Türk mühendis, su yakıtlı roket yaptı

Güncelleme Tarihi:

Türk mühendis, su yakıtlı roket yaptı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 11, 2000 00:00

Haberin Devamı

Fizik mühendisi Murat Özsan ve Almanlardan oluşan bir ekip, ‘‘su yakıtlı roket’’i Berlin Uluslararası Uzay ve Havacılık Fuarı'nda sergiledi. Havacılık ve uzay çalışmalarına alternatif olacak projede deneyler başarıyla sonuçlandı.

BERLİN'de iki yılda bir yapılan ve Avrupa'daki en büyük havacılık fuarı olan Berlin Uluslararası Uzay ve Havacılık Fuarı'nda (İLA) roketler bölümünde bir de Türk mühendisi var. Berlin Teknik Üniversitesi'nde görevli olan fizik mühendisi Murat Özsan Alman arkadaşlarıyla beraber gerçekleştirdikleri ve Avrupa'da tek örneği olan ‘‘su yakıtlı roket’’ini fuarda sergiliyorlar.

Dünyada, alternatif roket olarak da adlandırılan ve yakıt tasarrufu kadar ekolojik özelliği de olan bu roketler 9 yıldan beri geliştiriliyor.

DENEYLER BAŞARILI

Konu hakkında bilgi veren Murat Özsen, bugüne kadar yapılan deneylerde bu tür roketlerin 1.5 kilometreye kadar çıktığını ve bilimsel deneyler çerçevesinde 30 kilometreye kadar çıkmasının da mümkün olduğunu belirtti.

Gelecekte uzay çalışmalarına yönelik olarak geliştirilen bu alternatif projenin en önemli kısmının uzay mekiklerinin su gücüyle donatılmış yatay rampalarla harekete geçirilmesi olduğunu belirten Özsan, bu konuda Berlin Teknik Üniversitesi'nin deneyler yaptığını ve başarılı sonuçlar aldığını ifade ederek, şunları söyledi:

‘‘Su gücüyle donatılmış rampalara yerleştirdiğimiz model uzay mekiklerinde 650 kilometreye varan kalkış hızını gerçekleştirdik. Testler başarıyla uygulandı ve bu bilimsel veriler uzay sanayi başta olmak üzere havacılık sektöründeki çevrelerin de dikkatini çekti. Su yakıtlı roketlerde Türk mühendislerini imzasını olması da gurur verici tabi.’’

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!