Türk yargıca uluslararası görev

Güncelleme Tarihi:

Türk yargıca uluslararası görev
Oluşturulma Tarihi: Aralık 05, 2011 12:40

Türkiye, yeni kurulacak olan Uluslararası Ceza Mahkemesi (IRMCT) yargıçlığı için Dr.Aydın Sefa Akay’ı ‘aday’ gösterdi ve Akay’ın tüm BM ülkeleri tarafından desteklenmesi için kampanya başlattı.

Haberin Devamı

Temmuz ayında faaliyete geçecek olan yeni mahkeme, ‘Eski Yugoslavya Uluslararası Ceza Mahkemesi’ (ICTY) ile ‘Ruanda Uluslararası Ceza Mahkemesi’nin (ICTR) görevlerini tamamlaması nedeniyle kuruluyor. Yeni Uluslararası Ceza Mahkemesi, bu mahkemelerin tamamlayamadığı davalar ile, henüz yakalanmamış kaçakların tutuklanmaları sonrası haklarında açılacak davalara bakacak.
 
SEÇİM 19 ARALIK’TA
 
Türkiye bu mahkemeye yargıç olarak, Dr. Aydın Sefa Akay’ı aday olarak gösterdi. Ankara, hazırlanan bir broşür ve yolladığı mektupla, BM ülkelerinden Akay’a destek istedi. Akay’ın yüksek oy alması halinde, tecrübesi nedeniyle Uluslararası Ceza Mahkemesi’nin üst düzey görevlerinden birine getirilebileceği bunun için şansının yüksek olduğu belirtildi. Seçimler, 19 Aralık’ta gerçekleşecek.
 
DERSÄ°M UZMANI

Haberin Devamı

Türkiye’nin, BirleÅŸmiÅŸ Milletler, Avrupa Konseyi ve UNESCO gibi Daimi Temsilciliklerinde hukukçu kimliÄŸi ile hizmet veren Akay, 2009’dan beri Ruanda Uluslararası Ceza Mahkemesi’nde yargıç olarak görev yapıyor. Aynı zamanda Büyükelçi olan Dr. Aydın Sefa Akay, doktora tezini, bugün yoÄŸun tartışması yaÅŸanan Dersim olaylarının da içinde bulunduÄŸu 1923-1938 arası yaÅŸanan insan hakları konusu üzerine yapmakla biliniyor.Â
 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!