Güncelleme Tarihi:
Bakü'de temaslarda bulunan Halaçoğlu, Azerbaycan İlimler Akademisi Tarih Enstitüsü Kurulunda yaptığı konuşmada, bazı Avrupa ülkeleri parlamentolarında soykırım iddialarının tanınması, bu iddiaları reddedenlere karşı hapis ve para cezası verilmesine ilişkin düzenlemeleri eleştirerek, bu düzenlemelerin demokrasiye aykırı olduğunu, yargının ve tarihçilerin alanına karışma ve insan haklarını kısıtlama anlamına geldiğini vurguladı.
Fransa'da 19 tarihçinin de söz konusu düzenlemelere itiraz ettiğini anımsatan Halaçoğlu, Avrupa ülkeleri parlamentolarının bu gibi uygulamalarla ortaçağ zihniyetine geri döndüğünü, Engizisyon mahkemesi konumuna geldiklerini kaydetti.
“Geniş ve çok sistemli bir mücadeleyle karşı karşıyayız, her alanda birlik olmalı, birlikte çalışmalıyız” diyen Halaçoğlu, Türkiye'de arşivlerin araştırmacılar için açıkken, bazı ülkelerdeki Ermeni arşivlerinin hala açılmadığına işaret etti. Sözde soykırım konusunda çifte standart uygulandığını örneklerle anlatan Halaçoğlu, uluslararası toplantılarda “Osmanlı Devleti dönemindeki olayların soykırım olarak adlandırılması durumunda, Ermenilerin Hocalı'da yaptığı katliamın, ABD'nin Irak'ta, Fransa'nın Cezayir ve Ruanda'da yaptıklarını nasıl tanımlamak gerektiği” sorusunu gündeme getirdiğini, muhataplarının ise “bu olaylar siyasi” diyerek geçiştirmeye çalıştıklarını belirtti.
Halaçoğlu, Osmanlı döneminde bakan, konsolos ve milletvekili gibi üst düzey görevlerde bulunan Ermenilerin Rusya, İngiltere ve Fransa ile işbirliği yaptığını, bu ülkelerin ordusunda yer alarak Türkiye'ye karşı savaştığını söyledi. Başta Ermeni iddiaları olmak üzere çeşitli tarih araştırmaları için bugün Azerbaycan Tarih Enstitüsü, Bakü Devlet Üniversitesi, Azerbaycan-Türkiye İşadamları Birliği (ATİB) ve TTK olarak dörtlü işbirliği protokolü imzalayacaklarını bildiren Halaçoğlu, bu işbirliğiyle imkanların birleştirilerek hiç kimsenin reddedemeyeceği belgelerle gerçekleri ortaya koyacaklarını kaydetti.
Azerbaycan Tarih Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Yakup Mahmudov da, Ermenilerin soykırım iddiaları, saldırı ve işgal politikaları nedeniyle bunun her iki ülkenin ortak meselesi olduğunu anlatarak, bu konuda birlikte çalışmanın önem taşıdığını söyledi.
Toplantı sırasında Halaçoğlu'na Azerbaycan Tarih Enstitüsü'nün Fahri Doktora unvanı da verildi. Bakü Devlet Üniversitesi'nde “Azerbaycan ve Türkiye tarihinde Ermeni meselesi” konulu bir konferans verecek olan Halaçoğlu, daha sonra Bakü Devlet Üniversitesi, Azerbaycan Tarih Enstitüsü ve ATİB ile tarihi araştırmalarda işbirliğini öngören protokolün imza törenine katılacak.