A.A
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 26, 2008 10:54
Osmanlı Yaralı ve Hasta Askerlere Yardım Cemiyeti adıyla 11 Haziran 1868 yılında kurulan Türk Kızılayı, dünyanın dört bir yanındaki ihtiyaç sahiplerinin yardımına koşuyor.
Kızılay Genel Başkanı Tekin Küçükali, toplumun güç ve kaynaklarını harekete geçirerek, insan saygınlığının korunması doğrultusunda her koşulda, her yerde ve her zamanda muhtaç ve korunmasız insanlara yardım ettiklerini, toplumun afetlerle mücadele kapasitesinin geliştirilmesini desteklediklerini belirtti.
Tüm toplumu kucaklayan ve tüm toplumun kucakladığı, ulusal ve uluslararası düzeyde saygınlığını ve duyarlılığını sürekli geliştiren bir insani yardım kuruluşu olduklarına dikkati çeken Küçükali, şöyle devam etti:
“Kızılayın amacı, her nerede görülür ise hiçbir ayrım yapmaksızın insanın acısını önlemeye veya hafifletmeye çalışmak, insanın hayatını ve sağlığını korumak, onun kişiliğine saygı gösterilmesini sağlamak ve insanlar arasındaki karşılıklı anlayışı, dostluğu, saygıyı, iş birliğini ve sürekli barışı getirmeye uğraşmaktır. Kızılay, ihtiyaç anında dayanışmanın, ıstırap anında eşitliğin, savaşın en kızgın anında insancıllığın, tarafsızlığın ve barışın simgesidir.”
Kızılayın savaş alanında yaralılara ayrım gözetmeksizin yardım etme isteğinden doğduğunu ifade eden Küçükali, “Kızılay, her nerede olursa olsun insan ıstırabını ulusal ve uluslararası kapasitesi dahilinde önlemek ve dindirmek için çabalar. Bu felsefe doğrultusunda komşumuz Gürcistan'da yaşanan insan odaklı kısmi afete de anında müdahil olduk ve ekiplerimizi 24 saat geçmeden sınır kapısında konuşlandırdık. Kafkasya'daki Rusya-Gürcistan gerginliği sonrası yardım çağrılarına ilk cevap veren Türk Kızılayı olmuştur” dedi.
Kızılayın, milliyet, ırk, dini inanç, sınıf veya siyasi düşünce farkı gözetmediğini, düşmanlıklara taraf olmayacağını ve hiçbir zaman siyasal, ırksal, dinsel ve ideolojik nitelikteki ihtilaflara girmeyeceğini vurgulayan Küçükali, insani yardım kuruluşu olarak yaraları sarmak için anında organize olduklarını söyledi.
Küçükali, diğer ülke ulusal dernekleri ile eşit statüye sahip ve karşılıklı yardımlaşmada onlarla eşit sorumlulukları ve görevleri paylaşan Türk Kızılayı'nın, halen dünyanın en büyük 5 yardım kuruluşundan biri ve uluslararası Kızılay-Kızılhaç Konfederasyonunun 5 yönetici ülkesinden biri olarak görev yaptığını vurguladı.
Türk Kızılayının son 10 yılda yardım yaptığı ülkeler şöyle:
1998: Moğalistan, Kırgızistan, Özbekistan, Irak, Kırım, Bulgaristan, Arnavutluk, Moldovya, Azerbaycan, Bosna Hersek, Senegal, Ermenistan, Makedonya, Tunus
1999: Azerbaycan, Bangladeş, Tacikistan, Gürcistan, Pakistan, Arnavutluk, Makedonya, Abhazya, Çeçenistan, Yunanistan, Moldovya
2000: Gürcistan, Mozambik, Etiyopya, Pakistan, Kosova, Azerbaycan, Moğalistan, Nahçivan, Afganistan, Filistin, Makedonya, Gagavuz Türkleri, Belarus, Kırım, Bosna Hersek
2001: Ukrayna, Gagavuz, Gürcistan, Kosava, Nahçivan, Cezayir, Afganistan, Makedonya
2002: Suriye, İran, Afganistan, Arnavutluk, Kosova
2003: Cezayir, Irak, Pakistan, Gürcistan
2004: İran, Bosna Hersek, Filistin, Makedonya, Sudan, Kırgızistan, Irak, Rusya Osetya
2005: Endenozya, Sri Lanka, Pakistan, Gürcistan, Kırgızistan, Bosna Hersek, Sudan, Azerbaycan, Bulgaristan, Irak, Sudan
2006: Irak, Cezayir, Azerbaycan, Romanya, Sudan, Bosna Hersek, Kosova, Filistin, Lübnan, Gürcistan
2007: Filistin, Etiyopya, Kenya, Sudan, Gürcistan, Afganistan, Irak, Tunus, Kosova, Suruye, Bosna Hersek, Azerbaycan, Çad, Dominik, Bangladeş
2008: Irak, Filistin, Kosova, Tacikistan, Bosna Hersek, Arnavutluk ve Gürcistan.
Türk Kızılayının bu süre içerisinde yaptığı yardımlar arasında, gıda, ilaç, çadır, battaniye, giyim eşyası, temizlik malzemeleri, sağlık malzemesi, kırtasiye, çocuk maması, yatak gibi malzemeler bulunuyor.