Güncelleme Tarihi:
1- BİRİNİ ASKER
DİĞERİNİ SİVİL AÇIKLADI
Türk Hava Kuvvetleri’ne ait RF 4 uçağı Suriye sahili boyunca keşif uçuşu yaparken düşmüştü. 22 Haziran 2012 tarihinde meydana gelen bu olayı dünya Genelkurmay Başkanlığı’nın “Malatya Erhaç’tan kalkış yapan bir uçağımız ile bugün saat 11.58’de Hatay ili güneybatısında deniz üzerinde radar ve telsiz teması kesilmiştir” açıklamasıyla duymuştu.
Suriye helikopterinin Türkiye sınırı yakınında düştüğü önce bölgedeki yerel haber kaynakları tarafından duyuruldu. Muhalif güçler helikopteri kendilerinin düşürdüğünü öne sürdüler. Ancak helikopterin Türkiye tarafından düşürüldüğü, Bakanlar Kurulu toplantısı sonrası Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’ın açıklamasıyla kesinleşti. Arınç’ın açıklamasından bir saat sonra da Genelkurmay’ın radar izi krokisi ile birlikte açıklaması geldi.
2- İHLAL İDDİALARI
Türkiye RF 4 uçağının uluslararası sularda vurulduğunda ısrar ederken, Suriye Türk uçağının kendi hava sahasını ihlal ettiği için düşürüldüğünü savundu. Her iki taraf da bu ısrarından vazgeçmedi. Helikopterin Türkiye Hava Sahası’nın ihlal ettiğini ise Genelkurmay’ın radar izleri net bir şekilde ortaya koyarken, Suriye de helikopterin yolunu şaşırdığını açıklayarak, bir anlamda hava ihlalini teyit etmiş oldu.
3- BİRİ DENİZE YAKINDI
DİĞERİ İSE ÇOK YÜKSEKTE
Suriye helikopterinin tüm telsiz uyarılarına rağmen neden ısrarla Türkiye’ye doğru uçtuğu ise netleşmedi. Suriye’nin düşürdüğü Türk uçağının deniz sathına çok yakın uçtuğu tahmin edilirken, Suriye helikopterinin ise düz kara sathında 4 bin metreden fazla yükseklikte uçması, “Acaba mürettebat Türkiye’ye mi kaçmak istiyordu yoksa helikopter keşif uçuşu mu yapıyordu?” sorularına neden oldu.
4- KARADAN HAVAYA
KARŞILIK HAVADAN HAVAYA
Yapılan incelemeler sonucu Türk uçağının karadan havaya füzeyle vurulduğu anlaşılırken, Suriye helikopteri Savaşan Şahin F 16’nın attığı havadan havaya ve AMRAAM olabileceği tahmin edilen füzeyle vuruldu.
5- İLKİNDE ERDOĞAN İKİNCİSİNDE
DAVUTOĞLU YURTDIŞINDAYDI
Suriye, Türk savaş uçağını düşürdüğünde Başbakan Tayyip Erdoğan, çıktığı Brezilya gezisinden Türkiye’ye dönmek üzereydi. Başbakan, uçaktaki gazetecilere yaptığı ilk açıklamada, kendisine gelen ilk bilgiler doğrultusunda Türk keşif uçağının uluslararası sularda uçarken Suriye tarafından düşürüldüğünü söyledi.
Suriye helikopteri düşürüldüğünde Erdoğan Ankara’da Bakanlar Kurulu’na başkanlık ederken, bu kez Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu Paris’te Amerikalı,İngiliz ve Fransız mevkidaşlarıyla birlikte Suriye’nin elindeki kimyasal silahların imhasında belirlenecek yol haritasını görüşüyordu. Davutoğlu da toplantı sonrası yaptığı açıklamada, “Kimse bir daha sınırımızı ihlal etme cüretini göstermez” dedi.
6- TÜRK PİLOTLAR ŞEHİT OLDU
ONLARINKİ ATLADI
Türk jetinin düşürülmesinden sonra pilotlar Hava Pilot Yüzbaşı Gökhan Ertan ve Hava Pilot Teğmen Hasan Hüseyin Aksoy’un hayatta olup olmadıklarına dair değişik spekülasyonlar yapıldı. Pilotlarla ilgili acı haber uçağın düşmesinden yaklaşık iki hafta sonra 4 Temmuz 2012 tarihinde geldi. Nautilus araştırma gemisi 1260 derinlikte uçağın enkazına ve pilotların cesedine ulaştı. Ancak enkazın ve pilotların cesetlerinin uluslararası sularda mı yoksa Suriye sınırları içinde mi bulunduğu bir türlü açıklanmadı. Helikopterin düşürülmesinde ise pilot olduğu iddia edilen ve Suriyeli muhaliflerin çektiği belirtilen videoda bir kişinin paraşütle atladığı görüldü. Sağ olarak kurtulan pilotu muhaliflerin yakaladığı ve öldürdükleri iddia edildi. Ancak Türk tarafı helikopter Suriye’ye düştüğü için mürettebatla ilgili bir bilgiye sahip olunulmadığını duyurdu.