Türk mucitlerin ilginç buluşları

Güncelleme Tarihi:

Türk mucitlerin ilginç buluşları
Oluşturulma Tarihi: Haziran 20, 2001 00:00


Mucit ve Araştırmacılar Derneği'nin Kocaeli Fuarı'nda açtığı sergiye, uzaktan kumandalı kapı-pencere, çok amaçlı kanepe, helikopter uçak, kaymayan araç lastiği ve mermi atan çelik kasa gibi ilginç buluşlarıyla katılan mucitler, buluşlarına patent verilmesini ve üretim için destek sağlanmasını istiyorlar.

Buluşlarını sergileyen mucitlerden Davut Kaya, uzaktan kumandayla açılıp kapanabilen kapı, pencere, perde ve araç kapısı icat ettiğini belirterek, patentini aldığı bu ürünün üretimi için firmalardan destek bulamadığını söyledi.

Selami Akıncı da, 1-3 metrelik televizyon antenlerini 30 santimetreye kadar düşürerek net görüntü sağlamayı başardığını, bu buluşuna 7 yıl sonra patent alabildiğini bildirdi.

Nevzat Adabağ ise ''Adakopter'' adını verdiği hem uçak hem helikopter olan hava aracının saatte 150 kilometre hız yaptığını ve 3 bin metre yükseldiğini anlattı. Aracın, özellikle askeri ve tarım alanında kullanılabileceğini söyleyen Adabağ, üretim yapabilmek için finansör aradığını açıkladı.

KAYMAYAN LASTİK, MERMİ ATAN KASA

Sergiye, taşıtların tekerleklerine yaptığı bir sistem sayesinde lastiğin, her türlü iklim ve çevre koşullarında kaymasını engelleyen ''oto tırtıl'' adlı buluşu ile katılan Osman Kalkan, bu ürünü pazarlamak için firmalardan ilgi bekliyor.

Ebeveynlerin çocuklarını biberonla emzirirken yorulmasını engellemek amacıyla bir düzenek geliştiren Hasan Kum da, aynı zamanda çok amaçlı bir kanape icat etmiş. Kum, tek kişilik kanape görünümünde olan ve gerektiğinde yatak haline gelebilen ve sehpası da açılabilen buluşu için patent almayı bekliyor.

Serginin ilginç buluşlarınan biri de Durdu Kayaaltı'na ait. Çelik kasalardaki şifreli emniyeti yeterli bulmayan Kayaaltı, yanlış şifre girilmesi halinde alarm ve telefon sistemini devreye sokan, hatta kurusıkı ve kimyasal mermi atan bir düzenek geliştirdiğini belirterek, bu buluşun ilgi göreceğini umuyor.

FİNANSAL DESTEK SAĞLANMALI

Dernek Başkanı çalışmaların değerlendirilmesi yönündeki çabaların sürdüğünü, ancak çeşitli zorluklarla karşılaştıklarını anlatan Köksal, şunları kaydetti:

''Derneğimiz üyesi mucitler yaptıkları buluşlarda patent alabilmekiçin yıllardır bekliyor. Buluşlarımızın üretimini yapabilmek için beklediğimiz teşviği de göremiyoruz. Türkiye Patent Enstitüsü, patent incelemesini kendisi yapmalı, bu işi yabancılara bırakmamalıdır. Patent alanlara da portatif üretim için maddi ödül koymalıdır. Buluşumuzun seri üretimi için finans desteği mutlaka sağlanmalıdır.''

Okullarda buluşlara yatkın olan öğrencileri belirleyip, gerekli imkanı sağlamaya çalıştıklarını da dile getiren Köksal, önümüzeki öğretim yılında Gazi Üniversitesi'nde Mucit Yetiştirme Kursu açacaklarını sözlerine ekledi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!