Güncelleme Tarihi:
İstanbul Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçılar Birliği (İTKİB) ve Duesseldorf merkezli fuar organizasyon şirketi IGEDO, ortaklaşa bir moda fuarı düzenleyeceğini duyurmak adına, İstanbul’daki Almanya Başkonsolosluğu’nda bir basın toplantısı düzenledi.
Ağustos ayında gerçekleşecek "CPI-Collection Premiere İstanbul" fuarında, birçok Alman tekstil şirketinin yanı sıra Sarar gibi Türk tekstil ve hazırgiyim sektörünün önde gelen şirketleri de yeni tasarımlarını sergileyecek.
Toplantıda konuşan Kuzey Ren-Vestfalya’nın ekonomik kalkınma şirketi NRW Invest’in CEO’su Petra Wassner, eyaletin konumu ve ticaret potansiyeli açısından yatırımcı şirketler için büyük fırsatlar sunduğunu, yatırım yapacak herkese, özellikle de Türklere kapılarının “sonsuza kadar açık olduğunu” söyledi.
Kuzey Ren-Vestfalya’nın Almanya’da Türklerin en yoğunluk olarak yaşadığı bölge olduğuna vurgu yapan Wassner, "Türkiye ile Kuzey Ren Vestfalya arasındaki ticaret hacmi 2009'da 4.4 milyar euroydu. 2009'da eyalete yatırım yapmaya karar veren 100 şirketten 10'u Türk'tü" dedi.
NRW Invest'in Türkiye Temsilcisi Dr. Adem Akkaya, "Bu 10 şirket, tekstil haricinde emlak, gayrimenkul, lojistik, soğutma sistemleri gibi alanlarda faaliyet gösteriyor" dedi.
Eyalet, Avrupa’nın önde gelen moda merkezleri arasında sayılıyor ve tekstil perakendeciliği alanında Almanya’nın lider eyaleti olarak gösteriliyor.
Ülkenin en yüksek ciro yapan 50 tekstil perakendecisinin 20’sinin merkezinin bu eyalette bulunuyor.
TÜRKLER VİZE SORUNUNDA ŞİKÂYETÇİ
Konuşmacılar arasında yer alan İTKİB Yönetim Kurulu Başkanı Hikmet Tanrıverdi, Almanya’nın Türk ihracatçıların alıcıları arasında birinci sırada yer aldığını söyledi.
Tanrıverdi’nin aktardığı rakamlara göre, küresel ekonomik krizin yoğun olarak hissedildiği 2008 yılında Türkiye’nin Almanya’ya hazırgiyim satışları 3.7 milyar eurodan 3.2 milyar euroya geriledi.
Ancak Tanrıverdi, hazırgiyim ihracatının daha sonra toparlanarak 2009 başından bu yana 14.4 milyar euroya çıktığına dikkat çekti.
Tanrıverdi, "Almanya’da daha aktif olmak isteyen birçok ihracatçı şirket var ancak vize sorunuyla boğuşuyorlar. İleriki dönemde bu alandaki sorunların ortadan kaldırılmasını bekliyoruz" dedi.
YENİ HÜKÜMET SORUN YARATMAYACAK
Kuzey Ren-Vestfalya Ekonomi, Enerji, İnşaat, İskan ve Ulaştırma Bakanlığı’nda Genel Müdürlük görevi yürüten Friedrich-Wilhelm Wagner, Türkiye ile Kuzey Ren-Vestfalya’nın uzun yıllardan bu yana birbirlerini önemli birer ekonomik ortak olarak gördüklerini belirtti.
Wagner, bu işbirliğinin sadece tekstil alanında sınırlı kalmasını istemediklerini, sektör fark etmeksizin yatırım talebiyle gelen herkese en iyi fırsatları sunmaya hazır olduklarını ifade etti.
Wagner, hurriyet.com.tr’ye özel olarak verdiği demeçte Almanya Başbakanı Angela Merkel’in Hıristiyan Demokrat Birliği Partisi’nin (CDO) Kuzey Ren-Vestfalya’da seçimleri kaybetmesinden sonra, Yeşiller Partisi’nin başa geçmesinin Türk yatırımcıları etkilemeyeceğine vurgu yaptı. Yeni hükümette Türk milletvekillerinin bulunduğuna dikkat çeken Wagner, “Şimdiden sonra Türk yatırımcılarla daha güçlü bağlar kurulacağına inanıyorum” dedi.
Wassner ise “Yeni hükümetin henüz ne gibi adımlar atacağından emin değiliz. Ancak Türk şirketlerle olan ilişkilerin bozulacağını düşünmüyoruz. Her şeyin daha önceki gibi sorunsuz bir şekilde devam etmesini umuyoruz” dedi.
MERKEL HÜSRANA UĞRAMIŞTI
Kuzey Ren-Vestfalya, Mayıs ayındaki yerel seçimler sırasında, dünya gündemini fazlasıyla meşgul etmişti. Almanya Başbakanı Angela Merkel’in partisi Hıristiyan Demokrat Birliği (CDU) bu eyalette büyük bir darbe alarak, seçimleri kaybetmişti. Yeşiller, 2005'e kıyasla oylarını ikiye katlamayı başarmıştı. Yüzde 6.2'lik oy oranını yüzde 12.1'e çıkaran Yeşiller Partisi, eyaletteki en iyi sonuçlarını elde etmişti.