Türk Musevileri Müzesi Neve Şalom’a taşındı

Güncelleme Tarihi:

Türk Musevileri Müzesi Neve Şalom’a taşındı
Oluşturulma Tarihi: Şubat 26, 2016 00:30

500. Yıl Vakfı Türk Musevileri Müzesi 14 yıldır hizmet verdiği Karaköy’den Şişhane’deki Neve Şalom Sinagogu içine taşındı.

Haberin Devamı

Türkiye’deki Yahudi kültürünün interaktif imkânlarla anlatıldığı müze vesilesiyle Neve Şalom Sinagogu da dışarıdan ziyaretçilere açıldı.

KARAKÖY’de 2001’den beri hizmet veren 500. Yıl Vakfı Türk Musevileri Müzesi adres değiştirdi. Müze, artık Şişhane’deki Neve Şalom Sinagogu kompleksi içinde yer alıyor. Yaklaşık iki ay önce kapılarını açan müze yeriyle birlikte içeriğini de değiştirdi. İnteraktif ve yaşayan bir mekân olarak tasarlanan müzenin amacı Türkiye topraklarındaki Yahudilerin tarih, kültür ve geleneklerini anlatmak.

ANADOLU’YA GELİŞLE BAŞLIYOR

İlk bölüm tarih. Burada Yahudilerin Anadoluya ne zaman, nasıl ve nereden geldikleri, siyaset, dış politika ve spor gibi alanlarda ülkeye katkılarını inceleyebiliyorsunuz. İkinci bölümde evlilik, dini ritüeller, yemek gibi kültür hayatına ilişkin bilgi ve objeler var. Bu bölümde camdan Neve Şalom Sinagogu’nun içine de göz atabiliyor ve o esnada gerçekleşen bir düğün veya sünnet töreni varsa izleyebiliyorsunuz. Bu arada müzenin açılmasıyla Neve Şalom Sinagogu da artık dışarıdan ziyaretçilere açık. Yalnızca kimliğinizi bırakarak müzenin açık olduğu saatlerde sinagogu da gezebiliyorsunuz. Müzenin en üst katıysa Yahudi kent yaşamına ayrılmış.

 

BAKMADAN GEÇME!