Güncelleme Tarihi:
AVRUPA ülkelerinde yerel ve federal düzeyde parlamentolarda görevli Türk kökenli milletvekilleri, AB dönem başkanı Almanya'dan Kuzey Kıbrıs'a izolasyonun kaldırılmasını ve Kuzey Kıbrıs'a verilen sözlerin tutulmasını istedi. KKTC Cumhurbaşkanlığı ve Kıbrıs Türk Ticaret Odası'nın (KTTO) davetlisi olarak Kıbrıs'a ziyaret düzenleyen 20 Türk kökenli milletvekili yaptığı ortak basın açıklamasında, “Kuzey Kıbrıs'ta yaşamakta olan Kıbrıslılar son yıllarda ortak bir çözüm için ellerinden gelen herşeyi yapmalarına rağmen bugün kesinlikle kabul edilemez haksızlıklar nedeniyle sıkıntı çekmekteler” dedi.
Milletvekilleri, Girne'de düzenlenen Kuzey Kıbrıs zirvesini, “Kuzey Kıbrıs gerçeğini Avrupa kamuoyuna anlatacağımız olumlu bir adım olarak” değerlendirdi. Ortak basın açıklamasında “Kıbrıs'ta yaşamakta olan Rum ve Türkler'in barış ortamında ve eşit koşullarda birleşik Avrupalı modern bir ülkede yaşayabilmeleri hedefine ulaşmak için yoğun çaba veren Kıbrıslıları destekliyoruz” denildi. Milletvekilleri, Kıbrıs Rum kesiminin, tüm dünyanın ortak çözüm için benimsediği Annan Planı'nı reddederek, adayı çözümsüzlüğe ittiğini ve AB üyesi olarak konuyu istismar ettiklerini de açıkladı.
Milletvekilleri düzenledikleri ortak basın bildirisinde AB'den ve AB Dönem Başkanı Almanya'dan şu taleplerde bulundu:
- Kuzey Kıbrıs'a verdiği tüm sözleri tutmaya;
- Özellikle haksız bir uygulama olduğu artık tüm dünya kamuoyu tarafından bile dile getirilen Kuzey Kıbrıs'a yönelik izolasyonun sona erdirilmesi için "doğrudan ticareti düzenleyen tüzüğün bir an önce kabul edilmesini", "Ercan Havalimanı'nın uluslararası doğrudan uçuşlara açılmasını" ve bu amaçla atılması acilen gerekli ilk adımlar olarak hayata geçirmesini;
- Kıbrıslı Türklerin Avrupa Parlamentosu'nda temsiliyetinin önünün açılmasını;
- Kıbrıs'ın iki resmi dilinden biri olan Türkçe'nin de AB'nin resmi dillerinden biri olarak kabul edilmesini;
- Kuzey Kıbrıs'lıların birer Avrupalı olmalarına rağmen spor, üniversiteler, kültür ve benzeri daha bir çok alanda haksız bir şekilde maruz kaldıkları tüm dışlamalara son verilmesi için gereken adımları atmaya çağırıyoruz.
Bizler Kıbrıslı Türklere yapılan haksızlıkların son bulması için atılan adımları takip edeceğiz. Ayrıca Avrupa Birliği'nin 26 Nisan 2004 sonrası aldığı kararlara sadık kalıp gerekli yasal düzenlemeleri yapmasını talep ediyoruz.”
MUTLU'DAN SPİEGEL ONLİNE DEMEÇ
Öte yandan, ziyarete katılan Berlin Eyalet Parlamentosu Yeşiller milletvekili Özcan Mutlu, Spiegel Online verdiği demeçte, “Artık Avrupa'da duvar istemiyoruz. Eskiden bölünmüş bir ülke olarak Almanya, bu konuda tarihi sorumluluk taşımaktadır” dedi. AB'nin Kuzey Kıbrıs'la direkt olarak ticari ilişkileri başlatması gerektiğini söyleyen Mutlu, “Adanın kuzey kesimi ancak bu şekilde güney kesimiyle aynı seviyede müzakere edebilir” dedi.
İMZALAYANLAR
1. Prof. Dr. Hakkı Keskin, Almanya Federal Parlamentosu Milletvekili
2. Fatma Pehlivan, Belçika Senatosu Üyesi
3. Hüseyin Araç, Danimarka Parlamentosu Milletvekili
4. Cemal Çavdarlı, Belçika Federal Parlamentosu Milletvekili
5. Ozan Ceyhun, Eski Avrupa Parlamentosu Milletvekili
6. Özcan Mutlu, Berlin Eyalet Parlamentosu Milletvekili
7. Nebahat Güçlü, Hamburg Eyalet Parlamentosu Milletvekili
8. Gülsen Öztürk, Basel Kanton Meclisi Milletvekili
9. Bilkay Öney, Berlin Eyalet Parlamentosu Milletvekili
10. Uğur Çamlıbel, Basel Kanton Meclisi Milletvekili
11. Güle İletmiş, Bremen Eyalet Parlamentosu Milletvekili
12. Hasan Kanber, Basel Kanton Meclisi Milletvekili
13. Filiz Polat, Niedersachsen Eyalet Parlamentosu Milletvekili
14. Alev Korun, Viyana Eyalet Milletvekili
15. Murat Kalmış, Delmenhorst İl Genel Meclisi Üyesi
16. Adil Oyan, Rosenheim İl Genel Meclisi Üyesi
17. Sevgi Hamuroğlu, Rhein-Gau-Taunus İl Genel Meclis Üyesi
18. Yaşar Fincan, Münih Belediye Encümeni Üyesi
19. Nebahat Pohlreich, Bielefeld Belediye Meclis Üyesi
20. Turgut Yüksel, Frankfurt Kent Belediye Meclis Üyesi