Güncelleme Tarihi:
'And Dağları'nın izinde Ekvador'dan Patagonya'ya' adını verdiği keşif gezisinin dördüncü ayında üç hafta kadar ortadan kaybolarak yürekleri ağıza getiren genç bilimadamı Çağan Şekercioğlu, maceralı gezisini tamamlayarak Türkiye'ye döndü. Önümüzdeki ekim ayında ABD'nin en prestijli üniversitelerinden Stanford'da başlayacağı doktora çalışmasına hazırlık için çıktığı bilimsel amaçlı gezisinde Ekvador'dan Antartika'ya kadar Güney Amerika'nın altını üstüne getiren Çağan, gezisinden başarıyla ve sapasağlam dönmenin mutluluğunu ailesiyle, gezisi sırasında çektiği birbirinden güzel fotoğrafları da Hürriyet okurlarıyla paylaşıyor.
Çağan'ın dönüşüyle bayram coşkusu yaşayan ailesinin kendisinden haber alınamadığı günlerde çektiği acıları duyunca çok üzülen Çağan 'kayboluş' öyküsünü şöyle anlatıyor: ‘‘Brezilyalı bir bilimadamı araştırma yapmak üzere beni Antarktika'ya davet etmişti. Arjantin'in Ushuaia kentinde 15 gün bekleyip beni Antarktika'ya götürecek bir gemi bulamayınca aileme Buenos Aires'e geri döneceğimi haber verdim. Ancak ertesi gün şans eseri bir gemi buldum. Gemiye bineceğim gün Ushuaia'da uluslararası iletişim hatları çalışmıyordu. Ben de bana yardım eden bir arkadaşa aileme göndermek üzere bir not bırakıp üç haftalığına gemiyle Antarktika'ya yola çıktım. Mesajımın aileme ulaştırıldığını düşündüğüm için içim rahattı. Ancak arkadaşım mesajımı göndermeyi herhalde unutmuş. Herkesi üzdüğüm için ben de çok üzgünüm.’’
Antarktika’da unutulmaz günler
5 Ekim-16 Mart tarihleri arasında Ekvador'dan Antarktika'ya kadar Güney Amerika üzerinde bitki örtüsü ve kuş türleri üzerinde incelemelerde bulunan Çağan, Ekvador'un en yüksek dağı olan 6 bin 310 metre yüksekliğindeki Chimborazo'ya da tırmandı. Dünyanın merkezinden en uzak nokta olan bu dağa tırmanırken Çağan'a üç arkadaşı da eşlik etti. Dünyanın en yüksek aktif yanardağı olan Cotopaxi Dağı'na da bir arkadaşıyla tırmanan Çağan, Amazon havzalarındaki araştırma istasyonları, birçok yöresine halen insan eli değmemiş milli parklar ve Darwin'in Evrim Teorisi'ne ilham kaynağı olan Galapagos Adaları'nda ve Antarktika'da unutulmaz günler geçirdi ve doktora tezi için bol bol malzeme topladı.
Stanford'da başlayacağı doktora tezi için 'orman bitki örtüsü yapısının kuş çeşitliliği üzerine etkisi' ya da 'tropik ormanın en üst katmanındaki kınkanatlı tür toplulukları' konularından biri üzerinde çalışmayı planlayan Çağan, bu yaz Güney Afrika'da yapılacak 22'nci Uluslararası Kuş Bilim Kongresi'ne davet edildi. Eğer sponsor bulabilirse üniversite bitirme tezi için Uganda'nın Kibale Ormanı'nda başladığı 'seçiçi orman kesiminin bitki yapısı kuş çeşitleri üzerine etkileri' konulu araştırmasını daha da zenginleştirmek üzere bu yaz tekrar Uganda'ya gidecek ve Kuş Bilim Kongresi'nde Türkiye'yi bu araştırmasıyla temsil edecek.
Şili’de otostopla 5 bin kilometre
Kısıtlı bütçesiyle çıktığı keşif gezilerinde bir kuş daha görebilmek, bir dağa daha tırmanabilmek için koskoca bir ayı sardalye konservesi ve ekmek yiyerek geçiren Çağan, ‘‘Doğayla başbaşa kalınca insan kendini pek düşünmüyor. Yiyecek parasından kesip başka bir yere daha gidiyorum. Güney Amerika'ya dört bin dolar borca girerek gittiğim için Şili'de beş bin kilometreyi otostopla katettim. Fiziksel sıkıntılar yaşıyorum ama gördüklerim sıkıntılarımı unutturuyor’’ diyor.
Kendinden sözetmesini çok sevmeyen Çağan, söz doğadan ve hayvanlardan açılınca susmak bilmiyor. Doğanın inanılmaz çeşitliliğini ve akılalmaz uyumunu kendinden geçercesine anlatıyor. Madagaskar'da ağaçkakan olmadığından, maymunların normalden daha büyük orta parmaklarıyla nasıl ağaçkakan vazifesi gördüklerini anlatırken heyecanlanıyor. ‘‘Türkiye'de de doğanın korumaya çok ihtiyacı var. Ama çok az kişi buna önem veriyor. En çok buna üzülüyorum. Oysa doğa için herkesin yapabileceği bir şeyler var. Bunun için de Türkiye'deki en iyi adres Doğal Hayatı Koruma Derneği’’ diyor.
Harvard'ın Müthiş Türk'ü
Henüz 23 yaşında olmasına rağmen bilim dünyasında Türkiye'yi büyük başarıyla temsil eden Çağan Şekercioğlu, Robert Kolej'den mezun olduktan sonra 13 bin kişinin arasından seçilerek Harvard Üniversitesi'ne burslu öğrenci olarak kabul edildi. Bu yıl Harvard'ın biyoloji ve antropoloji bölümlerinden en iyi dereceyle mezun oldu. Dünyaca ünlü biyolog Paul Ehrlich'in referansıyla Stanford Üniversitesi'nden kazandığı dört yıllık burslu doktora programına da önümüzdeki ekim ayında başlayacak. Harvard Üniversitesi'nin 'Müthiş Türk'ü Çağan, üniversitede okuduğu 1993-97 yılları boyunca rektörlüğün yıllık başarı listesinden inmedi. ABD İçişleri Bakanlığı'nın Alaska'daki araştırma projesinde araştırma görevlisi olarak çalıştı. Uganda, Avustralya, ABD, Borneo ve Papua Yeni Gine'de burslu olarak bilimsel araştırmalarda bulundu. Harvard Üniversitesi Türk Kültür Derneği ve Harvard Doğa Fotoğrafları Derneği Başkanlığı, Harvard Fotoğraf Dergisi ve Harvard Bilim Dergisi Biyoloji ve Antropoloji Bölümleri Editörlüğü de yapan Çağan, aynı zamanda profesyonel bir fotoğrafçı, dalgıç ve dağcı. Frizbiden dağ bisikletine kadar pekçok sporu başarıyla yapan komple bir sporcu.
Güney Amerika gezisi sırasında Yağmur Ormanları araştırma projesine de katılan Çağan, dünyanın bir çok dağının zirvesinde Türk bayrağını dalgalandırdı. Afrika'nın en yüksek dağı Kilimanjaro da dahil olmak üzere dünyanın dört bir yanında birçok dağın zirvesine de çıkan Çağan, araştırma yaptığı bölgelerin yerel dillerini de öğreniyor. Papua Yeni Ginece de öğrendiği dillerden biri.