Güncelleme Tarihi:
Ali akayın küratörlüğünde hazırlanan “Bellek ve Hayalgücü”, Türk sanatçıların gerçekleştirdiği video çalışmalarından bir seçki. Bu video seçkisi; savaşı, durumun tekinsizliğini ve anın yabancılaşmasını sorunsallaştırarak sanatçıların işlerindeki sanatsal yaklaşımı ortaya koyuyor.
Şili’den Paz Aburto ve Nestor Chagaray’ın Ali Akay’ı davet ettiği bu bienale katılan Seza Paker’in videosu (İkinci Dünya Savaşı barbarlığının unutulmaz anısı) savaş makineleri toplayanların Paris’teki bir çatı katındaki mekanını gösteriyor. Seza Paker’in kişisel estetiği kimilerinin söyleyebileceği gibi savaşın estetikleştirilmesi değil, ancak bu anıdan kaçmanın imkansızlığını ortaya koyuyor.
Elif Çelebi eserinde savaşın metaforu olarak arıların savaşını, Şener Özmen ve Cengiz Tekin ise Courbert’ nin resminden yola çıkarak resimdeki üç adamı ve sanatçıyı Türkiye’nin doğusu üzerine bir filmin karakterlerine dönüştüren sanatçılar için temel problem, etnik köken meselesini sunuyorlar.
Serkan Özkaya’nın işi, kişinin dahil olduğu ortamla bağlantıya girilebileceği ve sanatçının Picasso’nun suratına olan ironik yaklaşımda tekinsiz ve ötekilik duygusuna kapılabileceği bu durumdaki imkansızın olasılığını gösteriyor.