Türk tıbbının büyük hocasını kaybettik

Güncelleme Tarihi:

Türk tıbbının büyük hocasını kaybettik
Oluşturulma Tarihi: Haziran 08, 2017 22:40

TÜRKİYE’de ve dünyada önemli bilimsel çalışmalara imza atan Prof. Dr. Rıdvan Ege, yaşa bağlı sağlık sorunları nedeniyle, yaklaşık üç aydır tedavi gördüğü hastanede 92 yaşında yaşamını yitirdi.

Haberin Devamı

Hayatının anlatıldığı belgeselde "Hekimlik gönül işidir, aşk işidir. İyi bir akademisyenin de özverili olması, fedakâr olması gerekir. İyi bir bilim adamı zengin olamayabilir fakat gönlü zengindir" sözleri belleklerde iz bırakan Prof. Dr. Ege, dün sabaha karşı hayatını kaybetti. Ege, yaklaşık üç aydır kurucusu olduğu Ufuk Üniversitesi Dr. Rıdvan Ege Hastanesi’nde yoğun bakım ünitesinde yatıyordu. Prof. Dr. Ege’nin cenazesi, bugün saat 14.00’te Ufuk Üniversitesi Balgat Kampusü’nde düzenlenecek törenin ardından, Kocatepe Camisi’nde kılınacak ikindi namazını müteakip, Cebeci Asri Mezarlığı’nda toprağa verilecek. Prof. Dr. Ege 1925'te Denizli'de doğdu. 1955'te Amerika'da Columbia Üniversitesi’ne gitti. 1959'da Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı olarak yurda döndü.

111 KİTAP YAZDI
GATA'da 1961'de kendisi tarafından ilk kez kurulan Ortopedi ve Travmatoloji Kliniği’ne direktör olarak atandı. Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Ortopedi ve Çocuk Cerrahisi Kliniğindeki tek Ortopedi ve Travmatoloji öğretim üyesinin hastalanması üzerine Bakanlar Kurulu kararıyla 5 yıl süreyle bu klinikte görevlendirildi. 1962'de bir yıl süreyle Harward ve Columbia üniversitesinde çalıştı.

47 bin 470 sayfa tutan 16'sı İngilizce, 111 kitap yazdı ve 316 araştırma ve çalışma bildirisi yayımladı. Yabancı dilde yayınlanan iki tıbbi derginin sahibi ve editörü, iki derginin editörlerinden biriydi. Üniversitelerdeki görevinin yanı sıra bir çok dernek ve vakfın kurucu üyeliğini ve başkanlığını yaptı. Sekiz yıl boyunca, Uluslararası Kazalar ve Trafik Tıbbı Birliği (IAATM) genel başkanlığını üstlendi. 26 ülkeye konuk konuşmacı olarak davet edildi,
8 yabancı ülkeden birçok madalya, plaket ve bilim kurulu onursal üyeliğine sahip oldu. Prof. Dr. Ege’nin hayatı, kurucusu ve onursal başkanı olduğu Türk Ortopedi ve Travmatoloji Birliği Derneği (TODBİD) tarafından belgesel yapıldı. 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!