OluÅŸturulma Tarihi: Eylül 29, 2001 00:00
Türk kadınlarının yarısından fazlası kilolu veya ÅŸiÅŸman. Devlet Planlama TeÅŸkilatı (DPT) SaÄŸlık Özel Ä°htisas Komisyonu'nun hazırladığı raporda, beslenme ve saÄŸlık konusunda verilere yer verildi. Bölgesel araÅŸtırmalara dayalı olarak hazırlanan raporda, yetiÅŸkin kadınların yüzde 52'sinin kilolu veya ÅŸiÅŸman olduÄŸu belirtildi.Raporda, kadınların yüzde 33'ünün kilolu, yüzde 19'unun ise ÅŸiÅŸmanolduÄŸu, yetiÅŸkin erkeklerin ise yüzde 10'unun ÅŸiÅŸman veya kilolu olduÄŸu bildirildi.Rapora göre, okul öncesi çaÄŸdaki çocukların yüzde 19'u kilolu kategorisine girerken, bu çaÄŸdaki çocuklarda ÅŸiÅŸmanlık oranı yüzde 7. 2-5 yaÅŸ arasındaki çocukların yüzde 20'si ise yaşına göre kısa boylu.Öte yandan, Amerikan Kanser DerneÄŸi'nin yaptığı araÅŸtırma sonucunda, ÅŸiÅŸmanlık ile zamanından önce ölüm arasında doÄŸrudan baÄŸlantı bulunduÄŸu belirlendi. DerneÄŸin, bir milyon Amerikalı üzerindeyaptığı çalışma sonucunda, ÅŸiÅŸmanlarda ölüm oranının çok daha yüksek olduÄŸu kanıtlandı. ÅžiÅŸmanlığın, ABD'de önlenebilir ölüm nedenleri arasında sigaradan sonra ikinci sırada yer aldığı belirtilirken, aynı boydaki iki kiÅŸiden ÅŸiÅŸman olanın ölüm ihtimalinin, normal kiloda olana göre 2.5 kat fazla olduÄŸu bildirildi. Hacettepe Ãœniversitesi (H.Ãœ) Beslenme ve Diyetetik Bölümü Öğretim Ãœyesi Prof. Dr. AyÅŸe Baysal, ÅŸiÅŸmanlığın bir beslenme ve saÄŸlık sorunu olduÄŸunu söyledi.ÅžiÅŸmanlığın, yüksek tansiyon, ÅŸeker, kalp hastalığının yanı sıra, en önemli etkisinin saÄŸlıklı yaÅŸam sürecini azaltması olduÄŸunu belirten Prof. Dr. Baysal, ÅŸiÅŸmanlık ve kalp hastalıklarından korunmakiçin besinlerin hazırlanması ve piÅŸirilmesinde fazla yaÄŸ kullanımı gerektirmeyen yöntemlerin tercih edilmesi önerisinde bulundu.Prof. Dr. Baysal, tam yaÄŸlı süt ürünleri yerine, yağı azaltılmış süt ürünlerini, yaÄŸlı etler yerine yaÄŸsız etleri, kırmızı et yerine balık ve tavuk eti tüketimini tavsiye etti.   Â
button