Türk TIR’ları geçiş bekliyor

Güncelleme Tarihi:

Türk TIR’ları geçiş bekliyor
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 21, 2014 12:47

KUZEY Avrupa ülkelerine giden Türk TIR’ları Avusturya’yı aşamıyor. Tırlara trenle ulaşım zorunluluğu getirilmesi yolculuk süresini uzatırken ek maliyet getiriyor. Türk nakliyeciler, Viyana’daki Karayolu Ulaştırma Karma Komisyonu’nun sorunu çözmesini bekliyor.

Haberin Devamı

TÜRKİYE’nin önde gelen ticaret ortağı Almanya başta olmak üzere orta ve kuzey Avrupa ülkelerine yönelik olarak her yıl Avusturya üzerinden ortalama 180 bin taşıma gerçekleştiren Türk araçları,

Türk TIR’ları geçiş bekliyor
Avusturya’nın yılda sadece 15 bin transit taşıma ile sınırlandırdığı kota sebebiyle zor durumda. Kısıtlı kotalar nedeniyle trenle ulaşıma yönelen Türk TIR’larının Avusturya’nın bazı tren hatlarını kapatması ve seferlerin yetersiz kalması nedeniyle zor durumda kaldığı belirtiliyor. 4 günlük yolculukların 8-9 güne uzadığını söyleyen Uluslararası Nakliyeciler Derneği (UND) Başkanı Çetin Nuhoğlu, ticaretin önünün açılması için araçlara konan engellerin kaldırılması gerektiğini dile getirdi.

GÖZLER VİYANA’DA

Viyana’daki Karayolu Ulaştırma Karma Komisyonu’nun geçen yıl da toplandığını ve Türkiye ile ilgili sorunun gündeme geldiğini belirten Başkan Nuhoğlu, “Geçen yıl ‘haklısınız inceleme yapacağız’ dediler. Bu yıl Dünya Bankası raporundan sonra artık bir çözüm bulunacağını düşünüyoruz. Toplantıdan olumlu bir sonuç çıkmazsa haklarımızı ve zararımızı hukuki yoldan temin etmeye çalışacağız” dedi.

YASAK SADECE TÜRKLERE

Sınırlamanın sadece Türkiye için söz konusu olduğuna dikkat çeken Nuhoğlu, “Avusturya bizi zorladığı tren güzergahı ile kendi şirketi olan tren yollarının finansını güçlendiriyor. Yasalara aykırı olduğu halde araç başına ortalama 500 Euro ödeniyor. Bu da toplamda 82.5 milyon Euro demek” dedi. Bu durumun ithalat ve ihracat ürünlerinde maliyet artışı yaratacağına vurgu yapan Nuhoğlu, ürünlerin son kullanıcıya daha yüksek fiyatla gittiğini ifade etti.

Avusturya’nın uyguladığı kotanın hiçbir yasal alt yapısı olmadığını belirten Çetin Nuhoğlu, “Çerçevesi 1963’te çizilen ve 1970 ve 1995’te imzalanan anlaşmalarla hukuki zemini tamamlan­mış Türk-AB Ortaklık ilişkisi sanayi mallarının dolaşımını serbestleştirmiştir. Son olarak, 8 Nisan’da Dünya Bankası Türkiye-AB Gümrük Birliği Değerlendirmesi raporunda da karayolları kotaları ve transit izinlerin malların serbest dolaşımı önünde engel yarat­tığı açıkça belirlendi. Avustu­rya açık şekilde yasalara aykırı uygulama yapıyor” dedi.

TÜRKİYE İÇİN RİSK

Taşımacılıkta ilgili değil, ticaretle ilgili so­run yaşandığını belirten UND Başkanı Çetin Nu­hoğlu, gecikmelerin ti­caret hacminde daralma yarattığına dikkat çekti. Nuhoğlu, “Bu sorun hem Türkiye, hem de Alman­ya için risk yaratıyor. 4 günlük gecikme raki­plere göre rekabette yüzde 2 oranında ticari hacmi daraltıyor” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!