Türk tercüman haklı çıktı

Güncelleme Tarihi:

Türk tercüman haklı çıktı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 30, 2004 01:41

FBI’da tercümanlık yaparken işten çıkarılan Türk asıllı Sibel Edmonds’un kurumla ilgili suçlamalarında haklı olduğu ortaya çıktı.

Adalet Bakanlığı, Edmonds’un 11 Eylül öncesinde ‘Terörle ilgili hassas belgeler doğru dürüst tercüme edilmiyor’ suçlaması yüzünden işten çıkarıldığına karar verdi.

ABD Adalet Bakanlığı, Sibel Edmonds’un FBI’dan atılmasında, kurumda terörle ilgili çok hassas belgelerin doğru dürüst tercüme edilmediği yönündeki suçlamasının rol oynadığına karar verdi. FBI yetkilileri, Edmonds’un işten atılmasıyla suçlamaların bir ilgisi olmadığını savunuyordu.

New York Times gazetesi, Adalet Bakanlığı baş müffetişinin Edmonds’un tercüman olarak çalıştığı FBI ile ilgili bazı iddiaları ortaya atması ve bunun sonucunda işten kovulması üzerine başlattığı gizli soruşturmanın tamamlandığını haber verdi.

Gazete, Edmonds’un FBI’da özensiz ve eksik tercümelerin yapıldığı suçlamasının doğrulandığını, kanıt yokluğu nedeniyle doğrulatılamayan diğer iddialarının ise yanlış olduğunun da kanıtlanmadığını belirtti. Gazeteye konuşan Edmonds da, raporun açıklanması için dava açmayı planladığını belirtirken, FBI’daki terör istihbaratının tercümesine ilişkin sorunların henüz çözülmediğini söyledi. Bu konuda kamuoyu baskısı gerektiğini söyleyen Edmonds, ‘11 Eylül’den bu yana 3 yıla yakın bir süre geçti ve bu sorun henüz giderilemedi. Bu, kurumun karşı karşıya bulunduğu en büyük sorunlardan biri’ dedi.

ÖZENSİZ TERCÜME

FBI’da Türkçe, Farsça ve Azerice tercümanı olarak çalışan Edmonds, 2002 yılında FBI dil uzmanlarının 11 Eylül saldırıları öncesi önemli terör istihbaratı içeren belgeleri özensiz ve eksik tercüme ettiklerinden yakınmıştı.

FBI’ın Washington bürosunda çalışan bir Türkçe uzmanının, FBI’da kuşku uyandıran tanıdıklarına ilişkin belgelerin tercüme edilmesini engellediğini de öne süren Edmonds, ayrıca, FBI’ın diğer ülkelerin diplomatik hassasiyetlerinin önemli terör istihbaratının tercüme edilmesini engellediği iddiasında da bulunmuştu. Haberde şöyle denildi:

‘Rapor konusunda bilgisi olan ve kimliğinin açıklanmaması kaydıyla konuşan bir yetkili, soruşturma yapanların Bayan Edmonds’un tercüme sorunlarına ilişkin iddialarını doğruladığını, başka iddialarını kanıt yokluğundan konfirme edemediklerini ancak suçlamaların hiçbirinin yanlış olduğunun kanıtlanmadığını söyledi.’

New York Times tarafından ele geçirilen, FBI Başkanı Robert Mueller imzalı bir mektuba göre, soruşturmanın sonuçları nedeniyle FBI’ın bazı çalışanları hakkında disiplin kovuşturmasını yapmayı düşündüğü ifade edildi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!