OluÅŸturulma Tarihi: Eylül 29, 2001 00:00
Türk kadınlarının yarısından fazlası kilolu veya şişman. Devlet Planlama Teşkilatı (DPT) Sağlık Özel İhtisas Komisyonu'nun hazırladığı raporda, beslenme ve sağlık konusunda verilere yer verildi. Bölgesel araştırmalara dayalı olarak hazırlanan raporda, yetişkin kadınların yüzde 52'sinin kilolu veya şişman olduğu belirtildi.Raporda, kadınların yüzde 33'ünün kilolu, yüzde 19'unun ise şişmanolduğu, yetişkin erkeklerin ise yüzde 10'unun şişman veya kilolu olduğu bildirildi.Rapora göre, okul öncesi çağdaki çocukların yüzde 19'u kilolu kategorisine girerken, bu çağdaki çocuklarda şişmanlık oranı yüzde 7. 2-5 yaş arasındaki çocukların yüzde 20'si ise yaşına göre kısa boylu.Öte yandan, Amerikan Kanser Derneği'nin yaptığı araştırma sonucunda, şişmanlık ile zamanından önce ölüm arasında doğrudan bağlantı bulunduğu belirlendi. Derneğin, bir milyon Amerikalı üzerindeyaptığı çalışma sonucunda, şişmanlarda ölüm oranının çok daha yüksek olduğu kanıtlandı. Şişmanlığın, ABD'de önlenebilir ölüm nedenleri arasında sigaradan sonra ikinci sırada yer aldığı belirtilirken, aynı boydaki iki kişiden şişman olanın ölüm ihtimalinin, normal kiloda olana göre 2.5 kat fazla olduğu bildirildi. Hacettepe Üniversitesi (H.Ü) Beslenme ve Diyetetik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ayşe Baysal, şişmanlığın bir beslenme ve sağlık sorunu olduğunu söyledi.Şişmanlığın, yüksek tansiyon, şeker, kalp hastalığının yanı sıra, en önemli etkisinin sağlıklı yaşam sürecini azaltması olduğunu belirten Prof. Dr. Baysal, şişmanlık ve kalp hastalıklarından korunmakiçin besinlerin hazırlanması ve pişirilmesinde fazla yağ kullanımı gerektirmeyen yöntemlerin tercih edilmesi önerisinde bulundu.Prof. Dr. Baysal, tam yağlı süt ürünleri yerine, yağı azaltılmış süt ürünlerini, yağlı etler yerine yağsız etleri, kırmızı et yerine
balık ve tavuk eti tüketimini tavsiye etti.   Â
button