüz ise, uçağa düzenlenen operasyon sırasında ne olduğunu anlayamadıklarını, korsanların, panik yaptığı vebağırdığı için hostesin boğazını kestiklerini söyledi.

Hostesin öldürülmeden önce zaten yaralı olduğunu belirten Akyüz, "Yolcuların hepsi ölümden döndü denilebilir. Suudi güvenlik güçleri uçak içinde bizi eze eze üstümüze basa basa saldırı yaptı" dedi.

"HEMEN BEBEĞİME SARILDIM"

Rabia Kara ise, uçağın kaçırıldığını anladığında hemen bebeğine sarılarak onu korumaya çalıştığını kaydetti. Kara, "Korkuyla iniş yaptık. Uçağın içi çok sıcak olmuştu. Bebeğim sıcaktan havale geçirdi.Daha sonra bizi serbest bıraktılar. Biraz olsun rahatladık" diye konuştu.

Ali Çöpoğlu adlı yolcu ise uçakta ve Medine Havaalanı'nda geçirdiğikorku dolu saatleri şöyle anlattı:

"Uçağın kaçırıldığını anladığımız an ne yapacağımızı şaşırdık. Medine'ye indikten sonra sıkıntılı saatler geçirdik. Suudi güvenlik görevlileri operasyon için uçağa geldiklerinde rastgele ateş açmaya başladılar. Ayaktaki hiç kimsenin şansı yoktu. Gelişigüzel ateş ediyorlardı. Bu ateş sırasında Gürsel öldü. Herkes çöksün diye bir uyarı gelseydi kimseye bir şey olmazdı."

TÜRK YOLCULARIN İSİMLERİ

THY'ye ait uçakla Medine'den İstanbul'a gelen Türk yolcuların isimleri şöyle:

"Baki Kabal, Necati Acep, Ahmet Tufan, Akif Sevim, Sami Mergen, Turgay Çiftçi, İbrahim Zumluoğlu, Cahit Yıldırım, Galip Ertekin, Dursun Ali Ertekin, İlyas Akyüz, Fikri Aka, Erdoğan Bayraktar, Gazi Demirci, Mustafa Elifoğlu, Remzi Aydın, Mustafa Kara, Hasan Aka, Erdoğan Çöpoğlu, Şaban Kaya, Mustafa Çöpoğlu, Ali Çöpoğlu, Murat Soğuktaş, Osman Yakut, Berfin Nur Kaya (6 yaşında), Süleyman Reyhan, Yılmaz Çelik, Rabia Kara, Zülal Kara (8 aylık), Şeref Akbaş, Özcan Özkul, Ömer Gökkaya, Bülent Hışır, Zafer Tip, Talip Tip, Mehmet Akyüz,Cemal Akyüz, Bahri Aka, Süleyman Aydoğdu, Gazi Demirci, Rıza Egemen, Mustafa Çamlı, Cemal Aka, Ahmet Oruç, Basri Aka, Ali Elifoğlu, MustafaKara."

EDİNE'DEN UĞURLAMA

Suudi Arabistanlı yetkililerin Türk yolcularla ilgili işlemleri tamamlamasından sonra Türk yolcular, Saat 10.30'da Medine Muhammed BinAbdülaziz Havaalanı'na getirildi. Türk yolcular, havaalanından Türkiye'nin Cidde Başkonsolosu Daver Darende ve Medine Vali YardımcısıAbdülkerim El Huneyni tarafından uğurlandı. Başkonsolos Darende ve Medine Vali Yardımcısı Huneyni, Türk yolcuları uçağa uğurlarken tek tek ellerini sıkarak "Geçmiş olsun" dileklerini ilettiler.

Vali Yardımcısı Huneyni, Türk gazetecilerin "Uçağa yapılan operasyonu nasıl değerlendiriyorsunuz?" şeklindeki sorusunu şöyle yanıtladı:

"Yabancı bir havayolu şirketine ait bir uçakta böyle bir sürede operasyon gerçekleştirilmesi başarıdır. 3-4 dakikayı geçmemesi gerekirdi. Zararın az olması da bunun kanıtıdır."

Pasaport ve bilet işlemlerinin tamamlanmasından sonra 49 yolcu kendilerini Türkiye'ye götürecek THY uçağına alındılar.

Yolcuların uçağa getirilişi sırasında Suudi güvenlik güçlerinin havaalanı ve uçak çevresinde geniş güvenlik önlemleri alması dikkati çekti.

3 gün boyunca korkulu ve stresli günler yaşayan Türk yolcular, Medine'deki havaalanında THY uçağını gördüklerinde duygulu anlar yaşadılar. Muhammed Bin Abdülaziz Havaalanı'ndaki uçağa götürülen yolcuların bazılarının uçak merdivenlerinde dua ettikleri gözlendi.

Haberin Devamı
THY uçağıyla Türkmenistan ve Kazakistan uyruklu 2 bayan yolcu da İstanbul'a geldi. Bazı Türk yolcuların da Medine üzerinden direkt olarak Moskova'ya gideceği bildirildi.

Bu arada, Rus uçağına gerçekleştirilen operasyonda hayatını kaybeden Gürsel Kambal'ın cenazesi de aynı THY uçağıyla İstanbul'a getirildi.
(aa)


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!