Türk tahvillerine güven Rusya'yı geçti

Güncelleme Tarihi:

Türk tahvillerine güven Rusyayı geçti
Oluşturulma Tarihi: Ekim 27, 2010 11:43

Türk tahvilleri gösterdiği iyi performansla, geri ödenmeme riskine karşı sigortalama maliyeti (CDS) açısından Rus tahvillerine kıyasla son bir yılın en yüksek farkını yaptı.

Türk ve Rus CDS'leri arasındaki fark, Rusya'nın ülkede yaşanan kredi krizinden bu yana en fazla tahvil satışını gerçekleştirdiği ve yavaşlayan ekonomik büyümenin yatırımcıları risk almaktan kaçınmaya yönelttiği bir dönemde ortaya çıktı.   

 

Bu piyasadaki bilgileri düzenleyen CMA'nın verilerine göre, Rusya CDS'leri 5 yıl vadeli Türk tahvillerini sigortalayan kontratlara oranla 9 baz puan daha yüksek seviyeden işlem gördü. Oluşan fark, 2 Ekim 2009 tarihinden bu yana görülenlerin en yüksek seviye olarak kayıtlara geçti.

 

141 baz puandan işlem gören Rus CDS'leri, kredi derecelendirme kuruluşu Moody's tarafından daha riskli kategoride gösterilen Brezilya, Kolombiya ve Filipinler'in sigorta kontratlarına göre de daha yüksek seviyede bulunuyor.

 

Türkiye CDS'leri bu yıl 51 baz puan gerileyerek 132 seviyesine düşerken, Rusya CDS'leri ise 43 baz puan geriledi. Moody's Türkiye'nin notlarını 5 Ekim'de pozitif izlemeye almıştı.

 

Konu hakkında Bloomberg'e değerlendirmede bulunan Royal Bank of Canada küresel gelişmekte olan piyasalar birimi başkanı Nick Chamie, Rusya şirketlerinin döviz cinsi ihraçlarının yüksekliğine dikkat çekerken "Türkiye açısından ise ihraçlar önemli bir faktör oluşturmuyor. Bazı alıcılar tahvil alımlarını ülke CDS'leri alımıyla korumaya alıyor" açıklamasında bulundu.

 

Citigroup gelişmekte olan piyasalar kredi analisti Luis Costa ise "Türkiye'nin CDS'leri, ülkenin notunun artırılacağı söylentileriyle bir süredir düşüş gösteriyor. CDS rakamları, yakın zamanda not artırımı konusunda iyimserliği ortaya koyuyor'' dedi.

 

* Bu yazı Bloomberg.com’da, “Default Swaps Widest to Turkey in Year as Bond Sales Jump: Russia Credit” başlığıyla yayımlanan haberden derlenmiştir.

 

EkoNet'i Facebook'ta takip etmek için:           

http://www.facebook.com/#!/HurriyetEkonet                                   

                       

EkoNet'i Twitter'da takip etmek için:  

http://twitter.com/HurriyetEkonet        

 

Haberin Devamı

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!