Türk pilotlar her an serbest kalabilir

Güncelleme Tarihi:

Türk pilotlar her an serbest kalabilir
Oluşturulma Tarihi: Ekim 19, 2013 01:31

Beyrut’ta 9 Ağustos’ta kaçırılan THY pilotları Murat Akpınar ve Murat Ağca çok yakında özgürlüğüne kavuşabilir. Ankara ve Beyrut’tan yapılan açıklamalarda, sorunun çözümü konusunda ilerleme kaydedildiği ve kısa süre içinde pilotların Türkiye’ye geleceği kaydedildi.

Haberin Devamı

Lübnan İçişleri Bakanı Mervan Şerbil, dün akşam “Suriye’nin Azez bölgesinde kaçırılan 9 Lübnan vatandaşı, ülkelerine teslim edilmek üzere önümüzdeki saatlerde Türkiye’de olacak. Lübnan’da kaçırılan Türk pilotların serbest bırakılması ise yakın” açıklamasında bulundu. THY pilotlarının Lübnan’ın ileri gelen ailelerinden biri tarafından, Suriye’de muhaliflerce daha önce kaçırılan 9 Lübnanlı Şii hacının serbest kalması için, Türkiye’nin baskı yapmasını sağlamak üzere kaçırıldığı iddia edilmişti.
Lübnan, Suriye ve Ankara ekseninde süren görüşmelerde sona geldiğinin ilk işareti dün Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’dan geldi.


Erdoğan, “En kısa sürede pilotlara ulaşacağız. Hayırlı, mutlu sona çok yakınız her an netice alabiliriz” dedi. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu da dün, “Türk pilotlarla ilgili çok olumlu gelişmeler yaşandığını ve konunun büyük ölçüde hallolduğunu söyledi. Davutoğlu, “Saatler, günler itibarıyla inşallah pilotlarımıza kavuşacağız. Bu konuda engellerin büyük ölçüde kalktığını söyleyebilirim” dedi.

Haberin Devamı

Mekik Diplomasisi

Açıklamalar Lübnan Genel Güvenlik Müdürü Abbas İbrahim’in önceki gün İstanbul’a ve Şam’da yürüttüğü temasların ardından gelmesi dikkat çekti. İbrahim, İstanbul’daki gizli temaslarının ardından dün Şam’a gitti. İbrahim, Şam’da, Lübnanlı Şiileri kaçıran Suriyeli muhaliflerin yaklaşık 200 yakın muhalifi serbest bırakması talebini aktardığı tahmin ediliyor. Türk kaynaklara göre bu konuda anlaşma sağlanacakken, Esad rejimi son anda bundan vazgeçti. İbrahim, tutuklu muhalifleri serbest bırakması için Esad yönetimini yeniden ikna amacıyla Şam’a gitti. Suriye’de Esad yönetimi ile muhalifler arasında bir anlaşmaya varılmış olabileceği, THY pilotlarının özgürlüklerine kavuşmalarının önündeki engelin kalktığıileri sürülüyor.

BAKMADAN GEÇME!