Zeynel LÜLE/BRÜKSEL
Oluşturulma Tarihi: Aralık 24, 2001 01:47
Belçika Senatosu'nun Türk üyesi Fatma Pehlivan, yabancılara oy hakkı için yasa tasarısı verdi. Koalisyon ortağı VLD, hükümeti bozma tehdidinde bulundu.
Belçika Senatosu üyesi Fatma Pehlivan'ın sunduğu ‘‘ülkedeki yabancılara oy hakkı verilmesine’’ yönelik yasa tasarısı, hükümeti düşürme noktasına getirdi. Koalisyonun büyük ortağı VLD, hükümetten ayrılma tehdidinde bulundu. Diğer ortak FS ise ‘‘Beş değil, on hükümet düşse yine de tasarıdan vazgeçmeyiz’’ dedi.
AB dönem başkanlığının sonuna gelen Belçika'da iç politikada hava giderek ısınıyor. Dönem Başkanlığı boyunca içerideki sorunlar konusunda ‘‘sessiz’’ olmayı tercih eden Belçika'da, hükümetin düşmesi gündeme geldi. Hükümeti sarsan konu, ülkedeki yabancılara oy hakkı verilmesiyle ilgili ‘‘yasa tasarısı’’ oldu. Yasa tasarısını Belçika Senatosu'nun Türk kökenli senatörü Fatma Pehlivan sundu.
ÇEKİLME TEHDİDİHükümetin büyük ortağı Liberaller (VLD), tasarının karşısında olduğunu belirtti ve hükümetten çekilme tehdidinde bulundu. VLD Başkanı Karel de Gucht, yabancıların oy hakkına sahip olmasını Belçikalıların istemediğini iddia etti. Fatma Pehlivan'ın üyesi olduğu Flaman Sosyalistleri ise bu ‘‘tehditkár’’ tavra karşı yaptıkları açıklamada, ‘‘Beş değil, on hükümet düşecek olsa yine de tasarıdan geri dönmemiz söz konusu olamaz’’ dediler.
SENATO'DAN GEÇERBelçika'nın ünlü siyasetçilerinden eski İçişleri Bakanı Louis Tobback ile birlikte Fatma Pehlivan'ın sunduğu yasa tasarısı, Belçika'da yerleşim hakkına sahip olan yabancıların yerel
seçimler ve Avrupa Parlamentosu seçimlerinde oy kullanabilmesine olanak sağlıyor. AB ülkeleri içinde Belçika, hálá bu hakkı yabancılara tanımamış olmasıyla eleştiriliyor.
Halen Belçika Senatosu'nun İçişleri Komisyonu'nda ele alınmakta olan tasarının bir oy farkla kabul edilmesi bekleniyor. Tasarıya taraf olan beş siyasi partinin oyları komisyonda tasarının geçebilmesini sağlayacak. Senato Genel Kurulu’nda da beş partinin çoğunluğu elinde bulundurması, tasarının kolaylıkla Senatoda onaylanması ve Parlamentoya sunulmasına neden olacak. Parlamentoda ise VLD ve Hıristiyan Demokratların çoğunlukta olması durumu zorlaştıracak. Ancak matematiksel olarak iktidardaki Sosyalist ve Yeşiller'in, üçüncü koalisyon üyesi VLD ile ipleri koparacak olması, hükümetin oy hakkı nedeniyle düşebileceğini gösteriyor.