Türk resminin ilkleri

Güncelleme Tarihi:

Türk resminin ilkleri
Oluşturulma Tarihi: Aralık 23, 2011 00:00

Haberin Devamı

Sakıp Sabancı Müzesi’nde yarın başlayacak olan ‘Bir Ülke Değişirken’ sergisi Osmanlı Devleti’nden Türkiye Cumhuriyeti’ne uzanan modernleşme sürecinde, Türk resim sanatına kapsamlı bir bakış sunuyor. Sergi sanat tarihimizdeki pek çok ilki de gün ışığına çıkarıyor.

SABANCI Üniversitesi Sakıp Sabancı Müzesi (SSM) bir salonunu bundan böyle kendi koleksiyonundaki eserlerden oluşturacağı tematik sergilere ayırıyor. Yarın başlayacak olan ‘Bir Ülke Değişirken - Tanzimat’tan Cumhuriyet’e Türk Resmi’ bunlardan ilki. Osman Hamdi Bey, Fikret Muallâ, Halil Paşa, Şehzade Abdülmecid Efendi ve İzzet Ziya gibi Türk resim sanatının önemli sanatçılarının eserlerini içeren koleksiyon, yeni yapılan bu özel galeride bundan böyle sürekli
teşhir edilecek. Bilimsel danışmanlığını Prof. Dr. Semra Germaner ve Doç. Dr. Ahu Antmen’in üstlendiği sergide 26 sanatçının 90 eseri yer alıyor.
Resim Heykel’in misyonu
Dün müzede gerçekleştirilen basın toplantısıyla tanıtılan sergide konuşan Sakıp Sabancı Müzesi Müdürü Nazan Ölçer; “Resimler, farklı modernizm görünüm ve eğilimleriyle, Osmanlı ve Türk resminde ortaya çıkan sanat anlayışları ve bakış açılarının anlaşılabilmesi için sağlam bir zemin oluşturuyor” dedi. Prof. Germaner ise Sabancı
Müzesi’nin özel koleksiyonundan hazırlanan bu sergi aracılığı ile Resim Heykel Müzesi’nin misyonunu yerine getirdiğini söyledi. Ahu Antmen de serginin dönemin atmosferine ve anlayışına göre hazırlandığının altını çizdi.
Bir koleksiyonerin gözüyle
Sakıp Sabancı’nın özel koleksiyonuna zaman içinde yapılan eklemelerle ortaya çıkan seçki, bir koleksiyonerin gözüyle Osmanlı Devleti’nden Türkiye Cumhuriyeti’ne uzanan modernleşme sürecinde, Türk
resim sanatına kapsamlı bir
bakış sunuyor.

Haberin Devamı

Osman Hamdi Bey imzalı Naile Hanım portresi (üstte), Türkiye’de ilk defa sergilenecek eserler arasında yer alırken, Halil Paşa’nın Paris Fuarı’nda 1889’da sergilenen ve Bronz Madalya ile ödüllendirilen Madam X (solda) adlı eseri de, ilk kez
ödül belgesi ile beraber sergileniyor.

İlk kez sergileniyorlar

Haberin Devamı

BATI’da eğitim gören Osman Hamdi ve Halil Paşa gibi ressamlar, figüre ve figürlü anlatımın uzantısı olarak portreye ilgi duydular. Akademik eğitimin temelini oluşturan anatomi çalışması o yıllarda Osmanlı’da yapılamıyordu. Halil Paşa’nın 1800’lü yıllarda çıplak modellerle Paris’te yaptığı çalışmalar Türk resminin ilk nü eserleri arasında gösteriliyor. Sakıp Sabancı Koleksiyonu’na ait bu çalışmalar da ilk kez sergileniyor.

Fotoğrafın  dört  ustasına  büyük  ödül
Umut ERDEM/ANKARA

KÜLTÜR ve Turizm Bakanlığı, her yıl verilen ‘Kültür ve Sanat Büyük Ödülü’nü bu yıl fotoğraf sanatçılarına ayırdı. Salı günü Ankara’da toplanan ‘Ödül Değerlendirme Kurulu’ ödülü, “Fotoğraf sanatının ulusal ve uluslararası alanda önemli temsilcileri olmaları, özgün çalışmaları, üretimleri ve alana yaptıkları büyük katkıları nedeniyle” Ara Güler, Sıtkı Fırat, Prof. Sabit Kalfagil ve İzzet Keribar’a verilmesini kararlaştırdı. Sanatçılara ödül sunumu 2012 Ocak ayı içinde Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’ın katılacağı bir törenle İstanbul’da gerçekleştirilecek. Bakanlığın Kültür ve Sanat Ödülü geçen yıl arkeoloji alanında yaptığı çalışmalar nedeniyle Prof. Nimet Özgüç ve Prof. Halet Çambel’e verilmişti.

Haberin Devamı

Tatlı hayattan yeşil karta
Reha ERUS / ROMA

BİR zamanlar dünyanın en güzel kadını olarak görülen Federico Fellini’nin ‘Tatlı Hayat’ (La Dolce Vita) filminin İsveçli oyuncusu Anita Ekberg (80) fakirlik maaşı almak için devlete başvurdu. Ekberg, iki yıldır Roma’da bir huzurevinde yaşıyor. Zamanının ‘sarışın bombası’ olarak anılan Anita Ekberg, Fellini’nin filminden sonra İtalya’ya yerleşmiş ve ‘tatlı bir hayat’ sürmeye başlamıştı. Ekberg, 2009’da geçirdiği solunum yetmezliği şikâyeti ile Roma’daki San Giovanni Hastanesi’ne kaldırılmış ve sağlığı sürekli takibe alınmıştı. Hastane çıkışı beş parasız sokaklarda kalan Ekberg bir huzurevine yatırıldı. Dostları hastalığı süren Ekberg adına devlete fakirlik maaşı başvurusunda bulundu.

Haberin Devamı

Beş dilde yeni yıl konseri

İSTANBUL Oda Korosu (CorISTAnbul) ve bakır üflemeli çalgılar beşlisi Dolce Brass, 24 Aralık’ta Büyükada’daki San Pasifico Latin Katolik Kilisesi’nde halka açık, ücretsiz bir konser verecek. Vivaldi’den Bach’a, Purcell’dan Bruckner’e birçok bestecinin eşlikli ve eşliksiz koro eserlerinin seslendirileceği konserde ayrıca koronun kurucusu Arda Agoşyan’ın dört bestesinin de prömiyeri yapılacak. Ünlü Noel şarkısı Greensleeves’in kontrbas ve koro uyarlaması da ilk kez seslendirilecek eserler arasında. Adalar Belediyesi’nin sponsorluğuyla gerçekleştirilecek konser saat 15.30’da başlayacak.  

2012 Marilyn Monroe yılı
Reha ERUS / ROMA

HOLLYWOOD’un efsane yıldızı Marilyn Monroe, 2012 yılına damga vuracak. Vanity Fair dergisinin haberine göre 5 Ağustos 1962’de hâlâ tartışılan bir şekilde intihar eden Monroe’nun ölümünün 50’nci yılı dolayısıyla Los Angeles’ta etkinlikler düzenlenecek. Sinemanın en ünlü sarışınını anlatan reality şovlar, fotoğraf sergileri, belgeseller hazırlanacak. Rol aldığı filmler tekrar gösterime girecek. Monroe’nun mezarı başında da özel bir tören düzenlenecek. Hollywood Bulvarı ise dünyanın en bilinen görüntülerinden olan Monroe’nun eteğinin havalandığı sahnenin fotoğraflarıyla donatılacak. 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!