Türk Schindler'e ödül

Güncelleme Tarihi:

Türk Schindlere ödül
Oluşturulma Tarihi: Nisan 22, 1998 00:00

Haberin Devamı

Rodos Konsolosu'yken 1944 yılında Almanlar'ın çalışma kampına göndermek istediği Yahudiler'den 50'sinin Türk olduğunu söyleyerek kurtaran Selahaddin Ülkümen'e, İsrail'den hoş bir teşekkür geldi. İsrail Filateli Derneği, Soykırım Günü için bastırdığı pullardaki 5 diplomat arasında Ülkümen'in portresine de yer verdi.

İkinci Dünya Savaşı sırasında Rodos Konsolosu olarak görev yaparken, Almanlar'ın 1944 yılının Temmuz ayında çalışma kampına göndermek istedikleri Yahudiler'den 50'sinin Türk vatandaşı olduğunu söyleyip, hayatını kurtaran Selahaddin Ülkümen'in portresi, İsrail Filateli Derneği'nce bastırılan pulda yer aldı.

Soykırım Günü için, Yahudiler'in hayatını kurtaran diplomatları pul bastırarak anmayı planlayan İsrail Filateli Derneği, bu yıl için 5 diplomat seçti. Bu diplomatlar arasında Ülkümen'in yanısıra, Portekiz'in Bordeaux Başkonsolosu Aristades de Soze Mendez, Japonya'nın Kaunas (Litvanya) Başkonsolosu Sempo Sugihara, Budapeşte'deki İspanyol diplomatik misyonunda görevli İtalyan vatandaşı Giorgio Ferlasca ve İsviçre'nin Budapeşte'deki diplomatik misyonunda görevli Charels Lotz bulunuyor. Pulda 5 diplomatın portresi ve arka planda kuyrukta bekleyen insanlar görülüyor. Ayrıca, Yad Vashem Enstitüsü tarafından sağlanan koruma belgesi ve vize damgaları da pulda yer alıyor.

Eski diplomat Selahaddin Ülkümen, 1990 yılında da İsrail'in Yad Vashem Enstitüsü tarafından soykırım döneminde Yahudiler'in hayatını kurtarmak için kendilerini tehlikeye atan ve Yahudi olmayan kişilere verilen ‘Uluslararası Dürüst Kişiler’ ünvanına layık görülmüştü. Enstitü tarafından kurulan halk komitesi, 1963'ten beri 6 bin kişiyi bu ünvana layık gördü. Bu kişilerin adları Yad Vashem Müzesi'nin bahçesindeki Uluslararası Dürüst Kişiler bölümündeki plaketlerde bulunuyor.

Katolik bir Alman olan Oskar Schindler de, 1939 yılında 1300 Yahudi'yi Hitler'in gazabından kurtarmıştı. Naziler'den fabrika kurma izni alarak, listelerle isimlerini verdiği Yahudiler'i burada çalıştırmaya başlayan Schindler, Auschwitz'e gitmelerini engellemişti. Schindler'in bu mücadelesi yönetmen Steven Spielberg tarafından ‘Schindler’in Listesi' adıyla filme aktarıldı ve 7 dalda Oscar aldı.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!