Türk-İş: Açlık sınırı 623, yoksulluk sınırı 2030 YTL

Güncelleme Tarihi:

Türk-İş: Açlık sınırı 623, yoksulluk sınırı 2030 YTL
Oluşturulma Tarihi: Haziran 27, 2007 13:20

TÜRK-İŞ, açlık sınırının 623, yoksulluk sınırının 2030 YTL olduğunu bildirdi. Yılın ilk 6 ayı itibariyle ailenin ihtiyacı olan yapılması zorunlu harcama tutarı yaklaşık 26 YTL artarken, temmuz ayında 6 aylık dönem için asgari ücrette yapılacak artış 16 YTL ile sınırlı kaldı.

Türk-İş tarafından yirmi yıldan bu yana her ay düzenli olarak yapılan “açlık ve yoksulluk sınırı” araştırmasının sonuçlarına göre, haziran itibariyle, dört kişilik bir ailenin “mutfak” için yapması gereken harcama tutarı (açlık sınırı) 623.36 YTL olarak hesaplandı. Gıdanın yanı sıra diğer zorunlu harcamaların karşılanabilmesi için eve girmesi gereken toplam tutar ise (yoksulluk sınırı) 2.030.49 YTL düzeyinde gerçekleşti.

Dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi, insan onurunun gerektirdiği yaşama düzeyini sağlaması için yapılması gereken harcama tutarı geçen aya göre biraz geriledi. Uzun süredir beklenen "gıdada KDV indirimi" seçim kararı alınmasıyla birlikte düzenlenerek haziran ayında yürürlüğe girdiği anımsatıldı. Ancak KDV indirimleri fiyatlara tam olarak yansımadı. Hesaplamada temel alınan gıda fiyatlarında kayda değer bir fiyat gerilemesi görülmedi. Gıda harcaması tutarı geçen aya göre sadece 3 YTL azaldı.

ZORUNLU HARCAMADA 26 YTL ARTIŞ

Yılın ilk 6 ayı itibariyle ailenin ihtiyacı olan yapılması zorunlu harcama tutarı yaklaşık 26 YTL artarken, temmuz ayında 6 aylık dönem için asgari ücrette yapılacak artış 16 YTL ile sınırlı kaldı.

Türk-İş yaptığı hesaplamalara göre, mutfak enflasyonu aylık yüzde 0.48 oranında gerilerken, son 12 ay itibariyle artış yüzde 9.06 ve yıllık ortalama artış yüzde 11.67 oranında gerçekleşti. Gıda fiyatlarında, görülen artış eğilimi TÜİK (Türkiye istatistik Kurumu) tarafından hesaplanan gıda endeksi ile paralel biçimde gerçekleşti. Mevsim şartlarına bağlı olarak yaz aylarında nispeten ucuzlayan meyve ve sebze fiyatlarında beklenen fiyat artışı gerçekleşmedi. Ancak özellikle peynir fiyatında görülen gerileme aile bütçesini olumlu yönde etkileyen unsur oldu.

Türk-İş'in temel gıda maddelerindeki fiyatlara ilişkin verileri temel alındığında, haziran 2007 tarihi itibariyle değişim şöyle gerçekleşti:

Ankara’da yaşayan dört kişilik bir ailenin “gıda için” yapması gereken asgari harcama tutarı bir önceki aya göre yüzde 0.48 oranında geriledi. Son dört yıl itibariyle haziran ayı gıda harcamasında yine gerileme söz konusu oldu.

2007 yılının ilk yarısı itibariyle gıda harcaması tutarındaki artış yüzde 1.32 oranında gerçekleşti. Böylece gıda fiyatlarının genel enflasyon üzerindeki etkisinin, özellikle gelecek aylarda olumlu olacağı beklentisi ortaya çıktı.

GIDADA ENFLASYON 12.19

Gıda harcaması tutarında son 12 ay itibariyle artış oranı yüzde 9.06 oldu. Geçen yıl bu oran yüzde 7.36 düzeyinde bulunuyordu. Yıllık ortalama artış ise yüzde 11.67 oranında gerçekleşti. Süt, yoğurt, peynir grubunda süt ve yoğurt fiyatı aynı kalırken, peynir fiyatlarında ise gerileme dikkat çekti. Et, tavuk, balık, sakatat, bakliyat gibi ürünlerin bulunduğu grupta etin fiyatı aynı kalırken, tavuk fiyatları geriledi.


SEBZE YÜZDE 8 ARTTI

Balık, yumurta ve sakatat fiyatı değişmedi. Aynı şekilde bakliyat ürünlerinin fiyatlarında da haziran ayında herhangi bir değişiklik tespit edilmedi. Meyve ve sebze grubunda fiyatlar, mevsim şartları nedeniyle beklenen ucuzluk yerine genelde artış gösterdi. Özellikle ortalama sebze fiyatında yüzde 8 oranındaki artış dikkat çekti. Geçen aya göre kuru soğan, limon, dolmalık biber, fasulye fiyatı artarken salatalık, yeşil biber fiyatında gerileme tespit edildi. Meyvede çeşitlilik artmasına karşın ortalama fiyatlarda artış söz konusu oldu. Hesaplamada pazarda yoğun olarak bulunan ve satılan ürünlerin temel alındığı kaydedildi. Taze bamya, börülce ve dutun hesaplamada yer almadığı kaydedildi.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!