Türk ve Boşnak toplulukları için hazırlanan Öneri Paketi'ne 'dil' gölgesi

Güncelleme Tarihi:

Türk ve Boşnak toplulukları için hazırlanan Öneri Paketine dil gölgesi
Oluşturulma Tarihi: Mart 28, 2007 01:37

Kosova'daki ABD Ofisi Şefi Tina Kaidanova, Kosova'daki Türk ve Boşnak topluluklarının siyasi ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileriyle BM Genel Sekreteri özel elçisi eski Fin cumhurbaşkanı Martti Ahtisaari'nin BM Güvenlik Konseyi üyelerine sunulan Öneri Paketi'ni görüştü. Kaidanova, ABD yönetiminin Ahtisaari önerisine tam destek verdiğini açıkladı.

Kosova halklarının pakette kendilerine tanınan hakları iyi kullanmayı bilmeleri gerektiğini ve tanınan hakların çiğnenmemesi için çok iyi mekanizmaların önerildiğini belirten ABD Ofisi Şefi Kaidanova, etnik toplulukların (Arnavut, Sırp, Türk, Boşnak) tanınan haklardan en iyi şekilde yararlanabilmeleri için birlik içinde hareket etmelerinin gerektiğine işaret etti.

Görüşmeye katılan Kosova Demokratik Türk Partisi (KDTP) Genel Başkanı ve Milletvekili Mahir Yağcılar ile Boşnak Vatan Koalisyonu Şefi ve Milletvekili Cezair Murati, Kosova Meclisi'nde oluşturdukları "Altı + Grubu” adına Ahtisaari'nin paketini desteklerini açıkladı.

Temsilciler, Ahtisaari paketinin genelde desteklenebileceğini fakat Türkçe'nin resmi kullanımı, Türkçe eğitim ve Türk kültür mirasının korunması konularında yetersiz olduğunu vurguladılar.

Türk ve Boşnak temsilciler, Kosova'da tek bir Sırp'ın yaşamadığı yerlerde Sırpça'nın resmi dil olarak kullanımı sağlanırken, Türklerin yaşadıkları yerlerde Türkçe'nin var olan resmiyet hakkının kaldırılmasıyla Ahtisaari'nin önerisine gölge düşürüldüğünü belirttiler.

Temsilciler, yüksek eğitim konusunda Ahtisaari'nin önerisinin Türklerle Boşnaklara anadillerinde yüksek öğretim hakkı tanımamakla birlikte, Priştine Üniversitesi çerçevesinde var olan Türkçe ve Boşnakça bölümlerin sürdürülebilmesinin de ele alınabileceğine dikkat çekti.

-KDTP-

Kosova Demokratik Türk Partisi'nden (KDTP) yapılan yazılı açıklamada, Martti Ahtisaari'nin son değişikliklerle hazırlanmış olan Genel Kapsamlı Kosova Statüsü
Anlaşma Önergesi'nin, Balkanlar'ın bu bölgesinde istikrarın sağlanmasında,
Kosova'da demokratik bir devletin oluşması ve yeni hukuki yasal düzenlemelerin yapılması için temel esasları içerdiği vurgulanıyor.
Önergenin ertelenmeden BM Güvenlik Konseyi tarafından gündeme alınıp onaylanmasının gerektiği belirtilen açıklamada, önergenin kabul edilmesiyle hazırlanacak anayasayla beraber toplulukların ve dolayısıyla Türk topluluğunun varlığı, dili, kültürü, eğitimi ve diğer ulusal niteliklerinin korunması için gereken teminatın sağlanacağı kaydediliyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!