A.A.
Oluşturulma Tarihi: Şubat 22, 2008 12:14
ODTÜ'lü genç yazılım mühendisleri, Türk kültürü motiflerini kullanarak oyun pazarına giriyor.
“Hükümran Senfoni” adlı bir çeşit dünya savaşını konu alan oyunda, katılımcılar bir takım özel güç ve silahları kullanarak oyuna yön veriyor.
ABD'deki bilgisayar oyunu otoritelerinin beğenisini toplayan oyunun online versiyonu gelecek ay internet üzerinden yayınlanacak, ana oyunun aralarında Rusya ve Orta Asya Türk Cumhuriyetleri'nin bulunduğu 22 ülkede dağıtımı için anlaşmalar imzalandı.
AA muhabirine bilgi veren ODTÜ Teknopark'taki Ceidot Oyun Stüdyoları'nın sahibi Erkan Bayol, dünyada hızla gelişen bilgisayar ve online oyun sektörünün yaklaşık 36 milyar dolarlık bir piyasaya ulaştığını ve her yıl yüzde 20-30 büyüme kaydettiğini anlattı. Oyun sektörünün müzik sektörünün önüne geçtiğini, Hollywood Stüdyoları'nın ticari başarısını ise yakalamak üzere olduğunu söyleyen Bayol, Türkiye'nin bu sektöre girmekte geç kaldığını ifade etti.
Türkiye'de bazı firmaların oyunlarla ilgili çalışmalar yürüttüğünü anımsatan Bayol, bunların dünyada söz sahibi kuruluşların yaptığı çalışmaların çok gerisinde olduğunu söyledi. Bayol, “Bu nedenle bu oyunların dünya piyasasına girmesi neredeyse olanaksız. Çünkü henüz bizim yerli oyun kullanıcılarımız için bile kaliteyi yakalayamıyorlar. Amacımız kendi iç piyasamızı etkilemek değil. Kültürümüzle ilgili dünyadaki insanları etkilemeyi istiyoruz” dedi.
Bayol, 7 yıl önce başladıkları çalışmalarının finansmanı için çeşitli kaynaklardan destek aradıklarını, ancak bulamadıklarını belirterek, “Yaptığımız çok ciddi bir Ar-Ge çalışması. Türkiye'de oyun denildiğinde 'çoluk çocuk oyunu' gibi bakılıyor, oysa dünyada öyle değil. Özellikle Amerika, İngiltere ve Güney Kore gibi ülkelerde bir oyun için 80-100 kişilik ekiplerle minimum 20-30 milyon dolar harcanıyor” dedi.
Ceidot Stüdyoları'nda 8 aylık Ar-Ge çalışmasının ardından “Hükümran Senfoni” adlı oyun üzerinde çalışmaya başladıklarını dile getiren Bayol, şirketlerindeki 6 mühendisin yalnızca oyun geliştirme üzerine çalıştığını söyledi.
Hükümran Senfoni ile ABD'deki Oyun Geliştiricileri Konferansı etkinliklerine katıldıklarını ve oyunun ilk prototipini geçen yıl fuarda sergilediklerini dile getiren Bayol, ana oyunla ilgili şu bilgileri verdi: “Amerika'daki bu konferansta ana oyunumuz bir rol yapma oyunu olan Hükümran Senfoni'nin Rusya ve Orta Asya Türk Cumhuriyetleri'ni kapsayan 22 ülkede satılması için yayıncılık anlaşmaları yapıldı. Ana oyunumuzun Türkiye yayıncısı ve diğer kıtalar için yayıncıları ise henüz kesin değil. Oyunun bitmesi için çalışıyoruz. Oyun, ayrıca İngilizce olarak hazırlanıyor, ancak başka dillere de çevrilecek.”
“Hükümran Senfoni Online” isimli ana oyunun kurgusunu kullanan bir tarayıcı tabanlı devasa çevrimiçi oyunu da yaklaşık 8 ay önce geliştirmeye başladıklarını belirten Bayol, online versiyon ile oyunun kurgusunu dünyaya yaymayı ve ana oyuna talep yaratmayı amaçladıklarını belirtti.
Erkan Bayol, şöyle konuştu: “Hükümran Senfoni online, bir strateji oyunu ve Türkiye'de büyük bir portal aracılığıyla bir ay içinde yayınlanmaya başlanacak. Oyun Türkçe ve İngilizce olarak tamamlanmış durumda. Türkiye'deki partneri sadece Türkçe sürümünü Türkiye'de Mayıs'ta yayınlayacak, diğer ülkeler için bir Alman firmasıyla görüşmelerimiz sürüyor. Oyunun online versiyonu, en gelişmiş tarayıcı tabanlı bir oyun ve geçtiği dönemin ekonomik ve teknolojik savaşlarını anlatıyor. Dünyada bu alanın en büyük yayıncıları tarafından büyük beğeni topladı.”
KurgusundaTürk motifleri
Oyunun kurgusundaki pek çok tasarım unsurunun “fizik, süper simetri, Quantum mekanikleri ve matematik temellerine oturtulduğunu” anlatan Bayol, oyunun kurgusuyla ilgili şu bilgileri verdi: “Kurgumuzda Osmanlı, Selçuklu, Memluk ve Harzemşah gibi İslam-Türk kültürlerinden esinlenildiği gibi Göktürk, Uygur, Hun, Peçenek ve Avar gibi şamanisttik Orta Asya Türk kültürlerinden de pek çok alıntı bulunuyor.
Oyunun kurgusu, Türk kültürlerinin yanı sıra pek çok kültürel ögeyi de barındırıyor. Kurgunun sadece Türk esintilerinden oluştuğu iddia edilemese de elbette kurgumuz içerisinde milli kültürlerimizin etkileri bulunuyor. Kültürel ögeler konusunda dünya tarihinden çokça alıntı yapan kurgumuzda direkt olarak 'Türk' ismi geçmediği gibi hiçbir ulusun ismi de direkt kullanılmıyor. Bununla birlikte kurguda bazı Türkçe isimlerle, çok yakın isim ve sıfatlar bulunuyor.”
Oyunda Türk kültüründeki “yeniçeri”, “azap askeri”, “sipahi”, “lağımcı” gibi bazı figürler ve mimari özelliklerin yanı sıra Çin, Mısır, Japonya gibi ülkelere özgü figürleri de kullandıklarını anlatan Bayol, “Osmanlı ve Orta Asya Türk motiflerini fantastik kurgu için hayal gücüyle harmanladık. Osmanlı, Türk ya da Asya kültürlerinin ögelerini alıp, oyundaki x bir kültüre aşıladık. Ancak bunlar direkt Türk kültürü olarak geçmiyor. Hem karakter, hem kıyafet tarzı hem de hem mimari özelliklerle bu kültürler rahatlıkla anlaşılabiliyor” dedi.
Senaryo
Tek kişilik bir oyun olan Hükümran Senfoni'nin, PC platformları için üretilen bir rol yapma oyunu olduğunu kaydeden Bayol, oyunun senaryosu ile ilgili şu bilgileri verdi: “Hükümran Senfoni serisinin öyküsü, Ceiron gezegeninin en büyük kıtası olan Sorien'de geçer. Sorien, 3 büyük federasyona, 7 büyük ulusa, 70 eyalete ve 312 şehre ev sahipliği yapar. Ayrıca insanlar dahil 24 canlı türü bu kıtada yaşar. Bu gezegende büyük bir savaş yaşanır. Bu savaşın ardından yaşanan yıkım ve yokluk insanları yorgun düşürür. İnsanlar artık din, milliyetçilik gibi sömürüyle galeyana gelip savaşacak durumda değildir. Savaş sonrasında insanlar teknoloji, ekonomi, ticaret ve ziraat gibi alanlarda gelişme gösterirler. Bu yarışta bazı ülkeler geride kalır. Önde giden ülkeleri yakalamak için inançlarını kaybettikçe yine eski düşmanlıklar oluşmaya başlar.
Ardından geri kalanlarla ileri ülkeler arasında bir savaş başlar. Bir çeşit dünya savaşı. Bu noktada kullanıcı oyuna girer ve bir takım güçleri kullanarak oluşan bir senfonide nasıl bir rol olacağına karar verir.”