Türk-İspanyol Dostluk Anıtı

Güncelleme Tarihi:

Türk-İspanyol Dostluk Anıtı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 26, 2004 14:25

Trabzon'da uçak kazasında ölen İspanyol askerleri için anma töreni düzenlendi. Yaralı İspanyol askerinin Türk askeri tarafından taşınmasının tasvir edildiği Türk-İspanyol Dostluk Anıtı açıldı.

Haberin Devamı

Yaralı İspanyol askerinin Türk askeri tarafından taşınmasının tasvir edildiği Türk-İspanyol Dostluk Anıtı, Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, İspanya Savunma Bakanı Jose Bono Martinez ve 3. Ordu Komutanı Orgeneral Oktar Ataman tarafından açıldı.

Bakan Gönül, 100. Yıl Atatürk Parkı'ndaki Türk-İspanyol Dostluk Anıtı önünde düzenlenen ilk törende yaptığı konuşmada, barışı koruma görevinden dönerken uçak kazasında hayatlarını kaybeden İspanyol askerlerini bir kere daha saygıyla andıklarını belirtti. Dünya barışını korumak ve terörizmle mücadele gibi ulvi bir amaç uğruna hayatlarını kaybeden İspanyol askerlerinin, Türk ve İspanyol halklarının kalplerinde ilelebet yaşamaya devam edeceğini söyleyen Gönül, “Barış uğrunda onbinlerce şehit vermiş bir ülkenin bakanı olarak, bizim topraklarımızda hayatlarını kaybetmiş İspanyol askerlerini artık kendi çocuklarımız olarak kabul etmekteyiz” dedi.

Haberin Devamı

Türkiye ve İspanya'nın, aralarında sorun bulunmayan dost ve müttefik iki ülke olduğunu vurgulayan Gönül, şöyle devam etti:

“Mevcut ilişkileri tarihi temellere dayanmaktadır. İspanya ve Türkiye, halen dünyanın en önemli sorunu olan terörden en fazla etkilenen ve terörle yıllarca mücadele eden, bu hoş olmayan kaderi paylaşmaktadır. İspanya halkının süregelen terör olaylarında ve son olarak Madrid'de meydana gelen patlama nedeniyle duyduğu acıyı, aynı olayları yaşamış bir ülkenin bakanı olarak yürekten paylaşıyorum. Türkiye ve İspanya'nın gün geçtikçe artan işbirliği ve dostluğu, bölge istikrarının güvencesi olacaktır. Ayrıca, İspanya'nın NATO, BM, AGİT, AB şemsiyesi altında dünya barışına olumlu katkıları takdire şayandır. Türkiye ve İspanya'nın dünya barışına katkısının artarak devam edeceği inancını taşıyorum. Hayatını kaybeden İspanyol askerlerin ailelerine sabır diliyorum.”

Maçka Belediye Başkanı Ertuğrul Genç, kazada ölen 62 Barış Gücü askerlerinin aynı zamanda Türk halkının evlatları olduğunu belirterek, ”Onlar gönüllerimizde yaşayacak, ailelerinin acıları bizim acılarımızdır. Anıtlarla, kazada ölen askerlerin anılarını yaşatacağız” dedi.

Haberin Devamı

MARTİNEZ'İN KONUŞMASI

İspanya Savunma Bakanı Jose Bono Martinez ise Türkiye'ye teşekkür etti; her iki ülkenin çok köklü tarihe geçmişe sahip olduğunu ve iki ülke arasındaki yakınlaşmanın en önemli nedeninin bu köklü geçmiş olduğunu söyledi.
 
Gönül ile Genç'e, kazada ölen askerlerin kendi evlatları olduğunu ifade etmeleri dolayısıyla teşekkür eden Martinez, “Türk tarafının gösterdiği yakınlık ve milli marşımızın çalınmasında gösterilen başarı, alışkın olduğumuz bir durum değil. Umarım hep birlikte burada hayatını kaybeden 62 şerefli askerin anısını daima yüreklerimizde koruyabilelim ve onları daima anılarımızda onurlandırabilelim” diye konuştu.

Haberin Devamı

Düşündüklerini her zaman sözle ifade edemediklerini, sözcüklerin zaman zaman yetersiz kaldığını belirten Martinez, şunları söyledi:

“Dün gece, kazada hayatını kaybeden askerlerin aileleri acılarını paylaşmak için bana bir fırsat tanıdılar. Kendilerine bir şiir okudum. Bu şiirin son dizesinde bir yanlış yaptım. Dedim ki 'bu şekilde ölmeyi istemezlerdi'. Oysa şimdi bunun doğrusunu söyleyeceğim. Söylemek istediğim şey, başka türlü yaşamak istemezlerdi. İspanya'nın hizmetinde ölmek isterlerdi. Bu, onların hayatının amacıydı”

Milli Savunma Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Tümgeneral Kerim Şahin, Trabzon Vali Yardımcısı Erdoğan Aydenç, Trabzon Belediye Başkanı Volkan Canalioğlu, İspanya Büyükelçisi Manuel De La Camara, Savunma Bakan Yardımcısı Oramiral Francisco Torrente Sanchez, Od. Başpiskoposu Francisco Perez Gonzales, Zaragoza Belediye Başkanı Juan Alberto Belloch Julbe ile yaklaşık 160 kişilik asker ailesinin de katıldığı töreni 37 İspanyol, 46 Türk gazeteci izledi.

Haberin Devamı

Törene katılan asker yakınları, duygulu anlar yaşadı. Bazı aileler, anıttaki kitabelerde yer alan çocuklarının isimlerinin önünde fotoğraf çektirdi.

Afganistan'ın başkenti Kabil'de görev yapan İspanyol Barış Gücü askerlerini taşıyan Ukrayna tescilli uçak, 26 Mayıs 2003'te, Trabzon'un Maçka İlçesi'ne bağlı Şahinkaya Beldesi Koçkina Mezrası'nda düşmüştü. Kazada, 62 İspanyol Barış Gücü askeri ile 1'i Belaruslu, 12'si Ukraynalı 13 mürettebat ölmüştü.
  

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!