Oluşturulma Tarihi: Mart 25, 2002 11:49
Denizdeki dalgalardan elektrik enerjisi elde etmeyi başaran inşaat mühendisi Metin Çokan, “Üç tarafı denizlerle çevrili olan ülkemiz dalga enerjisi cenneti. Bundan yararlanabiliriz” dedi. Yenilenebilir enerji türlerinden birinin de dalga enerjisi olduğunu belirten Çokan, “Amacım, denizlerdeki doğal dalga enerjisini günümüz teknolojileri ile alarak, ülkemizin enerji ihtiyacına katkı sağlamaktır” dedi.
Çokan, herhangi bir kirletici unsuru bulunmayan dalga enerjisinin “ucuz, temiz ve çok büyük bir enerji kaynağı” olduğunu vurguladı. Nüfusun yoğun olduğu kıyı bölgelerine dalga enerjisi santralları kurulabileceğini ifade eden Çokan, denizdeki dalgalardan elektrik elde ederken kullandığı yönteme ilişkin şunları söyledi:
“Dalgaların hidro-mekanik gücü, Arşimet prensipleri ve günümüz teknolojisi hidrolik teçhizatlarla, hidrolik pompa, valfler, akım ve basınç düzenleyici teçhizatlar ile röleler kullanılarak alınır, hidrolik akümülatör ile lineer güç ünitesi teşkil edilir, devamlı olarak alınan enerji devreye sokulan hidrolik akümülatör ile kontrol edilir, hidro-motorlar ve redüktör ile akuple bağlanan alternatör döndürülerek elektrik enerjisi elde edilir.”
PATENT ALAN İLK TÜRK...
Dalgaların gücünden elektrik elde etme çalışmalarının yıllardır sürdüğüne dikkat çeken Çokan, bu konuda ilk patentin de 1932 yılında alındığını bildirdi.“Dalga Enerjisi Santralları” konusunda bulduğu yöntem için geçen yıl Mart ayında Avrupa Patent Ofisi’ne başvuruda bulunduğunu kaydeden Çokan, “Bu konuda uluslararası patent alan ilk Türk oldum” dedi.
Çokan, bu alanda bugüne kadar 263 adet patent alındığını ifade ederek, “Düşündüğüm sistem, deniz yüzeyinde yüzer bir yapı olup, istenilen enerji büyüklüğüne ve denizdeki yerine göre boyutlandırılır. Dalgaların enerjisini alacak, fakat olumsuz güçlerinden etkilenmeyecek şekilde dizayn edilir” diye konuştu.
“Denizde yüzen ‘enerji adacıkları’ hayal ettiğini” dile getiren Çokan, bu yapıların talep edilen enerjinin büyüklüğüne göre yapılabileceğini söyledi.
KARADENİZ’E “ENERJİ ADALARI”
Karadeniz’de “dalga enerji adaları” kurularak Türkiye’nin enerji ihtiyacının büyük bir bölümünün karşılanabileceğini belirten Çokan, bu adacıklar kanalıyla üretilecek enerjinin, otel, hastane, toplu konutlar, tatil köyleri, küçük yerleşim birimlerinin aydınlatılması, ısıtılması ve sıcak su elde edilmesi, sanayi bölgeleri ve büyük fabrikaların elektrik ihtiyacının karşılanmasında kullanılabileceğini bildirdi.
İnşaat mühendisi Çokan, ayrıca, dalga elektrik santrallarının, ulusal elektrik sistemine bağlanabileceğini anlatarak, “Dalga elektrik santralları kurmak için gerekli altyapı ülkemizde fazlasıyla mevcut. Üç tarafı denizlerle çevrili olan ülkemiz, dalga enerjisi cenneti. Bundan yararlanabiliriz” dedi.
Dalga elektrik santrallarının çevreye hiçbir kirletici etkisi olmadığını söyleyen Çokan, şöyle konuştu:
“Temiz ve sınırsız enerji üretir. İlk yatırımından başka hiçbir girdisi yoktur. Primer enerjiye hiçbir bedel ödenmez. Nüfus yoğunluğu kıyılarda toplanmış olan ülkemizde enerji, üretilen yerde tüketilebilecektir. Uzun iletim hattına gerek yoktur. Santral da, öngörülen enerji ihtiyacına göre boyutlandırılabilir.”
SANTRAL ÜSTÜ OTEL
Dalga elektrik santralının, hangi yörede kurulmak isteniyorsa oradaki dalga boyutlarına göre yapılandırılacağını kaydeden Çokan, “Deniz üzerinde kurulduğu için tarım arazilerini yok etmez. Tamamen yerli teknoloji ve yerli imalattır. Her zaman kesintisiz ve kaliteli enerji üretir. Dalga elektrik santrallarının üstü de otel, sosyal tesis, disko, restoran olarak kullanılabilir” dedi.
Çokan, dalga elektrik santrallarında üretilen enerjinin tüketiciye kilowat saatinin 3.5-4.5 cent’ten verilebileceğini ifade ederek, 3 megawat kapasiteli santralın 5.7 milyon dolara malolacağını sözlerine ekledi.