Türk Kafka'sına vize yok

Güncelleme Tarihi:

Türk Kafkasına vize yok
Oluşturulma Tarihi: Mart 10, 2007 13:52

Kültürazzi kültür- sanat dünyasında konuşulmayanları, olayların perde arkasını yazıyor.

Haberin Devamı

Bir süre önce bizim hafta sonu eklerinde haber olmuştu vize işkencesi, okumuşsunuzdur.

Biliyorsunuz vize almak için başvuruda bulunan herkese potansiyel mülteci gözüyle bakılıyor ve peri padişahının kızını istemeye giden damat adayına koşulan şartları aratmayacak isteklerde bulunuluyor. O haberde de kantarın topuzunun nasıl kaçtığının örneklendiği bu tür olaylara yer verilmişti.

Demek ki değişen pek bir şey olmamış. Geçen hafta yazar Hasan Ali Toptaş'ın başına gelenler bunu gösteriyor çünkü.
Hasan Ali Toptaş'ın Gölgesizler adlı romanı geçtiğimiz aylarda Almanca olarak yayımlanmış ve Alman basını kitaba büyük bir ilgi göstermişti.

Frankfurter Allgemeine Zeitung gazetesi tam sayfa ayırdığı kitabı müthiş övgülerle taltif etmiş, "Bizim Kafka'mız varsa onların da Hasan Ali'si var. Sadece Hasan Ali Toptaş okumak için dahi Türkçe öğrenilir. Son yılların en büyük keşfi Gölgesizler" demişti.

Kitabın böylesine ilgi görmesi üzerine Hasan Ali Toptaş'ın Leipzig Kitap Fuarı'na katılması gündeme geldi.
Ancak, Ankara'daki Almanya Konsolosluğu yazar Hasan Ali Toptaş'a vize vermedi. Üstelik Almanya'nın en önemli edebiyat fuarı olarak nitelenen Leipzig Kitap Fuarı'nın onur konuklarından biri olarak resmen Kültür Bakanlığı tarafından davet edilen Toptaş'ın konsolosluğa sunduğu Kültür Bakanı Atilla Koç'un şahsi imzasını taşıyan davet yazısına da rağbet etmedi.

Önce Toptaş'a randevu vermemek için ayak direyen konsolosluk nihayet 6 Mart tarihinde kültür bölümüne randevu başvurusunu kabul etti. Fakat Alman Konsolsoluğu'nda çalışanlara göre TC Kültür Bakanı'nın imzası yeterli değildi anlaşılan. Almanya'daki bir kuruluş davet etmemişse gidemeyeceğini söylediler ünlü yazara.

Yani Almanya'daki fırıncılar ya da manavlar davet etmiş olsa olurdu ama TC Kültür Bakanı hem burada hem Almanya'da yere göğe konamayan bir yazarı yanına alıp Almanya'ya götüremiyordu!

Haberin Devamı

Vize krizi üzerine Toptaş'ın Almanya'daki yayıncısı Unions Verlag Almanya'nın Ankara Büyükelçisi Dr. Wolf-Ruthard Born'a bir mektup yazdı. Bu mektupta bizzat büyükelçinin daha önce Robert Bosch Vakfı tarafından başlatılan çeviri seferberliği için düzenlenen törendeki konuşması hatırlatılıyordu. Büyükelçi o törende Türkçe'den Almanca'ya yapılacak çevirilerin Türk-Alman ilişkilerine yapacağı olumlu katkıyı anlatmıştı çünkü. Ancak şimdi kitabı Almanca'ya çevrilen çevrilen bir Türk yazara vize verilmiyordu.

Yazar Hasan Ali Toptaş da bütün bu yaşadıklarından sonra Almanya'yı protesto kararı almış. Başbakan Angela Merkel bizzat arasa bile asla gitmem diyormuş.

 

Haberin Devamı

ÖZEL GECEDEN KULİS NOTLARI

İstanbul Kültür Sanat Vakfı çatısı altında sanatseverleri, sanatı desteklemek için bir araya getiren İstanbul Kültür Sanat Dostları (IKSD) programının beşinci yılı pazartesi akşamı Cemal Reşit Rey Konser Salonu'nda kutlandı.
Kültür sanata fiilen destek verenlerin çoğu oradaydı ve 900 kişilik salon tamamen doluydu. Zaten toplam bin 250 üyesi var IKSD'nin.

Sunuculuğunu Fatih Türkmenoğlu ve Şebnem Dönmez'in üstlendiği IKSD 5. Yıl Gecesi'nde sahneye ilk olarak Ayhan Sicimoğlu & Latin All Stars çıktı. Daha sonra Fatih Erkoç, Kerem Görsev'in piyanosu eşliğinde kendi bestesi olan "As Long as You are Here with Me" adlı parçasını seslendirdi.

Gecenin devamında, Sertab Erener piyanist Tuluğ Tırpan eşliğinde unutulmaz müzikallerden Wizard of Oz'un en ünlü şarkısı "Somewhere over the Rainbow"u söyledi. Sertab Erener'in ardından Hüsnü Şenlendirici sahne aldı. Ünlü klarnetçiye piyanoda Orhan Şallıel eşlik etti.

Ali Poyrazoğlu'nun şahane skecini ve Zeynep Tanbay Dans Projesi'nin gösterisini anmadan geçmek olmaz.
Son olarak ünlü perküsyon ustası Okay Temiz, seyirciyle beraber doğaçlama bir perküsyon gösterisiyle görkemli bir kapanış yaptı.

Ben de gösteriyi kah salondan kah kulisten takip ettim. İnanın salondan izlemek keder kulisi gözlemlemek de güzeldi.
Sertap Erener Bodrum'dan ayağının tozuyla gelmiş, ona piyanoda eşlik eden Tuluğ Tırpan'da ayağının tozuyla Viyana'dan gelmişti. İkisi de yorgundu ama böyle bir geceye katılmaktan son derece memnundular. Bu arada Tuluğ Tırpan'ın yeni evlendiğini ve Viyana İstanbul arasında mekik dokuduğunu öğrendim. Kendisine buradan mutluluklar dileyeyim.
Kuliste sohbet etme imkanı bulduğum bir diğer ünlü isim ise Kerem Görsev'di. O da yakında yeni bir albüm çıkartacakmış.

IKSD 5. Yıl Gecesi, CNN TÜRK tarafından 7 Mart Çarşamba günü saat 22.00'de  yayınlandı, eminim pek çoğunuz izlemişsinizdir.

Yayın sırasında dileyen izleyiciler ekranda verilen numaralardan IKSD İletişim Merkezi'ni arayıp IKSD programı üyesi olmak için başvurdular.

O geceki yayından sonra kaç kişi programa üye olmuş biliyor musunuz? 122 kişi. Kendilerini kutluyorum ve kaçıranlar için
www.iksd.org adresini tavsiye ediyorum.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!